szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az orgonaművész számháborút folytatva próbálja igazolni, alaptanul és hazug módon vádolja őt Mérei Tamás csellista szexuális zaklatással. Találtunk egy hároméves interjút, amelyben beszél arról, mióta ismerik egymást. Ami nem egyezik a mostani variációval. És más sem stimmel.

Számháborúval igyekszik cáfolni Varnus Xavér, miért nem ismerhette 15 éves korában Mérei Tamást, aki azt állította róla, szexuálisan zaklatta egy őrségi szálláson, miután együtt felléptek egy koncerten. A számok alapján úgy tűnik, valóban nem 15 éves volt találkozásukkor Mérei – aki fenntartja, hogy fiatalkorú volt, amikor az orgonaművész verbálisan és nonverbálisan is zaklatta –, azonban nagyon súlyos ellentmondásokra találtunk Varnus Xavér mostani válaszai és egy 2014. januárjában adott interjú között.

A szexuális zaklatás vádjára reagálva Varnus ezt írta:

"A történet a valóságban így zajlott le: 1992. nyarán felhívott ismeretlenül Mérei Mária csellista, aki azév nyarán alakította meg a Musica Pannonica kamarazenekart (ennek cégbejegyzése 1992. nyarán történt), s felkért, vegyek fel egy közös lemezt zenekarukkal a szentgotthárdi apátságban. Ezt el is készítettük 1992. őszén, Petró János vezényletével, hangmérnöke Kondás Ferenc, zenei rendezője pedig Osváth Zoltán volt. Életemben először, 1992 őszén találkoztam tehát Mérei Tamással, aki 19 esztendős volt ekkor, és zeneakadémista."

A jelenlegi védekezéssel ellentétes interjú
©

Ezzel szemben a vaskarika.hu-nak 2014. januárjában azt nyilatkozta: "1989-ben a szentgotthárdi apátságban vettem fel az orgonatörténelem első CD-lemezét, amelynek karmestere Petró János volt. E felvételt piacelsőként soha nem tudta semmilyen más lemez lenyomni példányszámában. Petró János fantasztikusan vezényelt, s a mostani zeneigazgató, Mérei Tamás édesanyja is játszott rajta. Így, ha jól számolom, 23 esztendős a barátságom Mérei Tamással, ki korosztályának egyik legkitűnőbb csellistája."

Facebook-posztjában tehát ismeretlennek nevezte Mérei Máriát, ám korábban elárulta, játszottak együtt, méghozzá 1989-ben. Varnus Xavér első lemeze 1990 végén jelent meg. De nézzük a számokat, melyekre előszeretettel hivatkozik Varnus Xavér: ha az interjú időpontjából, 2014-ből számoljuk vissza a 23 évet, az azt jelenti, 1991-ben már ismerhette Mérei Tamást, ha viszont Mérei anyja azonnal bemutatta őket egymásnak, megállhat, amit Mérei Tamás állít, hogy már 1989-ben ismerhették egymást.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Leleplezéssel fenyegeti az őt vádlókat Varnus Xavér

Ocsmány rágalmazásnak tartja Varnus Xavér a szexuális zaklatás vádját, és megnevezte azt a férfit, aki – őt meg nem nevezve – beszélt erről a Hitrádióban. Mérei Tamásról van szó, aki felvette a küzdelmet. Továbbra is állítja, verbális és nonverbális zaklatásnak is ki volt téve, és kiskorú volt, mikor az eset történt.