szerző:
MTI

Volner János szerint nem egyedi megoldások kellenek, hanem a demokratikus intézményeket kell megtartani.

A Jobbik szerint sokan vélik úgy, hogy a párt Állami Számvevők 660 milliós bírsága általi ellehetetlenítése nem a párt, hanem a demokrácia jövőjéről szól.

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője csütörtöki, az ÁSZ épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, az ÁSZ és a kormány az 50-es évek diktatórikus eszközeivel operál, és meg sem próbálja megmagyarázni, hogy a 331 milliós tiltott párttámogatást hogyan állapították meg.

A politikus szerint a kormány megijedt, amikor látta a Jobbik "adománygyűjtő" akcióját, mert sokan érzékelték, hogy el akarják lehetetleníteni a legnagyobb ellenzéki pártot. Hozzátette: egyes Fidesz-közeli újságírók már azt mondják, hogy a kormány emiatt későbbre tolná a Jobbik büntetését, hogy el tudjon indulni a választáson.

Volner János hangsúlyozta: nem a Fidesz hatalmi érdekeinek megfelelő kegyet kell gyakorolni, nem egyedi eseteket kell szabni, hanem demokratikus intézményeket kell megtartani, amelyekben nem a "kocsonyaként remegő", volt fideszes politikusok jelentik a demokrácia tartópilléreit, hanem a független szakemberek, akiket egymást követően rúgott ki a kormány.

A sajtótájékoztató közben a Jobbik aktivistái transzparenseket emeltek fel, amelyeken az állt: "Többet ésszel, mint ÁSZ-szal", "Miért ÁSZkálódtok a Jobbik ellen?", "Egy szó, mint ÁSZ: nem félünk", "A frÁSZt hozzátok az országra".

Volner János beszéde után rövid megbeszélést folytatott az épület előtt Horváth Bálinttal, az Állami Számvevőszék kommunikációs vezetőjével, aki később az újságíróknak elmondta, felajánlotta a frakcióvezetőnek, hogy az ÁSZ épületében jegyzőkönyvbe véve elmondhatja, mik a meglátásai a számvevőszék határozatával kapcsolatban. Elmondása szerint ezzel Volner János nem élt. Az igazgató szerint a határozat december 21-ig véleményezési fázisban van, és Volner János azt mondta, a határidőig el fogják juttatni a párt véleményét az ÁSZ-hoz.

Hangsúlyozta: a számvevőszék munkáját szigorú törvények szabályozzák, nincs mérlegelési lehetőségük, az adott ügyben mint jogalkalmazó mindenben a szabályoknak megfelelően jártak el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!