szerző:
Tóth Richárd
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Gulyás Márton mozgalma fogta magát, néhány egyéni választókerületben méréseket végez és rendezvényeket tart, hogy kiderüljön, ki a legesélyesebb jelölt áprilisban. A Fidesz nem vesz részt a fórumokon, az együttes Baranyi Krisztina szerint nem azért, mert félnek. Ő egyébként parkolóóránként bontaná le a Fidesz rendszerét, jelentsen ez a helyi botrányra utaláson túl bármit. A Cigánypárt jelöltje pedig úgy vett részt a Közös Ország Mozgalom fórumán, hogy nem is hívták.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Néhány napja Pécsen Mellár Tamás azt mondta, ha a számok szerint nem ő a Fidesz legesélyesebb kihívója, visszalép. A budapesti 6-os egyéni választókörzetben (ez Józsefvárost, a VIII. kerületet és Ferencvárost, a IX. kerületet foglalja magában) csütörtökön tartott fórumon ilyen kijelentés senkitől nem hangzott el, az sem derült ki, ki a legesélyesebb az elmondottak alapján, csak az lett egyértelmű, egymást érik a jelöltek.

Ugyan a Fidesz jelöltje, Kocsis Máté jelezte, nem megy el a rendezvényre, de ott volt Dúró Dóra (Jobbik), Jakabfy Tamás (LMP), Cseh Katalin (Momentum), Baranyi Krisztina (Együtt) és Ara-Kovács Attila (DK, az MSZP-vel kötött megegyezés alapján, itt a Gyurcsány-párt és nem a szocialisták indítanak jelöltet.) Pécsre még nem, de ide már hívták a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltjét, azonban a párt jelezte, nem élnek a lehetőséggel.

Élt viszont Nótár Ilona, a Magyarországi Cigány Párt jelöltje, még úgy is, hogy neki nem volt lehetősége, lévén nem hívták, de a bemutatkozó kör után, amikor még üres volt Kocsis helye, felállt a nézők közül és jelezte, felmegy az üresen álló helyre (az MCP 2014-ben listán országosan 0,18 százalékot szerzett), amit Gulyás Márton először megszavaztatott a közönséggel, majd fejet hajtott. Nótár mellett nem a politikai realitás, hanem kísérete szólt, ugyanis felszólalása közben azt skandálták, hogy “Szót neki!”, “Beleszólást követelünk a közügyekbe!”, “Sokan vagyunk!”.

©

Még a bázisdemokrata intermezzo előtt, a bemutatkozások során Dúró Dóra megköszönte, hogy itt lehet, de úgy fogalmazott, abban nem lenne köszönet, amit Kocsis Máténak mondana. LMP-stől szokatlan kijelentéssel kezdett Jakabfy, aki úgy fogalmazott, ő a nemzeti érdek mentén szeretne politizálni. Majd gyorsan hozzátette, a nemzeti érdek azt kívánja, hogy akik ide juttatták az országot, távozzanak a közéletből, a korrupt politikusokat ráadásul börtönnel fenyegette meg.

Cseh Katalin elmondta, orvosként Hollandiából jött haza, és azért állt politikusnak, hogy minél kevesebbeknek kelljen elhagyni az országot. Az Együtt politikusa, Baranyi Krisztina szerint most nem értékekre és elvekre van szükség, hanem cselekvésre, ami azt kívánja, hogy leváltsák az Orbán-kormányt. Azt mondta, Kocsis nem azért nem jött el, mert levegőnek nézné az ellenzékét, hanem azért, mert tud számolni. “Hatan vagyunk az egy ellen.” Szerinte amíg nincs egyetlen kihívója a Fidesznek, csak a szavazók bölcsességében lehet bízni, hogy ők majd azt támogatják, aki a legközelebb áll a győzelemhez. “Kérem, ne foglalkozzanak a jelöltekkel és a listákkal, egy jelöltre, a legalkalmasabbra szavazzanak.” Ara-Kovácsot a mostani közállapotok a Ceaușescu-rendszerre emlékeztetik, ott az ellenállás részese volt.

Itt jelentkezett és ment fel a színpadra Nótár, de előtte Baranyi még felragasztotta Kocsis üresen álló emelvényére, hogy “a fideszes politikusokat el kell küldeni közmunkára, így nem lesz idejük lopni”. Ez azonban nem zavarta Nótárt, a Kocsis nevet letépte, de a Lázár szavait idéző papír végig ott volt előtte.

