szerző:
T. R.
Tetszett a cikk?

Lázár János a Kormányinfón azt mondta, Soros étlapjára került Magyarország, vagyis turbófokozatba kapcsol a kormány a Soros-tervről szóló nemzeti konzultáció árnyékában. De a célpont nem változik, továbbra is a magyar származású amerikai milliárdossal riogat a kabinet.

A miniszter azzal kezdte, csütörtökön délben kormányülés kezdődött, ami még este hatkor is tartott, de ő kért egy órát, hogy megtarthassa a Kormányinfót, amit korábban ötre hirdettek. Maratoni kormányülés lehet, mert a sajtótájékoztatója után visszamegy még rá Lázár.

A Kormányinfót a miniszter azzal kezdte, hogy felkérték Pintér Sándort, vizsgálja ki, mennyire volt hatásos Soros György befolyásolási kísérlete bevándorlás-ügyben. „Az bebizonyosodott, hogy Soros és civil szervezetei be akartak avatkozni azokba az országokba, amelyek érintettek a bevándorlásban.” Lázár szerint Magyarország azért került Soros étlapjára, mert ellenállt, nem akart menekülteket befogadni.

A miniszter azt mondta, Sorosnak nagyobb befolyása van Brüsszelben, mint Magyarországnak, ő is találkozott olyan brüsszeli bürokratával, akik Soros szavai után ítélik meg hazánkat. Titkosszolgálati eszközökkel fogják vizsgálni a magyar származású amerikai milliárdos tevékenységét.

Soros György újságírókat és médiafelületeket vásárolt meg, mondta, hogy lejárassa Magyarországot. „Így már érthető, miért csak lejárató cikk jelent meg hazánkról, mióta Orbán Viktor a miniszterelnök.” A Soros-vizsgálatról Lázár azt mondta, a kormány célja a tisztánlátás, hogy kiderüljön, ki áll Brüsszel mögött, ki irányít. A vizsgálat utáni következő lépésről még nem beszélt.

©

A továbbiakban Lázár az egészségügyi bérfejlesztésről és a kórházi adósság átvállalásáról beszélt. Bejelentette azt is, hogy november elején elindul az e-recept és az e-ügyintézés az egészségügyben. „Ez egy óriási erőfeszítése a magyar államnak, 27 év után jutottunk el ide.” Azt mondta, kapkodásra nincs okuk, fokozatosan haladnak előre.

Ismertette az „elmúlt 100 év legjelentősebb kórházfejlesztését is.” Az Egészséges Budapest Program keretében 2017 és 2025 között várhatóan több mint 700 milliárd forintos fejlesztést végeznek a térségben. A fejlesztések a tervek szerint három centrumkórházat, 25 más kórházat és hét szakrendelőt érintenek, de a távlati tervek között szerepel egy negyedik, észak-budai centrumkórház is.

„Soha nem látott mélységbe süllyedt a munkanélküliek száma” – folytatta, és soha nem dolgoztak olyan sokan, mint most, majd hozzátette, közel a teljes foglalkoztatottság, aki akar, mindenki tud dolgozni. 4 millió 451 ezer ember dolgozik, amire még nem volt példa a rendszerváltás utáni Magyarországon. „Lesz dicséret és öndicséret is, erre joggal lehetünk büszkék” – mondta, közeledik a kampány. Szó esett csokról, átlagkeresetekről, Lázár szerint mindkettő rendben, utóbbiról megjegyezte: „itt óriási a növekedés”.

Nem vonják vissza Marton kitüntetését

Az Origo megkérdezte, szóba került-e a kormányülésen, hogy visszavonják Marton László állami kitüntetését, miután egyre több nő vádolja szexuális zaklatással. Lázár azt mondta, a kormány nem von vissza állami kitüntetést, de kifejezetten Marton ügye nem került elő a kormányülésen. A rendező egyébként csütörtökön bocsánatot kért.

  • A Nigériában elrabolt magyar tengerészről azt mondta Lázár, a nemzetbiztonsági bizottság foglalkozik az üggyel.
  • December 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításával a kormány nem foglalkozik, ugyanis „egy-egy nap kiesés is érdemben befolyásolja az államháztartás teljesítményét”.
  • A Puncs.hu sugar daddy oldal esetleges betiltásáról a miniszter csak annyit mondott, Magyarországon médiaszabadság van, semmit nem tiltanak be. „A kormány nem foglalkozik párközvetítéssel.”
  • A parlament előtt hever egy törvénytervezet, ami arról szól, hogy a sportvállalkozások sporttal kapcsolatos tevékenységei után szerzett bevételek mentesülnek a helyi iparűzési adó megfizetése alól. Lázár azt mondta, a kormány nem tárgyalta az ügyet, de „egy sportszervezet nem egy vállalkozás”, ezért ha oda kerül a kérdés, ő támogatni fogja Tiba javaslatát.
  • A Czeglédy-ügyről azt mondta, az „egy szimpla lopás, amit Gyurcsány körei hajtottak végre”.
  • A vagyonnyilatkozat-tétel szigorítását forszírozó népszavazást nem támogatja ugyan, mert úgyis tudja, mit mondanának a választók, de a parlamenti vitát és egy esetleges szigorítást tud támogatni, bár hozzátette, a jelenlegi szabályokat is elégségesnek tartja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így játsszák ki a karanténszabályokat az előkelő londoni éttermek

Így játsszák ki a karanténszabályokat az előkelő londoni éttermek

Étteremmé alakított repülők, sehová sem tartó járatok: így küszködik a légiipar

Étteremmé alakított repülők, sehová sem tartó járatok: így küszködik a légiipar

Halálos áldozatai is vannak a Fülöp-szigeteken végégsöprő tájfunnak

Halálos áldozatai is vannak a Fülöp-szigeteken végégsöprő tájfunnak