szerző:
hvg.hu

Habony Árpádot méltatlanul alul értékelik.

A sajtó helyzetéről és a sajtószabadságról készített közvélemény-kutatás szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek van a harmadik legerősebb befolyása arra, mi jelenjen meg a sajtóban és a hírek hogyan jussanak el az emberekhez. Ezzel a miniszterelnök megelőz valódi, tényleges médiatulajdonosokat is. A Závecz Research a Hír TV Elmúlt8év című műsora számára készített felmérése szerint ebből a szempontból a legbefolyásosabb Andy Vajna - akinek a kezében bulvárlap és a TV2 is ott van - a maga 20 százalékával, őt követi Mészáros Lőrinc - a Mediaworks és egyebek "ura" - 13 százalékkal, majd a lista harmadik helyén következik Orbán Viktor miniszterelnök, 10 százalékkal.

Bár Habony Árpádnak is van sajtója, őt csak a negyedik legbefolyásosabbnak tartják, utána jön Simicska Lajos és Rogán Antal.

Az emberek 75 százaléka úgy ítéli meg, a Fidesznek van nagyobb befolyása a médiára - 75 százalék látja így -, 16 százalék kiegyensúlyozottnak látja a sajtót, 3 százalék pedig úgy véli, baloldali médiatúlsúly van. Ez a Fidesz régi vesszőparipája, a számok azonban már jócskán nem ezt igazolják.

A sajtót mindössze az emberek 13 százaléka értékeli teljesen szabadnak, 27 százalék szerint egyáltalán nem az. Arányaiban a legtöbben - 31 százalék - azok vannak, aki közepesnek látják a helyzetet.

Minden második ember szerint romlott a sajtószabadság, 28 százalék szerint nem változott, 12 százalék úgy ítéli meg, javult. Az emberek 65 százaléka úgy látja, a sajtószabadság mértéke attól függ, milyen helyzetet hoznak létre a hatalmon lévők, ellehetetlenítik-e gazdaságilag az ellenzéki sajtót. Az emberek csaknem nagyjából negyede szerint az is elég, ha megjelennek az ellenzéki vélemények is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Dercsényi Dávid Itthon

"Nyomásgyakorlás, megfélemlítés" – Amerika aggódik a magyar sajtószabadságért

Kristálytiszta az USA számára, mi folyik a magyar médiapiacon, és a kormányzati nyomulás egyáltalán nem teszi boldoggá a világ szuperhatalmát. De megkapta a magáét a monopóliumok kialakulásának megakadályozására létrehozott médiahatóság is. Az után, amit David Kostelancik amerikai ügyvivő a MÚOSZ által szervezett programon elmondott, Washington is könnyen megkaphatja a magyar kormánytól, hogy a Soros-terven dolgozik.

Lesz ma egy érdekes műsor a Spektrumon: a brit tudósok nem viccelnek – se a teával, se a tudománnyal

Lesz ma egy érdekes műsor a Spektrumon: a brit tudósok nem viccelnek – se a teával, se a tudománnyal

Selma Blair bejelentette, hogy szklerózis multiplexben szenved

Selma Blair bejelentette, hogy szklerózis multiplexben szenved

Kisvárosnyi ember vonul keresztül Mexikón, hogy belépjen az USA-ba

Kisvárosnyi ember vonul keresztül Mexikón, hogy belépjen az USA-ba

Szombat hajnalban elindultunk a Merkúrhoz

Szombat hajnalban elindultunk a Merkúrhoz

Budapesten lép fel Neneh Cherry

Budapesten lép fel Neneh Cherry

Megduplázódott a külföldre örökbe adott magyar gyerekek száma

Megduplázódott a külföldre örökbe adott magyar gyerekek száma