szerző:
hvg.hu

A beruházásért a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felel.

Mint azt korábban megírtuk, a Várkert alatt és Piliscsabán építenek raktárakat az Országos Széchényi Könyvtárnak. Nemrég azonban elérhető lett az a kormányhatározat, amely rendelkezik az archívum elhelyezéséről. Ebből kiderül, hogy a kormány az újonnan építendő archivális és szolgáltató raktárak megvalósítását célzó beruházás előkészítéséhez biztosít forrást, bruttó 952 720 000 forint összegben - írja a 24.hu.

A raktár lehetséges helyszíne a Iosephinum területe lehet, itt jelenleg kollégium működik, de úgy tűnik, az épületet nem érinti a beruházás. Épül egy másik raktár a Nyúlkert alatti területen is. A beruházásért (ami a tervek szerint jövő év decemberére megvalósul) a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felel.

Tüske László, a könyvtár főigazgatója a HVG-nek tavaly azt mondta: a piliscsabai raktárba az úgynevezett archivális példányok kerülnek, tehát azok, amelyek nincsenek könyvtári forgalomban, és csak akkor nyúlnak hozzájuk, ha a használati példányok vagy digitális másolatok megsérülnek, megsemmisülnek. A nemzetközi könyvtári gyakorlat szerint az ilyen állományt egyébként is tanácsos a központi raktártól minimum 20 kilométeres távolságra, biztonságos helyen tartani – természeti vagy emberi pusztítás lehetséges következményei miatt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!