szerző:
hvg.hu

Gyurcsány Ferenc DK-elnök egy kizárólag erre az alkalomra készített filmre vonult be. Az OLAF vizsgálat miatt néhány szóvicc után nekiment Orbánnak: ő a „bűn hordozója”. Gyurcsány után a következő sztárvendég Csepregi Éva, ezzel vége is volt a bulinak.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Egy újbudai sportcsarnokban nyitotta meg az országgyűlési választási kampányát a DK, a fő szám természetesen Gyurcsány Ferenc DK-elnök volt, akinek a bevonulásából is showműsort csináltak. Egy külön erre az alkalomra készített film előzte meg színpadra lépését: a filmben Gyurcsány eljut az irodájából a kampánynyitó helyszínére. A videóban különböző filmekből vágtak össze jeleneteket úgy, mintha mindenki „Ferit” hívná, a különböző problémákkal, Dr. House-tól a Reszkessetek betörők Kevinjéig. Nekik felelgetett Gyurcsány. A legdurvább rész a videóban az volt, mikor Gyurcsány már a kocsiban ült, és felhangzott a „Feri segíteni kell” kampánydal részlete, amit felhangosított. Mikor belépett a terembe, állva tapsolva fogadták, a beszéd ehhez a kezdéshez képest laposan kezdődött, a tömeg csöndben figyel.

©

Gyurcsány pár percen belül már diktatúrázik is, azt mondja, nincs jólét és biztonság. Az első tapsot az kapta, hogy a diktatúra halálos ítéletét kimondták. Megismétli évértékelő beszédéből azt a részt, hogy a DK nem kötött alkut a Fidesszel, de most kihagyta a többi ellenzéki párt becsmérlését. A párt tiszta volt, tiszta volt és tiszta marad - mondja. Hosszan beszél arról, mennyiben más a fiatalok generációja, mint az időseké. Szerinte Orbán ebből a világból egy mukkot sem ér, nem érti a jelent és a jövőt. Gyurcsány szerint viszont a DK a jövő pártja. A jelen: sürgősségin órákat váró betegek, végeláthatalan várólista, iskolákban elmarad a tanóra tanárhiány miatt, gyerekek harmada funkcionális analfabéta, 80-100 ezer forintból tengődök, ennél is kevesebből élő nyugdíjasok, kiszolgáltatott dolgozók, közmunkával zsarolt emberek. Hol az igazság, teszik fel a kérdést. Az igazság elhagyta Magyarországot, Orbán üldözte el, a DK visszahozza.

Soros Györgyöt emlegetve Gyurcsány is felhozza, hogy egy 86 éves emberről van szó, akinek két cikke ellen háborúzik Orbán. A DK nem az erős Európától fél, hanem hogy Orbán vezetésével önpusztító lesz Magyarország.

Gyurcsány elmeséli, hogy péntek este a bulinegyedben volt, de itt most nem mesél el minden részletet, "a Klárának elmondtam". Ezen nevetgélnek. Az egész sztori egy szóviccre fut ki: milyen márkájú telefonja van Orbánnak? "Hú, a vej". Nem áll meg itt:"vejétől bűzlik a hal". Komolyra fordítja a szót: ez példátlan, hogy a miniszterelnök vejével kapcsolatban ilyen gyanú felmerül.

"A miniszterelnök a bűn hordozója."

©

Szerinte "jó" volt ez, eddig nem tudta, mit jelent a kormány családbarát politikája. Most már tudja: a kormány az Orbán család barátja. "A család magánügy ugyan, de itt bűntársakról van szó." Orbán apja, testvére is bűntárs, ahogy a "nemzet veje is" az. Mészáros Lőrincről nem is beszél.

"Orbán tolvaj" - erősít rá.

