szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány úgy látja, hogy a Magyar Helsinki Bizottság beadványa politikai nyomásgyakorlás része, amelynek célja, hogy Magyarország feladja eddig képviselt álláspontját a migráció ügyében.

„Botrányosnak tartjuk, hogy a Soros György által pénzelt Helsinki Bizottság meg akarja akadályozni, hogy a magyarok elmondják véleményüket a mindannyiunkat érintő bevándorlási tervekről” – olvasható a Kormányzati Tájékoztatási Központ péntek esti közleményében.

A kormány álláspontja szerint a jogvédők beadványa része annak a politikai nyomásgyakorlásnak, amelynek célja, hogy Magyarország feladja eddig képviselt álláspontját a migráció ügyében.

A Magyar Helsinki Bizottság az a szervezet, amely korábban feljelentette Magyarországot, amiért szerintük nem bánt megfelelő módon a bevándorlókkal, és ezzel még pénzt is keresett. Egy olyan szervezetről van szó, amely több százmillió forintot kap külföldről átláthatatlan módon – állítják.

A közlemény végén emlékeztetnek, hogy a kormány összesítése szerint több mint 2,3 millióan vettek részt a legutóbbi nemzeti konzultációban.

A kilőtt ötös pont

A Magyar Helsinki Bizottság pénteken közölte, hogy a Fővárosi Ítélőtábla döntése alapján nem terjeszthető tovább a legutóbbi nemzeti konzultáció kérdőívének ötödik pontja. Az ügyben a jogvédő szervezet azért fordult bírósághoz október elsején, mert ez a pont szerintük sértette a jó hírnevüket.  

A kérdőív ötös pontjában azt állították: Soros György azt akarja elérni, hogy a migránsok enyhébb büntetést kapjanak az általuk elkövetett bűncselekményekért. A konzultációs kérdőívben nevesítették a Magyar Helsinki Bizottságot, és azt állítják a szervezetről, hogy védi a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat.

Az elsőfokú bíróság elutasította a jogvédők beadványát, ezért a Fővárosi Ítélőtáblához fordultak, amelynek a pénteken kézbesített, november 29-i keltezésű jogerős végzése viszont kimondja, hogy az elsőfokú bíróság végzésének érdemével és indoklásával nem ért egyet. Ezért részben megváltoztatta a korábbi döntést, és jogerősen arra kötelezte a Miniszterelnöki Kabinetirodát, hogy az elsőfokú bíróság érdemei határozatának meghozataláig függessze fel a „nemzeti konzultációs kérdőív” ötödik pontjában szereplő, a Helsinki Bizottságra vonatkozó állítás internetes és postai terjesztését. 

A nemzeti konzultáció véget ért ugyan, a kérdőíveket a miniszterelnök kísérő levélével együtt már kipostázták, és a kormány internetes oldala is eltűnt. Az elvi jelentőségen túl ugyanakkor gyakorlati jelentősége is lehet a jogerős végzésnek a Magyar Helsinki Bizottság és a kormány között folyó jogvitában – magyarázzák közleményükben a jogvédők.

A Miniszterelnöki Kabinetirodával szemben indított személyiségi pernek jövő szerdán lesz az első tárgyalása. A bíróságnak azt kell majd eldönteni, hogy a nemzeti konzultáció ötödik pontjában szereplő és 8 millió embernek kipostázott rész sérti-e a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Kilőtte a Fővárosi Ítélőtábla a nemzeti konzultáció egyik pontját

A bíróság ideiglenes intézkedésként úgy döntött, hogy internetes oldalakon, reklámokban ezentúl ne legyen elérhető a konzultáció ötös pontja. A jogvédők szerint a konzultáció ugyan véget ért már, de a Fővárosi Ítélőtábla végzésének az elvi mellett gyakorlati jelentősége is lehet a Magyar Helsinki Bizottság és a kormány vitájában.