szerző:
hvg.hu

Őrült erővel szálltak be a pécsi egyetem professzorai a választási kampányba. Mellár Tamás függetlenként, de többek között MSZP-támogatással indul egyéniben, Kellermayer Miklós pedig először Jézus szavaival ment neki kollégájának, majd interjút adott.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Január végén írtunk arról, hogy nyílt levelet írt Kellermayer Miklós pécsi orvos, sejtkutató professzor Mellár Tamásnak, aki közgazdászként szintén egyetemi tanár, de politikusi pályára lépett, és elindul a baranyai 1-es választókerületben. Többek között azt írta:

Minden tanárnak, de különösen az egyetemi tanároknak, akik a felnőtté válásuk korában tanítják a fiatalokat, a tudás átadásán túl, példaképeknek is kell lenniük! Így Krisztus intelme az egyetemi tanárokra fokozottan is érvényes: „Ha viszont valaki megbotránkoztat egyet is e kicsik közül, akik hisznek, jobb volna neki, ha malomkövet kötnének a nyakára és a tengerbe vetnék."

Mellár később válaszolt, mindig kiállt a polgári demokrácia, a piacgazdaság megvalósítása, az ország nyugati gazdasági integrációja és atlantista elköteleződése mellett. 2010 előtt a Fidesz és a korábbi Orbán-kormány is ezeket az elveket vallotta, de 2010 után a kormány folyamatosan letért erről az útról, és a demokrácia helyett illiberális államot, a jól működő piacgazdaság helyett oligarchák hűbéri rendszerét alakította ki.

A vita nem csillapodott Kellermayer most a Magyar Nemzetnek adott interjút, ahol azt mondta:

Minden muszlim potenciális terrorista, elég csak elolvasni a Korán egyes, gyűlöletbeszéddel felérő részeit, márpedig aki ezzel a tanítással nő fel, az gyűlöletet fog a szívében hordozni (e logika szerint a Nobel-békedíjat és az Európai Parlament Szaharov-díját is megkapta sok potenciális terrorista).

Azt mondta, a muszlimok bevándorlásától azért is tart, mert a keresztény Európa már e nélkül is válságban van, szerinte a keresztény európaiaknak előbb vissza kellene találniuk Krisztushoz, majd hitük s tanaik hirdetése, elterjesztése által kellene megmenteniük a Földet, s megteremteni a világbékét. Arról is beszélt, hogy amíg nem bukkan fel olyan vezető, aki Orbán Viktornál is vehemensebben hacolhat Európa védelméért, addig mindent meg kell tenni Orbán Viktor és a Fidesz hatalomban maradásáért.

Tudatosan vagy ösztönösen, de Orbán Viktor nagyon jól ráérzett arra a veszélyre, amely Európára leselkedik, s példa nélküli módon állt ki Magyarország és Európa védelmében a muszlimok ellen.

A lap kereste a Pécsi Tudományegyetemet, hogy mondják el, mit gondolnak intézményi szinten két professzoruk nyilvános politikai kérdésekről vitatkozásával kapcsolatban. Ott azt mondták, a levelezés a két egyetemi tanár között magánlevelezés, még ha annak nyílt formáját választották is a felek, nem kívánnak belefolyni a diskurzusba.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
20 éves megoldást dob ki a Microsoft a böngészőkből

20 éves megoldást dob ki a Microsoft a böngészőkből

A negyedik hajléktalant egy kapualjból vitték el a rendőrök, többen a védelmére keltek

A negyedik hajléktalant egy kapualjból vitték el a rendőrök, többen a védelmére keltek

Rihanna beintett a Super Bowl-nak a Kaepernick-ügy miatt

Rihanna beintett a Super Bowl-nak a Kaepernick-ügy miatt

Nem tudta, hogy csalónak adta el a cégét? Akkor is megbüntethetik

Nem tudta, hogy csalónak adta el a cégét? Akkor is megbüntethetik

Visszatért az erőszak helyszínére a megtámadott futó

Visszatért az erőszak helyszínére a megtámadott futó

Utcán sétáló rendőr és orvos mentette meg egy idős férfi életét

Utcán sétáló rendőr és orvos mentette meg egy idős férfi életét