szerző:
T. R.
Tetszett a cikk?

A Pest megyei kettes választókerületi fórumon, amit a Közös Ország Mozgalom szervezett, Tóth Zoltán, az MSZP és a DK jelöltje azt mondta, ők már több helyen visszaléptek, a 106-ból jelenleg 46 jelöltjük van, az MSZP-vel koordinálnak, de ha a pártvezetők úgy állapodnak meg, ő itt is kész visszalépni az LMP miniszterelnök-jelöltjének javára és kampányolni is mellette. Azzal a feltétellel, ha a visszalépés kölcsönös.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Gulyás Márton mozgalma a harmadik fórumot szervezte Pécs és Józsefváros-Ferencváros után, a Fidesz jelöltje most sem jelent meg, de a kormánypárti induló távollétével együtt nem titkolt cél az, hogy kiderüljön, ki a győzelemre leginkább alkalmas ellenzéki jelölt.

A megjelent vitázók:

  • Császárné Kollár Tímea (Jobbik)
  • Tóth Zoltán (DK)
  • Szél Bernadett (LMP)
  • Szemző Áron (Momentum)

Csenger-Zalán Zsolt, a Fidesz jelöltje volt az, aki nem ment el vitázni.

Tóth Zoltán
©

A bemutatkozó körben Tóth nem felejtette el kihangsúlyozni, hogy mivel az MSZP-DK megegyezés jelöltje ő, tulajdonképpen még Karácsony Gergely is őt támogatja, amúgy pedig a közlekedés, az egészségügy és az oktatás fejlesztésére koncentrálna, ha nyerne. Császárné fő programpontjai közé tartozik, hogy ha egy önkormányzat szeretné, visszavehetné oktatási intézményét, valamint a jelenlegi egy helyett kettő járást, egy budaörsit és egy budakeszit hozna létre. Szél Bernadett elmondta, ő több mint tíz évvel ezelőtt azért kezdett el politizálni, mert nézett balra is, nézett jobbra is, de sehol nem látott olyat, ami tetszene neki. Mára pedig eljutottunk oda, hogy nem demokráciában politizál, de hisz abban, hogy demokratikussá tudják alakítani a rendszert.

A Momentum jelöltje elmondta magáról, hogy évekkel ezelőtt a Rézangyal hivatalos partiarca volt, valamint nagy NFL-rajongó, de kihagyta a hétfő hajnali Super Bowlt, hogy kipihenten érkezhessen a vitára. Ő olyan Magyarországot szeretne, ahonnan nem mennek el, illetve ahová megéri hazajönni.

Szóba kerültek a választókerület problémái is, itt a jelöltek mély egyetértésben megemlítették a közlekedésfejlesztés szükségességét, autópályaépítést, a szolidaritási hozzájárulás eltörlését, ami súlyos milliárdokat visz el a környékről az államkasszába, bicikliutak építését. Szél kiemelte: bár azt hitte, a fiatalos Momentum-jelölt fogja ezt mondani, a fiatalok érdekében modernizálná az éjszakai buszok menetrendjét is. A bemutatkozó kör után Tóth pedig olyat mondott, amit DK-s politikustól ritkán hallani: minden párt programjában van olyan, amivel egyetért, még a Jobbiknál is talált olyat, amit támogatni tud.

©

A jelöltek ígértek is a választókerületnek, Szél többek között a szelíd turizmus fellendítését, Szemző a kis- és közepes vállalkozások felvirágoztatását, Tóth informatikai fejlesztést, hogy az unokák ne röhögjék ki a nagyszülőket, Császárné pedig kevesebb multit. Vita kevés volt, mindannyian inkább a Fidesz ellenében határozták meg magukat, illetve egy környéket elárasztó ígéretcunamiban is ritkán különböznek az ellenzék jelöltjei, különbség inkább az áprilisi indulás mikéntje kapcsán volt a jelölteknél.

Ugyan egyetértés volt abban is, hogy a magas részvételi arány kedvezne az ellenzéknek, de a visszalépések és a koordináció kérdésében már megmutatkoztak a különbségek.

Gulyás Márton moderátor mellett több néző, köztük Budaörs polgármestere, Wittinghoff Tamás is megkérdezte, ki kész a visszalépésre.

  • Szemző azt felelte, ha eljön az ideje és lesz olyan jelölt, aki esélyes a győzelemre, ezzel együtt pedig a Momentum számára is vállalható ez a politikus, meg fogják fontolni a visszalépést.
  • Tóth elmondta, mivel az MSZP és a DK már koordinál, ők eleve csak 46 jelölttel rendelkeznek most, de ha a pártvezetők úgy döntenek, ő kész visszalépni Szél javára, kampányolni is fog mellette, de ehhez az kell, hogy az LMP is adjon valamit cserébe.
  • Szél szerint nem választási technikákról kell beszélni, hanem meg kell mutatni Orbánnak, hogy van ellenfele és kihívója.
  • Császárné elmondta, áprilisban 106 Jobbik-jelöltre lehet majd szavazni. Nem lépnek vissza senki javára.

Érkezett nézői kérdés a nyugdíj-, valamint az adórendszer átalakítása után is érdeklődve, kiemelendő, hogy Szemző egyik kérdésre sem tudott válaszolni, azt mondta, nem érzi magát elég felkészültnek ehhez. Valamint arra biztatta a kérdezőt, olvassa el a Momentum több mint 300 oldalas programját ezzel kapcsolatban, nagyon jó olvasmány, ő átlapozhatta az adózásról szóló részt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tóth Richárd Itthon

"A Fidesz azért nem vitázik, mert tud számolni"

Gulyás Márton mozgalma fogta magát, néhány egyéni választókerületben méréseket végez és rendezvényeket tart, hogy kiderüljön, ki a legesélyesebb jelölt áprilisban. A Fidesz nem vesz részt a fórumokon, az együttes Baranyi Krisztina szerint nem azért, mert félnek. Ő egyébként parkolóóránként bontaná le a Fidesz rendszerét, jelentsen ez a helyi botrányra utaláson túl bármit. A Cigánypárt jelöltje pedig úgy vett részt a Közös Ország Mozgalom fórumán, hogy nem is hívták.

Negyeddöntőben az Inter és a Manchester United

Negyeddöntőben az Inter és a Manchester United

Marabu FékNyúz: Tudósok

Marabu FékNyúz: Tudósok

Íme Kína hatalmas elektromos divatterepjárója

Íme Kína hatalmas elektromos divatterepjárója