szerző:
hvg.hu

Feledy Péter szerint „nagy fájdalom, hogy hiányzik egy igazi közszolgálati televízió”.

„A politikával kapcsolatos hírszolgáltatásnak két alapvető típusa van: az informatív és az agitatív. Ma az utóbbi a meghatározó közmédiában” – mondta Feledy Péter a Heti Válasznak adott interjújában, amely a lap e heti számában jelent meg.

Feledy Péter szerkesztőként, műsorvezetőként, hírigazgatóként, főmunkatársként dolgozott a köztévében, de 1998 és 1999 között, az első Fidesz-kormány idején az MTV alelnöke is volt. Állítása szerint az aktuális kormány színétől függetlenül mindig is azt mondta, hogy hiányzik itthon egy igazi közszolgálati televízió.

Úgy véli, hogy a régi idők híradói informatívabbak voltak, „nem ment ez a primitív sulykolás, amit másnap meghallgathatunk a Kossuth Rádióban is”.

Az interjúban felvetették, hogy a bírálatok szerint túl lojális volt, amikor Antall József akkori miniszterelnökkel készítette a sokat emlegetett „pizsamás interjút”. Szerinte nem lojalitásról van szó, hanem arról, hogy a közszolgálati tévének kötelessége bemutatni, mit akar a törvényesen megválasztott kormány és annak vezetője. Ez azonban nem egyenlő az agitációval – magyarázta.

Feledy Péter megjegyezte azt is: azt sem csípte, amit az egykori Egyenlegben csináltak. Szerinte az egy „híradónak álcázott műsor volt”, amiben gyakran három ellenzéki ekézte a kormány álláspontját.

Az egykori tévés beszélt arról is, hogy kirúgások, megaláztatások, méltatlanságok sora kísérte a médiában az elmúlt három évtizedet, és látott belehalni embereket a médiaháborúba. „Biztos vagyok benne, hogy ennyit nem ér az egész” – tette hozzá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kevés cukibb járgány létezik, mint ez az egyszemélyes lakóautó

Kevés cukibb járgány létezik, mint ez az egyszemélyes lakóautó

BL: United – PSG és Liverpool – Bayern a nyolcaddöntőben

BL: United – PSG és Liverpool – Bayern a nyolcaddöntőben

Sebestyén Balázsnak megvan a véleménye arról, milyen gané az MTVA

Sebestyén Balázsnak megvan a véleménye arról, milyen gané az MTVA

Másfél év alatt 200 ezer dollárt hozott össze a 12 éves vállalkozó

Másfél év alatt 200 ezer dollárt hozott össze a 12 éves vállalkozó

Egészséges akar lenni? Kezelje helyén az érzelmeit

Egészséges akar lenni? Kezelje helyén az érzelmeit

Gördülő tüntetésre hívnak fel az ellenzéki képviselők

Gördülő tüntetésre hívnak fel az ellenzéki képviselők