szerző:
hvg.hu

Molnár Gyula és Gyurcsány Ferenc közösen tájékoztatott a két párt választásokkal kapcsolatos tárgyalásairól, listákról, koordinált egyéni jelöltekről, és arról, kit támogatnak miniszterelnök-jelöltként.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Megállapodott az MSZP és a DK, amit tudunk:

  • A 106 egyéni választókerületben a két párt nem indít egymás ellen jelöltet
  • Az MSZP 60, a DK 46 helyen indul, de egymásért is kampányolnak
  • A DK nem fogadja el közös miniszterelnök-jelöltnek Karácsony Gergelyt, külön listán indulnak
  • Az MSZP tovább tárgyal a Párbeszéddel, a pártelnök szavai alapján számukra továbbra is Karácsony a közös miniszterelnök-jelölt
  • Ha beáll más párt is, újraosztják a körzeteket

Molnár Gyula MSZP-elnök azt mondta, nagyon intenzíven tárgyaltak a DK-val arról, hogy tudnak mindent megtenni azért, hogy 2018 a "változás éve legyen", és leváltsák a kormányt.

Egyéni körzetekben megállapodtak abban, nem indulnak egymással szemben. Ennek megvannak az arányai: 46 egyéni választókerületben a DK, 60-ban az MSZP állít jelöltet. Nyitottak arra, ha további együttműködő partnerek vannak, készen állnak további szereplők bevonására, akkor már közösen tárgyalnak. Innentől kezdve inkább a programról beszélnek majd.

"Megállapodtunk, január 2-tól a DK valamennyi, mind a 106 egyéni választókerületben (evk) elkezdi a kampányt, 46-ban saját jelöltünket ajánljuk, a másik 60-ban az MSZP jelöltjeit" – mondja Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke.

A DK önálló listán indul, amit ő vezet. Az első 30 helyről a DK elnöksége döntött. A tárgyalássorozat nem volt egyszerű és könnyű. Kölcsönös belátás és bizalom, kompromisszumkészség kellett hozzá. Köszöni, hogy nem kevés vita után, de készen álltak a megállapodásra. A két elnökség bólintott a megállapodásra, a tegnap aláírt válaszókerületi megállapodást aláírták.

©

A két legnagyobb kör készen áll a választásra. A legfontosabb evk-ban a Momentumtól az Együttig átfogó megállapodást szeretne elérni. Reméli, hogy a választók értik, hogy minden az egyéni választókerületen múlik.

Molnár Gyula azt mondja, a lista rugalmas, abban érdekeltek, hogy egy kihívó legyen, ha vannak további jelentkezések, akkor készek a kérdést újranyitni. Karácsony részt vett az elnökségi ülésen, egyetért abban, hogy első lépésként szükséges ahhoz, hogy egy szakaszt lezárjanak. Az MSZP továbbra is úgy gondolja, készek a közös indulás lehetőségét megvizsgálni. Közös miniszterelnök-jelöltként Karácsony Gergellyel haladnak tovább. Január végén, február elején záródik le a folyamat, ami az indulást véglegesíti.

Karácsony mögé nem áll be a DK

A DK önálló listával indul 2018-ban, amelyet Gyurcsány vezet, nem támogat olyan miniszterelnök-jelöltet, aki más listán van – mondta Gyurcsány a hvg.hu-nak azon kérdésére, támogatják-e Karácsonyt. Volt ugyanis olyan verzió, hogy Karácsony pártok fölött állva indult volna. Molnár azt mondta, azokkal közös miniszterelnök-jelölt Karácsony Gergely, akik részt tudnak venni a megállapodásban. A Párbeszéddel az MSZP-nek kell megállapodnia. Lesz olyan egyéni körzet, ahol közös jelöltként a Párbeszédé indul. És lesz olyan politikus, aki a Párbeszédet képviseli.

A Jobbikkal nem lesz tárgyalás az egyéni körzetekről – hangsúlyozta Molnár.

Gyurcsány szerint azért utasították el a közös listát, mert úgy vélik, ez így több szavazót hoz. Beszéltek Karácsony Gergellyel, akkor sem változik az álláspontjuk. Lehet olyan szituáció, hogy miniszterelnök-jelölt lesz, "végtelenül fiatal vagyok, jól tartom magam", mondja Gyurcsány. "A Gyurcsányok hosszú életűek voltak, abban reménykedem, sokáig jelentek politikai alternatívát annak, amit a Fidesz képvisel." 2018-ban a DK listáját fogja vezetni.

Beszéltünk egy névtelenséget kérő párbeszédes politikussal, aki azt mondta, a listás helyekről majd januárban egyeztetnek az MSZP-vel, ők továbbra is egy MSZP–Párbeszéd közös listát akarnak. Ezt megerősítette Molnár Gyula MSZP-elnök is: ők is közös listában gondolkodnak a Párbeszéddel. Vagyis, a két pártnak együtt 10 százalékot kell elérnie. A sajtótájékoztató után beszéltünk Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölttel, aki fenntartja, szélesebb együttműködést akar, továbbra is várja a DK-t a közös listára. A jelöltállításig nem fog más forgatókönyvről beszélni, csak arról, amit helyesnek tart, hiába kérdeztük, mi történik, ha nem csatlakozik más párt a közös listájukhoz.