12 óra 12 intézkedés

A DK-val ellentétben a Fidesznek nincs programja, szerinte nem merik most azt mondani, hogy folytatják, mert akkor elkergetnék őket. Mikor felhozza, hogy vasárnap évértékelőt tart a miniszterelnök, volt, aki fölpezsdült, talán arra számított, Gyurcsány tüntetni hív. De nem ezt tette, azt mondta csak, javasolja a Fidesznek legyen kicsit hosszabb a programja, mint 4 éve, mondják azt, hogy "nem folytatjuk."

Kormányváltás esetén az első 12 órára a következő 12 intézkedést tervezi:

 • reggel 9-kor az új miniszterelnök azt mondja, eltávolítjuk a legfőbb ügyészt hivatalából - erre tomboló taps a válasz. "Látom, szeretitek a Polt Pétert, meg is érdemli" - reflekál. Majd levelet ír a miniszterelnök Brüsszelnek, hogy az ország csatlakozik az Európai Ügyészséghez.
 • 10-kor bejelentik: a költségvetés átcsoportosításával 1,5-szeresére emelik az orvosok, ápolók bérét, MRI és CT berendezések számát növelik.
 • választójogi törvény módosítását benyújtják, hogy ne szavazzon itt, aki nem élt Magyarországon
 • délben - "miközben a harangszóval együtt hallani próbáljuk az Úr és sokszázezer magyar követelését" - új bérmegállapodást kezdenek, hogy a minimálbér érje el a létminimumot. Dolgozók bére folyamatosan növekedjen.
 • az ukránokkal kötött megállapodást megszüntetik, az ukrán nyugdíjbiznisszel együtt.
 • 14 órakor, mielőtt a nyugdíjasok ebéd után lepihennének, a kormány tájékoztatja őket, hogy döntenek a nyugdíjkorrekcióról, a nyugdíj értékállóságát biztosítják, szolgálati nyugdíjasok státuszát és védelmét helyreállítják.
 • zár alá veszik a fideszes oligarchák vagyonát, amiből kárpótlási alapot hoznak létre - mondja Gyurcsány, és eddig ez tetszik a legjobban a küldötteknek.
 • 16 órakor a gyerekek hazamennek az iskolából, őket egy üzenet várja a kormányfőtől - aki tudja használni a gépet, a mostanival ellentétben - törvényben rögzítik a nethozzáférés jogát, ingyenessé teszik az alapvető internetszolgálatást.
 • 17 órakor azt mondja a gyerekeknek, hogy a köznevelési törvény megváltozik, 18 éves tankötelezettséget helyreállítják, az egyházi iskolák kiváltságait megszüntetik, újra 4 év lesz a szakképés.
 • 18 órakor elmondják, hogy felülvizsgálják a vatikáni szerződést, független vizsgálóbizottság jön papok által elkövetett molesztálások kivizsgálására.
 • 19 órakor azt mondja a miniszterelnök, a családi pótlékot emelik, az éhező gyerek napi háromszor kapna ételt.
 • este 8 környékén kiderül, hogy a DK - amely programjában azt ígérte, hogy bevezeti a közmű minimumot, minimális áram, gáz, fűtés ingyen járjon, utána sávosan fizet -, ezt a kormány tagjaként érvényesítette. Leállítják Paks II-t is.

A felsorolás végén szórakoztatta kicsit a népet, megkérdezte, figyeltek-e, mire igen volt a válasz, de akkor bekérdezett, mit mondott 10 órára. A biztonság kedvéért fölsorolta az egészet újra, csak rövidebben. Azt mondta, nincs 100 nap, ezért kell gyorsan lépni. A felsorolás előtt egyébként azt mondta, ő elviszi a gyereket a bölcsibe, és a kocsiban kezdi hallgatni, mit jelentenek be. Vagyis finoman utalt arra, ha győznek, sem ő lesz a miniszterelnök.

©

Gyurcsány szerint történelmet írhatnak a választók, visszatérhetne az ország a normalitás talajára. "Orbán előtt jobb volt és Orbán után jobb lesz." Szerinte "ehhez a bandához képest olyan tiszták vagyunk, mint a ma született bárány." A politikai közösségen belüli vitákat jónak tartja. A koalíciós kormánytól nem kell félni, konzultációt ígér az emberekkel. Ha a DK javasol kormányfőt, a tárgyalásokat ő vezeti, "nem a DK-nak, hanem Magyarország sokszínű egészének kell olyan kormányfőt adni, aki bírja az ország bizalmát és tovább építi azt."

