szerző:
hvg.hu

Az adómentesség indoka: a sport jó dolog.

Nem sokáig kell szomorkodniuk a sportegyesületeknek amiatt, hogy a Kúria jogerősen is úgy döntött: a számukra felajánlott társasági adó közpénznek számít. A parlament elé került ugyanis egy törvényjavaslat, amely jelentős könnyítéseket tartalmaz a számukra.

Ha az Országgyűlés megszavazza a  fideszes Tiba István által jegyzett javaslatot, akkor a sportvállalkozások sporttal kapcsolatos tevékenységei után szerzett bevételek mentesülnek a helyi iparűzési adó megfizetése alól. Nem csak hipát nem kellene azonban fizetniük a kluboknak, de mentesülnének a sportolóik után az ekho megfizetése alól is. Az egyszerűsített adónem már eddig is jóval kedvezőbb volt a sportolók esetében – mostantól viszont csak a minimálbér után kell leróni a közterheket, afölött gyakorlatilag törvényesen „kapják zsebbe” a bérüket. Ráadásul visszamenőlegesen, szeptember elsejétől.

De tovább is van. Ha egy sportegyesület csak azért nem jut hozzá a neki felajánlott tao-kedvezményhez, mert a felajánló nem fizette meg időben a társasági adót, ezért a NAV megtagadja az átutalást, akkor a társaság külön kérelmére az adóhatóság akkor is teljesítheti az átutalást, ha az esedékességtől számítva 15 napon belül megfizették az adót, adóelőleget.

Ennél már csak az indoklás érdekesebb. A törvényjavaslat ugyanis azzal indokolja a kedvezményeket, hogy „a sport és a sportolás, a rendszeres sporttevékenység kiemelt jelentőséggel bír az egészségmegőrzésben”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
T. R. Itthon

Döntött a Kúria, közpénz a tao

A Kúria jogerősen is kimondta, hogy nyilvánosak azok a pénzek, amelyekkel a vállalkozások támogatják a sportegyesületeket, elsősorban az Orbán Viktor számára kedves labdarúgást.

Hatalmas füsttel ég egy ház a Teréz körúton, nem jár a villamos a Jászai és az Oktogon között

Hatalmas füsttel ég egy ház a Teréz körúton, nem jár a villamos a Jászai és az Oktogon között

Várandós nő maradványait rejtő, 3500 éves ókori sírt tártak fel Egyiptomban

Várandós nő maradványait rejtő, 3500 éves ókori sírt tártak fel Egyiptomban

Töltőpisztoly helyett fegyvert fogott egy győri garázda a benzinkúton

Töltőpisztoly helyett fegyvert fogott egy győri garázda a benzinkúton

Visszavágott a Veszprém a svéd bajnoknak

Visszavágott a Veszprém a svéd bajnoknak

Belga sztárcsemete érkezett a Fradiba

Belga sztárcsemete érkezett a Fradiba

Csúnya vereségbe futott bele a Fradi

Csúnya vereségbe futott bele a Fradi