szerző:
hvg.hu

A főpolgármester szerint nincs anyagi fedezetük a metró teljes körű akadálymentesítésére, de megvizsgálják még egy állomáson a lift beépítésének lehetőségét. Tarlós István elmondta pénteken azt is, pontosan hány új troli és villamos érkezik Budapestre, illetve felvetette, hogy a Római-partra épített védmű a patakok bevédése után akár okafogyottá is válhat.

A főpolgármester szokásos pénteki sajtótájékoztatóján beszélt a 3-as metró felújításáról. Tarlós István erkölcstelennek nevezte, hogy olyan "örökösen handabandázó szájhősök" kezdeményeznek népszavazást a metró akadálymentesítéséről, akik hatalmon levésük során mindössze egy liftet építettek be az akkor felújított 2-es metróba. Pedig ők így is 12 liftet építenek a 3-as vonalon, de ennyi a lehetőségük határa – emlékeztetett Tarlós.

Ennek ellenére vizsgálják egy további lift beépítését a metrófelújítás során, ez a Kálvin téren lenne. Korábban a már felújítás alatt álló Dózsa György úti metrómegálló akadálymentessé tételének vizsgálatát is fölvetette a főpolgármester, de most újságírói kérdésre úgy fogalmazott, ha lehet ilyet mondani, a Kálvin téri állomás liftekkel felszerelése fontosabb. Ennek okát nem részletezte, de bizonyára az akadálymentes 4-es metróra való átszállási kapcsolatra gondolt.

A 3-as metró déli és középső (Kőbánya-Kispest-Nagyvárad tér és Nagyvárad tér-Lehel tér) szakaszán az állomások felújításával kapcsolatos közbeszerzés eljárás folyamatban van. Tarlós István szerint júliusban köthetnek szerződést ezekre a munkákra, ha minden rendben megy.

Római-part: folyik az újratervezés

A főpolgármester az aktuális római-parti helyzetről is beszélt: szerinte ők semmi mást nem akarnak, mint az árvízvédelmet megoldani, és ennek érdekében nyitottak bármire. A főpolgármester decemberben jelentette be: egy szakmai bizottság vizsgálatot folytat a parti védmű legmegfelelőbb nyomvonalának kitalálására – azaz hogy közvetlenül a part mentén, a civilek által támogatott Nánási–Királyok útja-nyomvonalon, vagy esetleg máshol legyen.

Az Aranyhegyi-patak mentén jól halad a védmű kiépítése – mondta a főpolgármester, és az sem zárható ki, hogy ennek és a Római-part másik végén található Barát-patak elkészülte után nem kell megépíteni a vitatott parttal párhuzamos szakaszt. A főpolgármester szerint ugyanis a munkák során a Pünkösdfürdőn és a Nánási–Királyok útja mentén álló jelenlegi védművet is megerősítik valamelyest.

A Római-part ügyéről még októberben adott helyt a népszavazásnak a Kúria, majd ezután visszavonta a fővárosi önkormányzat a Római-parton közvetlenül a Duna mellé épített gát tervét. Azóta a nyomvonal újra vizsgálat alatt áll.

26 új villamos, 26 új troli

26 új villamost és 26 új trolibuszt vesz a főváros, pontosította a korábban bejelentett hírt a járműbeszerzésről a főpolgármester. Tarlós István elmondása szerint 17,5 milliárd forintból vehet új járműveket Budapest, ebből 26 új villamos és 26 trolibusz érkezhet.

Tarlós elmondta: 47 CAF villamos már közlekedik az 1-es, 3-as, 17-es és 19-es vonalon, és 36 Solaris-Skoda trolibusz is megtalálható a budapesti vonalak mindegyikén, az opciók lehívása esetén további 46 trolibusz és további 51 villamos érkezhet 2021-ig a fővárosba az eddig felsoroltak mellett összesen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Füstbe és könnygázfelhőbe borult éjszakára a Kossuth tér - hírfolyamunk a tüntetésekről

Füstbe és könnygázfelhőbe borult éjszakára a Kossuth tér - hírfolyamunk a tüntetésekről

Felüljárónak rohant egy vonat Ankarában

Felüljárónak rohant egy vonat Ankarában

A legismertebb műsorvezetőjétől vált meg az MTVA kulturális csatornája

A legismertebb műsorvezetőjétől vált meg az MTVA kulturális csatornája

Utoljára ülésezik a parlament, újabb tüntetés készül

Utoljára ülésezik a parlament, újabb tüntetés készül

"A strasbourgi éttermekben tovább buliztak az emberek"

"A strasbourgi éttermekben tovább buliztak az emberek"

Budapesten járt a világ egyik kedvenc szülésze

Budapesten járt a világ egyik kedvenc szülésze