szerző:
T. R.
Tetszett a cikk?

Hosszú jelentésben írja le az alapvető jogok biztosa, mit eredményezett a közfoglalkoztatási rendszer kiépítése és fenntartása. A Heves megyei programot vizsgálták, de a jelenség általános. A vizsgálat nem észlelt visszásságokat a megyei közfoglalkoztatási rendszerben, de több általános hibára is rávilágít.

A közmunkarendszert nemcsak az ellenzéki pártok szokták élesen kritizálni, hanem civil szervezetek, a szakértők, az Európai Bizottság, a benne dolgozók, és legfrissebb jelentésében az ombudsman is. A dokumentumról a Magyar Nemzet számolt be először, a hvg.hu pedig a vizsgált programok több helyi résztvevőjével is beszélt.

A Belügyminisztérium (BM) adatai alapján júniusban átlagosan a tavalyi 246 ezer helyett már csak 184 ezer fő dolgozott közmunkában, a KSH vonatkozó adatai szerint ez év első félévében 172 ezer főt foglalkoztattak így, míg tavaly ugyanebben az időszakban 201 ezer embert. A Policy Agenda nyári kutatása szerint a kormány a jövő évi költségvetési törvény javaslatában 100 milliárd forinttal kevesebbet szán a közfoglalkoztatásra, mint az idei tervekben szerepelt. A kormány 2018-ban 225 milliárd forintot kíván közfoglalkoztatásra fordítani. Idén a tervek szerint ez az összeg magasabb, 325 milliárd forint. Kérdés, mi lesz a 2018-as választási évben a közmunkarendszerből kikerülő emberekkel, fel tudja-e szívni őket a versenyszféra.

Kijárat nélküli labirintus

A kormány szerint a közfoglalkoztatás célja, hogy

a közfoglalkoztatott sikeresen vissza-, illetve bekerüljön az elsődleges munkaerőpiacra. A közfoglalkoztatás átmeneti munkalehetőséget biztosít azok számára, akiknek az önálló álláskeresése hosszú ideig eredménytelen.

Az ombudsmani hivatal a Heves Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályát, az Agria-Humán Közhasznú Nonprofit Kft.-t, Mezőtárkány és Recsk önkormányzatát vizsgálta. Megállapította, hogy a kistelepüléseken sokszor az önkormányzat az egyetlen munkáltató. A közfoglalkoztatásból nehéz kilépni, így évről évre ugyanazok az emberek forognak a különböző programokban. Bár előfordul, hogy valaki csak rövid ideig van a programban, utána munkába tud állni az elsődleges munkaerőpiacon, azonban a legtöbb álláskeresőnek ez nem sikerül, így bekövesednek, bennragadnak a közmunkában – áll a jelentésben.

Ezzel egyetért recski közfoglalkoztatott megszólalónk is, aki név nélkül – attól fél, ha vállalja nevét, elesik a közmunkától – azt mondta, szinte lehetetlen úgy elhelyezkedni máshol, vagy legalább állásinterjúra, próbanapra elmenni, ha ott a közmunka, erről a jelenségről már korábban írtunk a hvg.hu-n. „Pedig hallom, hogy szakemberhiány van, megpróbálnám én, de nem akarok két szék között a földre esni.”

A településeken felértékelődik a polgármesterek szerepe, a közfoglalkoztatási programok sikere a vezető elköteleződésén múlik, ráadásul a helyiek kis településen szinte naponta találkoznak a polgármesterrel, ami lehet pozitív vagy negatív hatású is. „Kezdetben motiváltak voltunk, mert erre jön a főnök, mutassuk meg neki, de egy idő után inkább feszélyez jelenléte” – mondta egy másik forrásunk. Sokan ezért próbálnak meg inkább az országos, így személytelenebb közmunkaprogramba bekerülni.

