Dobszay János
Dobszay János

A Fidesz és a köpönyegéből előbújt Jobbik harca egyfajta generációs összecsapásként is leírható.

Hosszú időn át működőképes orbáni stratégiának látszott, hogy a Jobbikot „nem emelik fel” a pástra, nem vitatkoznak a vezetőikkel, nem reagálnak a szélsőjobbos radikálisok kijelentéseire, egyszerűen nem létezőnek tekintik a Vona Gábor vezette politikai formációt. A „második nyilvánosságban” szisztematikusan építkező párttal szemben azonban – amelynek (Simicska Lajosnak is köszönhetően) ma már saját médiabirodalma, elitképzője (Atilla Király Szellemtudományi és Nemzetstratégiai Akadémia), kutatóintézete (Iránytű) is van – a karanténba zárás stratégiája 2010 után már hatástalannak bizonyult.

Orbán sokáig abban a hiszemben élt, hogy a kétharmados parlamenti többség védővonalat jelent a Jobbikkal szemben, és elegendő azt hangsúlyozni, hogy Vonáék báránybőrbe bújt farkasok. A kormányfő-pártelnök úgy kalkulált, ha a jobboldali radikálisok javaslatait beépíti a Fidesz programjába, megfosztja őket a témáiktól. A második Orbán-kormány számos kérdésben gyakorlatilag a Jobbik kottájából játszott. A Brüsszel és a multik elleni „szabadságharc”, a közmunka vagy a kettős állampolgárság megadása ugyanolyan fontos – ha nem fontosabb – témája volt a Jobbiknak, mint a Fidesznek. A kormánypárt a szimbolikus politizálásban is számos gesztust tett a szélsőjobbnak (turulszobrok, Szabadság téri emlékmű). Vona egy idő után okkal fogalmazott úgy, hogy „Orbán is jobbikos, csak még nem tud róla”. Tény, hogy egy időben – Lengyel László szavaival – már azt sem lehetett tudni, meddig tart a Fidesz, és hol kezdődik a Jobbik.

A kormánypártnak sokáig kifejezetten jól jött, hogy tőle jobbra is létezik egy párt, amelynek a szélsőséges politikai megnyilvánulásaihoz (cigányozás, zsidózás) olykor még vizuális erőszak is társul (gárdavonulások, EU-zászló égetése). A Jobbik képviselői nem is igazán tudnak mit kezdeni azzal a helyzettel, hogy ellenzéki pártként „kénytelenek” szinte minden kormányzati javaslatot megszavazni. Vonáék azokban az években (2010 és 2013 között) azzal próbálták megkülönböztetni magukat, hogy a kormányzati döntésekre újabb, még féktelenebb követeléssel reagáltak. A kiutat a csapdahelyzetből a Jobbik átpozicionálása jelentette szélsőjobbról konzervatív-nemzeti néppárttá.

©

A mai Jobbik már nemcsak azoknak ígér politikai otthont, akik fenyegetve érzik magukat például az általa korábban csak „cigánybűnözésként” emlegetett veszélyektől, hanem mindazoknak, akik az Orbán-rendszer veszteseinek érzik magukat. Mivel e tábor folyamatosan újratermelődik, és a Jobbik – szemben a baloldallal – szervezett ellenzéki párt képét tudta felmutatni, egyre reálisabb alternatívát kínált, igaz, leginkább az alacsony iskolázottságuk, lakóhelyük, életkoruk miatt leszakadt rétegekbe tartozó választóknak.

A 2014-es választások már ízelítőt adtak abból, a tapolcai körzetben két éve lezajlott, a Jobbik számára az első egyéni mandátum megszerzésével zárult időközi választás pedig megerősítette: Vonáék főként a kistelepüléseken képesek maguk mellé állítani azokat a csalódott választókat, akik nem kérnek az Orbán-féle hatalmi arroganciából és törvényesített korrupcióból. Tapolca fontos üzenete volt, hogy a Jobbik növekedési potenciálja korántsem olyan korlátos, ahogy korábban az elemzők és a politikusok sejteni vélték. A párt 2014 után közel 200 ezer szimpatizánst hódított el a Fidesztől, és olyan, elmaradottnak korántsem nevezhető régiókban is középpárttá tudott erősödni, mint a Dunántúl. Bár a főváros (és általában a többi nagyváros) továbbra sem számít a Jobbik erősségének, már a 2014-es eredmények is azt mutatták, hogy több budapesti kerületrészben is hatásos a párt kampánya. Pedig akkor még nem is szerepeltek a fegyvertárban például az olyan egyszerű üzenettel operáló plakátok, mint az „Ők lopnak”. A Jobbik a fővárosban leginkább a lakótelepek népét tudta megszólítani (például Csepelen, vagy a III. kerület paneles körzeteiben). A városokban így épp ott jelent a Fidesznek konkurenciát, ahol bulvárüzeneteivel – Németh Szilárd „rezsibiztos” segítségével – a kormánypárt is nagy erőket mozgósít.

Bár a Fidesz és a Jobbik harca egyfajta generációs összecsapásként is leírható – amelyben a jövőt ráadásul inkább az Orbán köpönyegéből (polgári köréből) előbújt Vona-párt testesíti meg, szemben az „öregecske” Fidesszel –, az is tény, hogy a radikális énjét mostanság háttérbe szorító Jobbiknak koránt sincs olyan elkötelezett tábora, mint a Fidesznek. A Medián mérései szerint a párt támogatottsága – a szimpatizánsai szavazási kedvének csökkenése miatt – a választani tudó „biztos” szavazók körében nyár eleje óta 5 százalékponttal, 16 százalékra esett. Bár egyelőre biztosnak látszik, hogy a legerősebb ellenzéki pártként fordulhat rá a jövő évi kampányra, az továbbra is kérdés, hogy például az MSZP gyengélkedéséből mennyit profitálhat.

A Jobbik elleni átfogó támadással a Fidesz mindenesetre nehéz feladvány elé állította a demokratikus ellenzék pártjait. Ha a jogállamiságra hivatkozva védelmükbe veszik a megtámadott Jobbikot, a kormányzati kommunikáció mindent meg fog tenni azért, hogy a szélsőségek védelmezőjeként tüntesse fel őket. Utcai megmozdulások esetén pedig Orbán azzal érvelhet, hogy ők előre megmondták: az ellenzék erőszakos úton próbálja meg elérni a kormányváltást.

DOBSZAY JÁNOS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hajtogatható telefon? Felejtse el: a Lenovo táblagéppel csinálna ugyanilyet

Hajtogatható telefon? Felejtse el: a Lenovo táblagéppel csinálna ugyanilyet

Brexit: csak May testbeszédében bízik az EP-elnök, a szavaiban nem talált újdonságot

Brexit: csak May testbeszédében bízik az EP-elnök, a szavaiban nem talált újdonságot

Gödöllőn ítélték el az első hajléktalant

Gödöllőn ítélték el az első hajléktalant

Így vág vissza egy finn újságírónő a befolyásos orosz trollgyáraknak

Így vág vissza egy finn újságírónő a befolyásos orosz trollgyáraknak

Válaszoltak a lakástakarékok a kormánynak

Válaszoltak a lakástakarékok a kormánynak

Merkel szűk körben Orbán fejére olvasta rajongását Salvini iránt

Merkel szűk körben Orbán fejére olvasta rajongását Salvini iránt