szerző:
Gergely Zsófia

Visszaszámlálás a választás előtt – ezzel az új rovattal jelentkezik péntektől a Tv2 Mokka című műsora, ebben aktuális politikai kérdésekről diskurálnak majd a meghívott vendégek. A debütáló rész váratlanul emlékezetesre sikeredett, mert az érezhetően sorosozásra behívott politikai szakértő először cáfolta, hogy az ellenzék tényleg le akarná bontani a határzárat, majd szimbólumnak nevezte a kerítést, ami úgysem állít meg senkit. Mire a kormányoldali Századvég-vezető olyan mondattal vágott vissza, amit nehéz nem egy élő adásban elhangzott fenyegetésnek venni.

A kormány legújabb kampányával ellentétben a déli határszakaszon álló kerítést nem bontaná le az ellenzék, de az amúgy is csak „szimbolikus”, nem állít meg az senkit – ezt találta mondani Boros Tamás, a Policy Solutions elemző intézet stratégiai igazgatója. Akik péntek reggel a Tv2 Mokka című műsorával kezdték a napot, élőben nézhették végig, ahogy a politológus teljesen korrekt és kerek elemzésére szabályosan lefagyott az egész stúdió élő adásban.

Ráadásul mindez a pénteken indult „Visszaszámlálás”-rovatban hangzott el, ahol így első alkalommal természetesen a fideszes plakátkampánya volt a téma. Ezek azok a politikai hirdetések, amikkel azt próbálják sugallni, hogy az ellenzék lebontaná a határzárat, ezért a rémesre photoshoppolt plakátokon Soros György irányításával a négy legjelentősebb ellenzéki vezető erővágókkal esik neki a kerítésnek.

A Vajna-csatorna az új rovat kitalált imázsához illeszkedve egy külön, konyhai étkezőt imitáló díszletben ücsörögtek, mert ahogy felkonferálták, olyan jellegű, spontán beszélgetésekre, vitákra számíthatnak a nézők, mint amikor otthon megbeszélik az aktuális ügyeket.

A műsorvezető csípőfogónak nevezte az erővágót

Az új rovat több mint spontánra sikeredett. Először a rendszeresen nagy pillanatokat produkáló Istenes László műsorvezető tette magasra a lécet, amikor a plakáton látható erővágót úgy írta le a nézőknek: a Soros által átölelt ellenzéki politikusok kezében szerinte „csípőfogó vagy harapófogó, vagy nem tudom mi” van.

Persze a másik vendég, G. Fodor Gábor, akit ezúttal nem a revolvermédia bulvár-szekciójának egyik irányítójaként, hanem a kormányközeli Századvég Alapítvány elnökhelyetteseként mutattak be, folyékonyan hozta az elvártat, a konyhai széken kucorogva tele szájjal sorosozott-migránsozott.

Boros Tamás viszont végig a tényeknél maradt, megemlítette, hogy miért is kampányol az Orbán-kormány a menekültek ellen, miközben „nagyon helyesen” befogadott oltalomra szoruló embereket.

Az alákérdezésben jártas Istenes László itt megpróbálta átvenni az irányítást azzal, hogy korábban az ellenzék ellenezte a kerítést, „akkor most, hogy is van ez”.

Boros pedig elmondta a tényeket:

  • a plakáton látható politikusok éppen azt hangsúlyozták, hogy nem bontanák le a kerítést,
  • Soros György kifejezetten a határok megerősítéséről beszélt,
  • mindezt a Soros-tervnek „gúnyolt” cikkében,
  • a többi szereplő közül Vona Gábor már jóval Orbán Viktor előtt beszélt a menekültkérdésről,
  • nyilván van pénze a kormánynak átvinni ezt az üzenetet a kerítés lebontásáról, pedig ez nem igaz.

Istenes itt már érezte, hogy baj, van, ezért gyorsan rákérdezett az ellenzék „pálfordulására”,  hiszen érezhetően mindenáron azt akarta kihozni a beszélgetésből, hogy ha nincs az Orbán-kormány, vége a biztonságnak/kerítésnek.

Merkel állította meg a menekültáradatot, nem Orbán kerítése?

Boros azonban nem zökkent ki a korrekt elemző szerepéből, erre bevitte a kegyelemdöfést. „Nyilván tudjuk, hogy nem azért nincsenek migránsok Magyarországon, mert itt van ez a kerítés, hanem mert Angela Merkel megállapodott Törökországgal. A kerítés szimbólum, valójában nem állított meg senkit, de fontos a magyar embereknek” – jelentette ki.

A vérfagyasztó az volt, ahogy erre G. Fodor reagált. „Ezt jegyezzük fel, történelmi pillanat, Tamás azt mondja, a kerítés szimbólum, nem állított meg senkit – ezt majd jó lesz később visszajátszani” – mondta kínosan mosolyogva, és ez akár fenyegetés is lehetett: egyszer majd még fejére olvassák ezt a mondást Borosnak.

Mindeközben a képernyőn látható alcím a TV2-től elvárt módon, kérdőjel nélkül az volt: „lebontaná az ellenzék a kerítést”:

G. Fodor és Istenes köpni-nyelni nem tudtak, jobb oldalon a váratlanul tárgyszerű Boros
©

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Amikor négy birodalom omlott össze - 100 éve ért véget az első világháború

Amikor négy birodalom omlott össze - 100 éve ért véget az első világháború

Raskó György: Sok „borász” csodapalotát, medencét épít a támogatásból a barátainak

Raskó György: Sok „borász” csodapalotát, medencét épít a támogatásból a barátainak

Eltűnt pénzek után nyomoz a rendőrség két közlekedési szakszervezetnél

Eltűnt pénzek után nyomoz a rendőrség két közlekedési szakszervezetnél

Nagyon nem tetszett Polt Péternek, hogy bohócorrot vitt neki a Párbeszéd politikusa – videó

Nagyon nem tetszett Polt Péternek, hogy bohócorrot vitt neki a Párbeszéd politikusa – videó

Arattak a világkupán Liu Shaolin Sándorék

Arattak a világkupán Liu Shaolin Sándorék

Helyi fiókkal használja a Windowst a gépén? Akkor erről tudjon

Helyi fiókkal használja a Windowst a gépén? Akkor erről tudjon