szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A pénteki, brüsszeli keleti csúcs után a kínai miniszterelnököt fogadja itthon Orbán Viktor.

Brüsszelbe utazik csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök, hogy részt vegyen a keleti partnerség ötödik csúcstalálkozóján. Az esemény alkalmat ad a magyar kormányfőnek arra, hogy további konzultációkat folytasson a kisebbségi jogokat durván korlátozó új ukrán oktatási törvényről – ezt mondta az MTI-nek Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A keleti partnerséget 2009-ben indították, hogy előmozdítsák a politikai társulást és a gazdasági integrációt az EU és hat kelet-európai partnerország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Moldova, Örményország, illetve Ukrajna között.

Az Európai Tanács tájékoztatója szerint a pénteki csúcstalálkozón áttekintik majd, milyen eredményeket értek el a legutóbbi, 2015-ben Rigában tartott egyeztetés óta.

Havasi Bertalan az MTI szerint azt is közölte: a magyar diplomácia "rekordévének" eseményei vasárnaptól folytatódnak, akkor érkezik ugyanis Magyarországra a világ egyik legfontosabb vezetője, Kína miniszterelnöke.

Li Ko-csiang vezetésével tartják meg hétfőn a Kína és 16 közép- és kelet-európai ország együttműködési keretének (16+1) soron következő csúcstalálkozóját Budapesten. Kedden Orbán Viktor és Li Ko-csiang kétoldalú, hivatalos államközi tárgyalást is folytat egymással.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megérkezett az Audi TTS erősebb új változata

Megérkezett az Audi TTS erősebb új változata

Szenvedélyei közül a külpolitikában jut a legmagasabbra Biden külügyminiszter-jelöltje

Szenvedélyei közül a külpolitikában jut a legmagasabbra Biden külügyminiszter-jelöltje

Marozsán Erika fontos pozícióba kerülve dönthetett jó filmekről

Marozsán Erika fontos pozícióba kerülve dönthetett jó filmekről