Szegények, nem hülyék

A Székely László omdusman és munkatársai közreműködésével elkészült dokumentumban az érintett településvezetők kifejezetten hangsúlyozták az oktatás fontosságát, kiemelték, hogy a közmunkások 10-15 százaléka 25 év alatti. De hiába indítanak központilag szervezett képzéseket, azokra nincs valós helyi igény. Erre jó példa a recski bútorgyár, ahol azonnali kezdéssel fel tudnának venni 20 varrónőt, de ilyen képzést nem indítanak, hiába jelezték, pedig helyben tudnának biztosítani gyakorlati és elméleti oktatást is. Úgy tudjuk, a bútorgyár termékeit külföldre szállítják elsősorban, a környék egyik kiemelkedő munkáltatója, de egyre nagyobb gondot okoz számára is a munkaerőhiány.

Közmunkások Taktaharkányban
©

Van még egy buktató, ami a közmunkaprogram és az elsődleges munkaerőpiac átjárhatóságát illeti. Hiába jelzi egy cég a munkaerőigényét a kormányhivataloknak, ott nem mindig tudnak elegendő embert küldeni, aminek oka a pénz. Az így elhelyezkedők általában minimálbért kapnak, ami lehet, hogy magasabb, mint a közfoglalkoztatás alatt kapott pénz, de ebben az esetben már nem illeti meg őket az a szociális ellátás, amely álláskeresőként vagy közmunkásként még járt. Éppen ezért sokan nem lépnek át az elsődleges munkaerőpiacra, holott épp ez lenne a program célja.

Szegények vagyunk, de nem hülyék, számolunk, ebben a helyzetben néhány ezer forint is sokat jelent – mondta ezzel kapcsolatban egy mezőtárkányi közfoglalkoztatott.

Se szakember, se kitörés

Recsken tavaly márciustól idén februárig létezett a közfoglalkoztatáson belül az úgynevezett Kőpattintó program, 15 ember dolgozott ott. Egy korábban a recski kőbányában dolgozó szakember javasolta a programot, a Belügyminisztérium engedélyezte is, egyebek között térköveket állítanak elő, a település járdáit, buszmegállóit, köztereit is ezzel újítják fel. A jelentés szerint a polgármester azt mondta, több helyről is keresték őket, szeretnének pattintott követ, de az önkormányzat nem tudja vállalni a „nagyüzemet”, mert a kőpattintáshoz csak az ötletgazda ért, ő az egyetlen szakember.

Az ombudsmani jelentés azzal zárul, hogy felkéri a BM-et, tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a közfoglalkoztatottságból ténylegesen legyen lehetőség átlépni az elsődleges munkaerőpiacra.

L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője a napokban interjút adott a hvg.hu-nak, azt mondta, az a tapasztalata, hogy a közmunka sokkal inkább helyhez kötést és szegénységben tartást jelent,

egyáltalán nem nyújt semmilyen kitörési lehetőséget. Jól mutatja a helyzetet az is, hogy a lakhatási szegénység területén sem látni változást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Torontáli Zoltán Gazdaság

Vera története: Két diploma, három gyerek, és közmunka, ahonnan nincs kitörés

Árkot tisztítani lélekölő munka, de talán ennél is rosszabb, ha olyan pozíciót kell diplomás közmunkásként betölteni, amiért a kollégák rendes fizetést kapnak. A skarlátbetűt égeti a bőrére az, aki belemegy ebbe az ördögi körbe. A közmunka rendszerének értelmetlen természete itt mutatkozik meg leginkább.

Tudatosan veszi el a kedvét a szegényeknek a gyerekvállalástól a kormány

Tudatosan veszi el a kedvét a szegényeknek a gyerekvállalástól a kormány

Átnevezi az egyetem intézeteit az SZFE új vezetése

Átnevezi az egyetem intézeteit az SZFE új vezetése

A tetthelyen hagyta a kutyáját, lebukott az ináncsi betörő

A tetthelyen hagyta a kutyáját, lebukott az ináncsi betörő