"Nem szállhatok ki ebből, és nem is fogok" – hangsúlyozta.

A körzetek

Budapesten 18-ból 10 körzetben állít jelöltet az MSZP, köztük az V. kerületben is, ahol Juhász Péter Együtt-elnök indul. Nem tudni, Juhásszal itt mi lesz, az MSZP az Együtt szerint nem is tárgyal velük, ők inkább a DK-val vannak kapcsolatban. A IV. kerület a DK-é lett, ami miatt Horváth Imre kilépett a pártból. A III. kerület is az MSZP-hez van beírva, viszont úgy tudjuk, ott a párbeszédes Szabó Tímea indul. A Párbeszéd több helyet is kaphat, de azokról még egyeztetnek. A darabszám nem eldöntött. Szabó Szabolcs együttes politikus körzete is az MSZP-é. Molnár Gyula azt mondta, Juhász Péteréknek ajánlottak tárgyalást, készen állnak az egyeztetésre, de teljes koordináció velük nem lehet, kölcsönös visszalépésekről lehet szó.

Karácsony szerint meg akarták puccsolni

444 keddi értesülése szerint az Magyar Szocialista Párt és a Demokratikus Koalíció abban egyezett meg, hogy külön listát állít, de mind a 106 egyéni választókerületben koordinálja az indulást, vagyis mindenütt csak egyikük állít jelöltet, illetve egy budapesti kerületben Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke indul. Az értesülés része volt az is, hogy az MSZP és a DK miniszterelnök-jelöltje Karácsony Gergely lesz, aki szintén a Párbeszéd társelnöke. Karácsony egyik párt listáján sem lesz rajta, és valószínűleg egyéniben sem indul, amint a Párbeszéd sem indul önálló pártként.

Gyurcsány Ferenc tegnap este a hvg.hu kérdésére nem cáfolta a hírt, azt mondta, "az közel áll a valósághoz", egy névtelenséget kérő párbeszédes politikus viszont azt mondta, olyanról nem volt szó, hogy ők ne induljanak pártként, Karácsony pedig egy "lebegő jelölt legyen". A szocialista pártelnök, Molnár Gyula is cáfolta most, hogy belementek volna egy ilyen megállapodásba. Karácsony Gergely a Facebook-oldalán azt írta, továbbra is közös listára és közös miniszterelnök-jelöltre van szükség. Ezt ma délelőtt a párt egy közleményen is megismételte. Karácsony a héten arról beszélt, egy tisztán szocialista listát nem fog vezetni. Az kérdéses, ki szivárogtatta ki a megállapodástervezetet a sajtónak, két párt álláspontját hallottuk, amely másra mutogat. Karácsony szerint meg akarták puccsolni azzal, hogy egy valótlan hírt szivárogtattak ki. Azt mondja, annak semmi értelme nem lett volna, ha ő nem szerepel egyik listán sem, ha nem lehet rá szavazni, az valójában azt jelenti, hogy nincs miniszterelnök-jelöltje az ellenzéknek. Nem érzi, hogy az MSZP megpróbált volna kihátrálni mögüle.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
G. M. Itthon

A DK és az MSZP megállapodott: egymás ellen harcolnak

A mai, hónapok óta várt bejelentéssel bizonyossá vált, hogy a baloldal két meghatározó szereplője csak tovább szeleteli már most is megfogyatkozott tortáját. Karácsony Gergely lebeg a semmiben, új szavazókat pedig ezzel a fél összeborulással nem fognak behozni. Csak annyiban állapodtak meg, hogy a biztos nyerhető körzeteket nem engedik át a Fidesznek. Vélemény.

Duma Aktuál: A Fidesz fiatalítása után szívesebben nézed az M1-et, csak hang nélkül

Duma Aktuál: A Fidesz fiatalítása után szívesebben nézed az M1-et, csak hang nélkül

Brutális sáskajárás van Kenyában és félő, hogy nem állnak meg

Brutális sáskajárás van Kenyában és félő, hogy nem állnak meg

Az 5G ellen tüntettek Budapesten és Győrben

Az 5G ellen tüntettek Budapesten és Győrben

Hiába a védőintézkedések, a Vuhan-vírus egyre gyorsabban terjed

Hiába a védőintézkedések, a Vuhan-vírus egyre gyorsabban terjed

Kiderítettük, hova és mennyiért repült Áder és Pintér a "nem kormánygépekkel"

Kiderítettük, hova és mennyiért repült Áder és Pintér a "nem kormánygépekkel"

ITM: Magyarország élen jár a biciklizésben

ITM: Magyarország élen jár a biciklizésben