szerző:
Tóth Richárd

A Fidesz hátradől, és kér újabb négy évet. Minimum négyet. Néhány hónappal a választások előtt, miután az MSZP kicsinálta saját örök reménységét, kívülről igazolt miniszterelnök-jelöltet. De még nem biztos, hogy vele mennek neki a választásoknak. Közben a Fidesz a pártválasztók körében 57 százalékon áll.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Jobban utálom a szocikat, mint a Fideszt

Ez a mondat Karácsony Gergelytől származik, még 2012-ből, bár később annyival korrigálta, hogy létezik egy zsigeri MSZP-ellenesség a magyar társadalomban, aminek akkori pártjában, az LMP-ben is megvoltak a jelei. Erre utalt citált mondatában, mondta, hozzátéve, hogy ő semmit és senkit nem utál.

A 2014-es választás után néhány hónappal, amikor az MSZP már megpróbált előre tekinteni, ahelyett, hogy levonta volna az újabb súlyos vereség következtetéseit, az egyik, akkor még hivatalos pozíciót is viselő erős embere kétségbeesetten azt mondta jelen cikk szerzőjének a parlamenti folyosón, hogy „most már jönnie kell Lacinak (Botka Lászlónak – a szerk.), ő az utolsó esélyünk”.

Botka jött, majd kilenc hónap alatt le is nulláztak minden esélyt, amit esetleg jelenthetett volna. Ebben felelősek voltak a szocialisták Botkát is vastagon beleértve, valamint külső erők is. Szeged polgármestere most már örök reménység maradt, egy sértett és sértődött, országosan bizonyítani képtelen reménység.

Botka László
©

A széles gesztussal prezentált lemondás után az MSZP kikacsintott erre és arra (felmerült Balázs Péter, de Kunhalmi Ágnes neve is), majd megtalálták a választási győzelem receptjét... A szocialista vezetők tehát azt gondolják, hogy a legnépszerűbb ellenzéki jelölt, az egyszázalékos Párbeszéd társelnöke, Karácsony Gergely lehet a zsugorodás után is legnépszerűbb baloldali párt listavezetője, ha a szocialista párt testületei is rábólintanak erre.

Csak hát ki hiszi még el, hogy bármilyen ehető politikai termék receptjét ismerné az MSZP? És a helyzet is sokkal bonyolultabb annál, mint ők képzeni szeretnék. Ennek igazán plasztikus lenyomatát adta a két magyar hírcsatorna, az ATV és a HírTV hétfői felhozatala. Hétfő este az ATV Egyenes Beszéd első vendége volt az MSZP elnöke, Molnár Gyula, aki már az első mondatával hibátlan összefoglalót adott pártja jelenlegi állapotáról:

Beszélgettem egy kreatív csapattal, és azt a kérdést tettem fel nekik, hogy tudnának-e egy olyan programot és kampányt csinálni, aminek a végén azt mondom, jó az MSZP elnökének lenni.

Azt mondta, nehéz a feladat, most Botka forgatókönyvét csinálják meg Botka nélkül, ami azért nem Karácsony dicsérete. Ráadásul Gyurcsány Ferenc is beszállt az adok-kapokba, amikor azt mondta, Karácsony lehet, hogy egy budapesti kerület vezetésére alkalmas, de egy pártéra nem, pláne nem egy országéra. Molnár a stúdióban próbálta felsrófolni saját pártja jelentőségét, mondván, az ő pártja az ellenzék vezető ereje, jöjjön, jöhet az Együtt, a DK is, azonban a közvélemény-kutatások nem őt igazolják vissza hónapról hónapra.

Fogadjuk el, hogy az MSZP nélkül a demokratikus oldal nem felépíthető, az MSZP-vel mindenkinek ki kell békülnie

– kérte Molnár. A beszélgetés végén kiderült, miniszterelnöki kampányt elsősorban Karácsony fog folytatni, nem az MSZP, ők a 106 egyéni jelöltet tolják majd – de az rejtély, Karácsony kampányát ki és miből finanszírozza majd.

Molnárt Szabó Tímea Párbeszéd-társelnök követte, akiről az elmúlt napokban kevés szó esett, mert Karácsony vitte a show-t, és nagyon nem is igyekezett arra, hogy közösségi döntésnek láttassa lépéseit. Szabó így is derekasan igyekezett magyarázni a bizonyítványt. Azt mondta, hittek az új pólusban, sokáig amellett kardoskodtak, hogy a baloldali ellenzéken csak két lista legyen, amiből nem lett semmi, így kikötöttek az MSZP mellett inkább. Szabó végtelenül csalódottan ült a stúdióban, azt is elmondta, ha nem történik valami a baloldalon, a Fidesznek nem kétharmada, hanem négyötöde lesz. „Nem ezért kezdtünk el politizálni, de a politika tele van alázattal” – mondta az MSZP közelébe sodrásról.

