szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ismét nem élhetett véleménynyilvánítási jogával a szabad Tibetért küzdő magyar aktivista: amikor elkezdte lengetni a zászlóját, rendőrök fogták körül, és megpróbálták elhallgattatni. A magyar államnak minden pénzt megér, hogy kínai partnereink komfortérzését a legmagasabb szinten tartsa.

Megismétlődött a 2012-es eset: a Magyarországra érkezett kínai delegációt a magyar hatóságok kínosan óvják minden kellemetlen látványtól, és nem engedik, hogy Kína Tibet-politikája ellen tiltakozzon bárki is. A vasárnapi esetet a 444 kamerája kapta el: egy férfi, Hendrey Tibor, a Tibetet Segítő Társaság – Sambhala Tibet Központ alapítványi elnöke a József Attila utcában kezdett el tibeti zászlót lengetni, és azt kiabálni, Free Tibet, azaz Szabad Tibet!, amikor odaléptek hozzá, jobban mondva rárontottak rendőrök, és "Fejezze be!" felkiáltásokkal próbálták beléfojtani a szót.

A 444-nak adott rendőrségi válasz szerint az ORFK "személyvédelmi feladatainak ellátása során többek között biztosítja a védett személy közlekedési útvonalát. Amennyiben a biztosított útvonalon olyan körülmény adódik, amelynek oka nem tisztázott, a rendőrség a védett személy biztonságának szavatolása érdekében megteszi a szükséges intézkedéseket". Tehát egy zászlót lengető és kiabáló férfi biztonsági kockázatot jelent.

De azt jelentett, úgy látszik, a videót készítő személy is. A civil ruhás rendőrök ugyanis rögtön odaléptek a felvételt készítőhöz is, és nyomatékosan kérték, hogy ne videózzon, de arra már nem tudtak válaszolni, hogy miért ne.

A 2012-es eset vége egymilliós kártérítés lett Hendreynek és társainak. A kormánynak minden pénzt megér tehát, hogy kínai partnereink utazása során minden kellemetlen körülménytől megkíméljük őket, legyen annak az ára akár nyílt törvénysértés is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A vírus különleges sanszot ad a magyaroknak a romániai választáson

A vírus különleges sanszot ad a magyaroknak a romániai választáson

Kína korlátozza a ritkaföldfémek exportját

Kína korlátozza a ritkaföldfémek exportját

392 ezer forintos átlagkeresetet mért a KSH

392 ezer forintos átlagkeresetet mért a KSH