szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az adómentesség indoka: a sport jó dolog.

Nem sokáig kell szomorkodniuk a sportegyesületeknek amiatt, hogy a Kúria jogerősen is úgy döntött: a számukra felajánlott társasági adó közpénznek számít. A parlament elé került ugyanis egy törvényjavaslat, amely jelentős könnyítéseket tartalmaz a számukra.

Ha az Országgyűlés megszavazza a  fideszes Tiba István által jegyzett javaslatot, akkor a sportvállalkozások sporttal kapcsolatos tevékenységei után szerzett bevételek mentesülnek a helyi iparűzési adó megfizetése alól. Nem csak hipát nem kellene azonban fizetniük a kluboknak, de mentesülnének a sportolóik után az ekho megfizetése alól is. Az egyszerűsített adónem már eddig is jóval kedvezőbb volt a sportolók esetében – mostantól viszont csak a minimálbér után kell leróni a közterheket, afölött gyakorlatilag törvényesen „kapják zsebbe” a bérüket. Ráadásul visszamenőlegesen, szeptember elsejétől.

De tovább is van. Ha egy sportegyesület csak azért nem jut hozzá a neki felajánlott tao-kedvezményhez, mert a felajánló nem fizette meg időben a társasági adót, ezért a NAV megtagadja az átutalást, akkor a társaság külön kérelmére az adóhatóság akkor is teljesítheti az átutalást, ha az esedékességtől számítva 15 napon belül megfizették az adót, adóelőleget.

Ennél már csak az indoklás érdekesebb. A törvényjavaslat ugyanis azzal indokolja a kedvezményeket, hogy „a sport és a sportolás, a rendszeres sporttevékenység kiemelt jelentőséggel bír az egészségmegőrzésben”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
T. R. Itthon

Döntött a Kúria, közpénz a tao

A Kúria jogerősen is kimondta, hogy nyilvánosak azok a pénzek, amelyekkel a vállalkozások támogatják a sportegyesületeket, elsősorban az Orbán Viktor számára kedves labdarúgást.