szerző:
hvg.hu

Szőllős Barnabás, Szőllős Benjámin és Szőllős Noa eddig magyar színekben versenyeztek, Barnabás a lillehammeri ifjúsági téli olimpián hetedik lett. Ma már izraeli színekben siklanak.

A ma már 19 éves Barnabás a 2016-os ifjúsági téli olimpián elért eredményével az egyik legtöbbre hivatott magyar utánpótlássízővé lépett elő, írja róla a 24.hu, aki az országváltás körülményeiről és hátteréről is beszámol.

A testvérek Ausztriában tanulnak és edzenek, a család a versenyzés elősegítésére alapította meg Nivelco SE-t, sokáig önerőből finanszírozták gyermekeik álmát. Aztán amikor Miklós Edit a 2014-es olimpián pontszerző lett, a Magyar Síszövetség költségvetése majdnem a százszorosára ugrott, a Szőllős-szülők pedig feltették a kérdést a szövetségnek, mire és kire, valamint miért rájuk költik a pénzt.

Közben a szövetségben is egymást érték az elnökök, Kálomista Gábor 2017 májusában állt fel az elnöki székből, akit Orbán tanácsadója, Megyesy Jenő váltott, de ő csak három hónapon keresztül vezette a szervezetet. Ma már Bajai András vezeti a síelők szövetségét.

A Szőllős-gyerekek a 2016-os magyar bajnokságon nem megfelelő orvosi igazolás miatt kétéves eltiltást kaptak, pedig a két fiú ígéretes pontokkal és előkelő ranglistahelyezéssel érkezett, jogosan bízott abban, hogy egyikük részt vehet a 2018-as pjongcsangi téli olimpián. Nem így lett.

A család úgy érezte, bosszút állnak rajta, mert utánakérdezett a szövetségi pénzeknek. A szövetség tagadott, de az tény, hogy a szövetség a korábban horvát állampolgár, majd honosított, 32 éves Dalibor Samsalt és Kékesi Mártont favorizálta, minden bizonnyal az kettejük közül kerül ki az, aki Miklós Edit mellett részt vehet a téli olimpián.

Ekkor gondolta úgy a család, hogy megkeresi az izraeli szövetséget, amely Instagram-oldalán számol be a honosításról:

 

The Szollos ⛷

Israel Ski Team (@israelskiteam) által megosztott bejegyzés,

Tulajdonképpen hálásak vagyunk a Magyar Síszövetségnek, hogy minden további nélkül a pontjaikkal együtt elengedték gyermekeinket, mondta a lapnak Szőllősné Deák Dóra. A nemzetközi szövetség honlapján már az olimpiai szintet elértként jelzik a Szőllős-fiúkat, de nem magyar, hanem izraeli színekben. Ugyanakkor az olimpián még nem indulhatnak, mert az állampolgárság megszerzése előtt legalább három évig az adott nemzet színeiben kell versenyezni. A cél a 2022-es játékokon való részvétel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Önsorsrontó keretek - Bajnai Gordon 7 pontos elemzése a gazdaságról

Önsorsrontó keretek - Bajnai Gordon 7 pontos elemzése a gazdaságról

1956 négykerekűi: buborékautó, Trabant-előd és egy szinte nem is létező BMW

1956 négykerekűi: buborékautó, Trabant-előd és egy szinte nem is létező BMW

Hamarabb árulják a OnePlus 6T-t, mint ahogy bejelentik?

Hamarabb árulják a OnePlus 6T-t, mint ahogy bejelentik?

Gyakran félek megszólalni, mert kínos lenne, ha épp akkor akadna be a lemez

Gyakran félek megszólalni, mert kínos lenne, ha épp akkor akadna be a lemez

Jön Kásler magyarságkutatója, amelytől nem sok jót remélhetünk

Jön Kásler magyarságkutatója, amelytől nem sok jót remélhetünk

„Kutya módot” ígér a Teslákba Elon Musk

„Kutya módot” ígér a Teslákba Elon Musk