©

A hívatlan képviselő-jelölt után (a 6. evk-ban elég sok jelölt lehet majd, mivel a jelöltséghez 500 aláírást kell összegyűjteni, több mint 80 ezer választópolgár pedig több jelöltet is ajánlhat) még ketten felálltak a közönség soraiból, hogy ők is indulnak majd, de rájuk a közönség már kevéssé volt kíváncsi, igaz, a Bokros-párt (Moma) jelöltje a végén egy percben felszólalhatott.

A két kerületben a fő problémaforrás elsősorban a lakhatás és a közbiztonság, így az egyik tematikus blokk erről szólt. Az összes jelölt egyetértett abban, hogy mindkét probléma valós, Baranyi azt mondta, a IX. kerületben, ahol képviselő, a gondok 90 százalékát a lakhatás okozza, van, aki nem tudja fizetni a rezsit, más nem jut önkormányzati bérlakáshoz. “A lakhatás kérdése Budapesten már nem hajléktalansági kérdés” – mondta. Dúró erre azt mondta, a lakhatási probléma politikai akarattal megoldható, a Jobbik programjában le is van írva, hogyan.

A vita egy későbbi pontján Ara-Kovács kijelentette:

Nem hiszem, hogy ne győznénk 2018-ban. Valahogy meg kell nyerni ezt a választást, csak még azt nem tudom, hogyan.

Az LMP jelöltje erre azt válaszolta, ő tudja a megoldást, úgy fog nyerni, hogy felkeresi az embereket és meggyőzi őket. Ide kívánkozik Nótár politikai helyzetértékelése is. Szerinte:

Nehéz egy olyan demokráciában, ahol diktatúra van.

A vita második részében, amikor a jelöltek arról beszéltek, hogyan állítanák meg a Fideszt, a több kerületi visszaélést is feltáró Baranyi azt mondta, parkolóóránként fogja lebontani a Fidesz korrupt rendszerét. A Momentum politikusa pedig kiemelte, szerinte Orbánt nem Gyurcsány, Karácsony vagy Szél fogja megállítani, hanem a 30 százaléknyi bizonytalan, ha végül pártot találnak maguknak.

©

Amikor az első 100 napos (elképzelt) kormányprogramok kerültek sorra, mellettem elaludt egy bácsi, az ígéreteket pedig lapátolták a pártok, mint a kazánfűtők a szenet.

A zárókörben még mindenki elmondhatta, visszalépne-e a másik javára, ha kiderülne, ki az esélyes. Ara-Kovácstól nem tudtuk meg, csak azt, hogy amikor még diplomata volt és külföldön járt, Magyarország a fellegekben járt, de most csak sajnálkozást érez, amikor valahol kiderül, magyar. Baranyi szerint ő képes a győzelemre, Cseh szerint pedig a Momentum a Nolimpiával olyat tett, amit más még nem, megállították Orbánt. De pártja nem lesz a kormányváltás kerékkötője. Dúró elmondta, a Jobbik 106 egyéni jelöltet állít, lehet is majd mindre szavazni, az MSZP és a DK vezetőivel nem lehet választást nyerni. Jakbfy szerint pedig ha sokat beszélünk még az összefogásról, oda is adhatjuk a győzelmet Orbánnak.

©

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ott jártunk, ahol aranykolbászból van a kerítés

Ott jártunk, ahol aranykolbászból van a kerítés

Matteo Salvini keveri a kártyákat Rómában, de senki nem követné a stratégiáját

Matteo Salvini keveri a kártyákat Rómában, de senki nem követné a stratégiáját

Dollármilliókat kell visszafizetnie a Google-nek, mert rossz volt a telefonok hangszórója

Dollármilliókat kell visszafizetnie a Google-nek, mert rossz volt a telefonok hangszórója

Halála előtt két nappal rendelkezett busás vagyonáról Epstein

Halála előtt két nappal rendelkezett busás vagyonáról Epstein

Putyin elismerte, hogy fegyverkísérlet volt a nukleáris baleset

Putyin elismerte, hogy fegyverkísérlet volt a nukleáris baleset

Amerikai demokrata politikusok nyílt levelet írtak az Auróra ügyében

Amerikai demokrata politikusok nyílt levelet írtak az Auróra ügyében