szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután az Országházban fogadja Leo Varadkar ír kormányfőt. A találkozó az ír belpolitikában sem maradt visszhang nélkül.

A két miniszterelnök szűk körű megbeszélésén, illetve az azt követő munkaebéden részt vesz Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter is. Az egyeztetések eredményéről a kormányfők közös sajtónyilatkozata keretében adnak tájékoztatást – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

A találkozó miatt belpolitikai vihart indított Írországban: a Munkáspárt vezetője, Brendan Howlin magyarázatot vár arra, miért csak az utolsó pillanatban tájékoztatta a parlamentet Varadkar arról, hogy a magyar miniszterelnökkel találkozik. Annak ellenére sem, hogy feltettek neki erre vonatkozó kérdést még december közepén – írja az Irish Times.

Az ír kormányfő hivatala tájékoztatása szerint a Brexit-tárgyalások új szakaszba lépése apropóján egyeztet magyar kollégájával.

Howlin ugyanakkor arra szólította fel Varadkart, hogy ítélje el a magyar kormányzat antidemokratikus, EU- és jogállamellenes politikáját. Máskülönben – idézte az ellenzéki politikust a lap –, Orbán úgy értelmezi majd a látogatást mint álláspontja hallgatólagos megerősítését.

"Orbán úr kiiktatta az alkotmányos fékeket és egyensúlyokat, ellenőrzés alá vonta az állami médiát és a bíróságokat, és át akarta venni az irányítást egy független egyetem felett. Felszította a jobboldali populizmust és a migrációellenességet az >>Állítsuk meg Brüsszelt!<< kampányával, amelyhez kapcsolódva minden magyar háztartásba kérdőívet küldtek, amelyben azt kérdezték, hogyan kezeljék a bevándorlás kérdését és azokat az uniós ügyeket, amelyekkel nem ért egyet. Remélem, hogy a Taoiseach (ír miniszterelnök) elég bátor lesz ahhoz, hogy megvédje Írország és az EU közös értékeit, amikor találkozik Orbán úrral, és kritikával illeti azt a megosztó utat, amelyen Magyarország jár a közösségben belül" – magyarázta Howlin.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Svájcban a gazdag családok gyerekeinek a fele szakmunkásképzőbe megy

Svájcban a gazdag családok gyerekeinek a fele szakmunkásképzőbe megy

Szükségállapotot vezettek be Spanyolországban a koronavírus-járvány miatt

Szükségállapotot vezettek be Spanyolországban a koronavírus-járvány miatt

Hajnali négyre hirdetett misét egy pap Szlovákiában

Hajnali négyre hirdetett misét egy pap Szlovákiában