szerző:
hvg.hu

Egy budapesti kórház kardiológusa szerint ma gyakorlatilag többen halnak meg szívérrendszeri szövődményben, mint az alapbetegségben.

Egyre több daganatos beteg kerül a budapesti Uzsoki Utcai Kórház onkokardiológia centrumába, mert a rákkal kezelt a páciensek szívbetegek lesznek - hangzott el a szerdai RTL Híradóban.

A kardiológiai osztály vezetője szerint a kemoterápia, a sugárkezelés, és az új biológiai terápiák ugyanis sokszor nemcsak a daganatos sejteket pusztítják, hanem a szívet is károsítják.

Dr. Nagy András Csaba szerint ugyanígy célszerv lehet a szív egyéb struktúrája, a billentyűk, a szív burka, az egész érrendszer, de ritmuszavarok is előfordulhatnak, illetve a vérnyomás is változhat az ilyen kezelések hatására.

A Híradóban elhangzott, a problémák, mint a szívelégtelenség vagy a ritmuszavar sokszor évekkel, évtizedekkel a kezelést követően jelentkeznek, tehát nem azonnal. Szívbetegség minden daganattípusnál előfordulhat, de az orvos szerint legtöbbször a mellrák után alakul ki.

“Ötéves túléléssel már a betegek kétharmadánál számolhatunk, viszont ebben az ötéves túlélési periódusban megnövekednek a szívérrendszeri hatások, és a szívérrendszeri halálozás is. Oly mértékben növekszik meg, hogy gyakorlatilag többen halnak meg szívérrendszeri szövődményben, mint az alapbetegségben” - mondta dr. Nagy András Csaba osztályvezető főorvos.

A Magyar Kardiológusok Társasága szerint ezért minden onkológiai betegnél a kezelés előtt szív- és érrendszeri állapotfelmérését kellene készíteni, és azt figyelembe kellene venni, amikor az onkoteam a beteg kezeléséről dönt - hangzott el a műsorban.

Az orvosok szerint maguk a betegek is tehetnek azért, hogy ne alakuljon ki náluk szövődményként szívbetegség, például azzal, hogy lefogynak, nem dohányoznak, és sportolnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A bajorok azt üzenték, elegük van a nagykoalícióból

A bajorok azt üzenték, elegük van a nagykoalícióból

A világ egyik legnagyobb rendezője utál filmet forgatni

A világ egyik legnagyobb rendezője utál filmet forgatni

Miközben Polt meggyanúsítaná, a helyi Polgárőrség kitüntette Simonkát

Miközben Polt meggyanúsítaná, a helyi Polgárőrség kitüntette Simonkát

Végleg bezár a Heineken martfűi gyára

Végleg bezár a Heineken martfűi gyára

Földgázimport: a lengyelek leváltak a Gazpromról

Földgázimport: a lengyelek leváltak a Gazpromról

Hitelközvetítőket ítélt letöltendő börtönbüntetésre a bíróság

Hitelközvetítőket ítélt letöltendő börtönbüntetésre a bíróság