Szabó Tímea
©

Az alázattal együtt azért Szabó bejelentette, nem biztos, hogy rajta szeretne lenni az MSZP–Párbeszéd (meg még ki tudja, ki) listáján, ő a főváros III. kerületében akar egyéniben indulni, mert ő ott a legbeágyazottabb ellenzéki. „Én tudom azt a körzetet megnyerni” – mondta. És hogy miből? Forintok helyett kreatív eszközökre koncentrálnak majd.

Az Együtt választmányi elnöke, Szigetvári Viktor ezek után arról beszélt, hogy mivel az MSZP nem végezte el azt a megújulási munkát a választási vereségeik után, amit el kellett volna, nem közösködnek velük a listák szintjén, legfeljebb egyéniben, de az LMP-vel és a Momentummal szívesen együttműködni. Bár ezek a pártok meg az Együttre nem nyitottak.

Közben a HírTV-n Hiller István és Karácsony Gergely volt vendég.

Az MSZP választmányi elnöke tisztázott néhány dolgot. A párt hétvégi, kibővített választmányi ülésén ugyan felszólalt Karácsony és az elnökség is támogatja, hogy ő legyen a kormányfő-jelölt, de arról csak január végén, az MSZP kongresszusa fog dönteni, ténylegesen megválasztják-e, ha „olyan az ajánlata a Párbeszédnek”.

©

Két hónappal a választások előtt lesz tehát döntés, ami azt is jelenti, hogy a kongresszus elutasító szavazata esetén az utolsó előtti órában kéne kitalálni, mire is kérnek választói felhatalmazást. Hiller szerint az MSZP fő célja egyébként a közös lista, és nem csak a Párbeszéddel. Az ideges politikus visszautasította azt a felvetést, hogy az MSZP azért kereste volna meg Karácsonyt, mert párton belülről nem tudott saját jelöltet állítani.

Őt követte Karácsony Gergely, aki elmondta: függetlenül a szocialisták kongresszusi döntésétől, ő csak és kizárólag az MSZP miniszterelnök-jelöltje nem lesz Párbeszéd-politikusként, csak akkor vállalja el ezt, ha más pártok is megérkeznek az összefogásba. Szerinte az ellenzéki szavazók együttműködést akarnak, de pártjaik nem, ezért fogyatkozik az ellenzéki tábor.

Most az látszik, hogy hat külön listával indulunk a választásoknak, ebből akkora bukta lesz. (…) Minél inkább szét vagyunk forgácsolva, annál nehezebb a dolgunk

– mondta Karácsony. Szerinte ha ez így megy tovább, a kormányváltást követelő emberek nem a Fidesz székháza előtt fognak tüntetni, hanem a saját pártjaik székháza előtt. Összefoglalva, könnyen előfordulhat egy olyan helyzet január végén, a kampány kellős közepén, hogy Karácsony Gergely megköszöni az elmúlt heteket és veszi a kalapját, az MSZP pedig újra ott fog állni miniszterelnök-jelölt nélkül. „Én olyan dolgokban tudok részt venni, amiben hiszek” – mondta erre a Párbeszéd társelnöke.

Karácsony érintőlegesen beszélt arról, hogy szerinte miért valósul meg mégis az összellenzéki összefogás, úgy látja, a választók majd belekényszerítik saját pártjukat ebbe. Történt már ilyen, pont a szocialistákkal. 2013. október 23-án Mesterházy Attila nem tudta elmondani ünnepi beszédét, mert a tömeg folyamatosan azt skandálta, hogy „összefogást”.

Akkor megvalósult a részben kikényszerített összefogás a baloldalon, a Fidesznek pedig kétharmada lett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Demeter Márta felszáll vagy lezuhan? Videó az LMP kongresszusáról

Demeter Márta felszáll vagy lezuhan? Videó az LMP kongresszusáról

Egymillió milliárdszor nagyobb a Napnál: hatalmas galaktikus szuperhalmazt fedeztek fel csillagászok

Egymillió milliárdszor nagyobb a Napnál: hatalmas galaktikus szuperhalmazt fedeztek fel csillagászok

A bankokat komoly felelősség terheli; de hol marad a forradalom? – interjú Dobó Mátyással

A bankokat komoly felelősség terheli; de hol marad a forradalom? – interjú Dobó Mátyással

Csúnya idő lesz október 23-án

Csúnya idő lesz október 23-án

Szaúd-Arábia beismerte az újságíró megölését, bűnbakokat is találtak

Szaúd-Arábia beismerte az újságíró megölését, bűnbakokat is találtak

Budapesten lép fel Neneh Cherry

Budapesten lép fel Neneh Cherry