szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bíróság ideiglenes intézkedésként úgy döntött, hogy internetes oldalakon, reklámokban ezentúl ne legyen elérhető a konzultáció ötös pontja. A jogvédők szerint a konzultáció ugyan véget ért már, de a Fővárosi Ítélőtábla végzésének az elvi mellett gyakorlati jelentősége is lehet a Magyar Helsinki Bizottság és a kormány vitájában.

A Fővárosi Ítélőtábla döntése alapján nem terjeszthető tovább a legutóbbi nemzeti konzultáció kérdőívének ötödik pontja – közölte pénteken a Magyar Helsinki Bizottság. Az ügyben a jogvédő szervezet azért fordult bírósághoz október elsején, mert ez a pont szerintük sértette a jó hírnevüket.  

A kérdőív ötös pontjában azt állították: Soros György azt akarja elérni, hogy a migránsok enyhébb büntetést kapjanak az általuk elkövetett bűncselekményekért. A konzultációs kérdőívben nevesítették a Magyar Helsinki Bizottságot, és azt állítják a szervezetről, hogy védi a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat.

A Magyar Helsinki Bizottság azt kérte a bíróságtól: állapítsa meg, hogy ez az állítás megsértette az egyesület jó hírnévhez fűződő jogait. A civil jogvédők ugyancsak kérték, hogy a kormányszerv közleményben fejezze ki sajnálkozását, és fizessen kétmillió forint sérelmi díjat. 

Az egyesület azt is szerette volna elérni, hogy az ítéletig a kormány függessze fel kérdőívek postai és internetes terjesztését. Ezt azonban az elsőfokú bíróság elutasította. 

Az ideiglenes intézkedés ügyében a jogvédő szervezet a Fővárosi Ítélőtáblához fordult, amelynek a ma kézbesített, november 29-i keltezésű jogerős végzése kimondja, hogy az elsőfokú bíróság végzésének érdemével és indoklásával nem ért egyet. Ezért részben megváltoztatta a korábbi döntést, és jogerősen arra kötelezte a Miniszterelnöki Kabinetirodát, hogy az elsőfokú bíróság érdemei határozatának meghozataláig függessze fel a „nemzeti konzultációs kérdőív” ötödik pontjában szereplő, a Magyar Helsinki Bizottságra vonatkozó állítás internetes és postai terjesztését. 

A nemzeti konzultáció véget ért ugyan, a kérdőíveket a miniszterelnök kísérő levélével együtt már kipostázták, és a kormány internetes oldala is eltűnt. Az elvi jelentőségen túl ugyanakkor gyakorlati jelentősége is lehet a jogerős végzésnek a Magyar Helsinki Bizottság és a kormány között folyó jogvitában – magyarázzák közleményükben a jogvédők.

Jövő szerdán jön az újabb forduló

A Miniszterelnöki Kabinetirodával szemben indított személyiségi pernek jövő szerdán lesz az első tárgyalása. A bíróságnak azt kell majd eldönteni, hogy a nemzeti konzultáció ötödik pontjában szereplő és 8 millió embernek kipostázott rész sérti-e a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét.

A jogvédő szervezet közleményében emlékeztetnek: sohasem nem szorgalmazták a „migránsok” vagy „bevándorlók” bűntetteinek enyhébb megítélését, mindig is kiálltak a jogegyenlőség mellett.

A „kérdőívben” szereplő megcsonkított idézet az ún. határzáras bűncselekmények 2015 szeptemberében történt bevezetése előtt született szakmai anyagból való, amely elsősorban a genfi menekültügyi egyezményre támaszkodva bírálta a tervezett rendelkezéseket – magyarázzák.

A Fővárosi Ítélőtábla november 29-i végzése a Magyar Helsinki Bizottság szerint azt jelenti, hogy törölni kell a Miniszterelnöki Kabinetiroda minden honlapjáról a kérdőív őket érintő részét, és azok nem szerepelhetnek tévéreklámokban, óriásplakátokon sem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!