A DK az utolsó leheletéig küzdeni fog a választás végéig - mondta Gyurcsány a 45 perces beszéde végén.

Soros György bácsika

A DK kampánynyitója zárt kongresszussal kezdődött, rövid átvezetés után felhangzott a kampánydal - Szívós Zsigmond élőben zenélt -, mikor a klipben először feltűnt Gyurcsány Ferenc, a nagyjából 2 ezer küldött tapsolni kezdett.

A beszédek között Gréczy Zsolt és Rónai Sándor szóvivő és helyettese hangolta a népet, kínos viccelődésekkel. Például, hogy "Sanyi, miért nem helikopterrel jöttél, vagy kisvasúttal", vagy hogy "Orbánt vejen találta az unió csalás elleni hivatala." Kósa Lajost és a sertésteleppel részben rendelkező édesanyját Mr. és Mrs 20 százalékként emlegették.

A küldöttek mindenesetre vevők voltak erre. Soros György is szóba került, Gréczy szerint szánalmas, amit Sorossal csinál a kormány, ők Soros Györgyöt a demokráciában szövetségesnek tekintik.

Kisfilmeket is vetítettek a beszédek között, a legdurvábbal nyitottak, ami gyakorlatilag sorstragédiát és 1500 forintos tejet vetít előre, ha Orbán megnyeri a választást. Gréczy Zsolt pedig azt magyarázta, azzal, hogy felhívják a figyelmet az igazságtalanságra, hogy a határon túli magyarok levélben is szavazhatnak, épphogy egyesítik a magyarságot.

©

A rendezvényen több egyéni képviselő-jelöltjük felszólalt. Gy. Németh Erzsébet nyitotta a sort, aki azzal szórakoztatta a küldötteket, hogyan sértegeti őt Tarlós István, eleresztett egy poént Simicskó Istvánról, aki korábban azt ígérte, egy év alatt kész lesz a gazdagréti tanuszoda, de még el sem kezdték a munkát. "Nehogy Simicskó iszlamizálódásának legyen ez az első jele, hogy szakít a Gergely-naptárral." Beszéde közben a kivetítőn feltűnt egy közepesen sikerült rajz Simicskó Istvánról és mellette álló gyerekekről.

Őt követte Oláh Lajos, aki azzal nyitott, négy év "beszari" képviselőjelölteket mutatott be Gyurcsány, de most is megcsinálják. Reméli, hogy a Fidesz annyira biztató híreket kap április 8-án, mint amilyen jó helyzetben van az egészségügy.

©

Vadai Ágnes drámai hangú beszédet mond, a többi között Rogán Antalos beszólásokkal szórakoztatja a közönséget. Nemes Gábor buszos szakszervezeti vezető arról beszél, csavarról csavarra bontják majd le az embertelen rendszert. "Szétszedem, ami nem működik, összerakom, hogy működjön. Ha közben pár fideszes uraság felesleges lesz, nem fakadunk sírva."

A fogadtatás alapján a székesfehérvári jelöltet, Földi Juditot kedvelik a legjobban, aki azt mondja, van egy cukrászdája, ahol jó a krémes meg a kókuszgolyó, de most már narancsos buktát készítene. Felszólalt Székely Sándor, a szövetséges Szolidaritás elnöke, Gyurcsány előtt pedig Molnár Csaba ügyvezető alelnök beszélt. Soros Györgyöt bácsikázta, azt mondta, az ország 8 éve harcban áll, de nem Brüsszel vagy Soros támadja, hanem a Fidesz. Molnár Csaba felmondta a kampányfilmeket is: a határon túli magyarok ne szavazhassanak, ha nem itt élnek, beszél az ukránok nyugdíjáról. Már várja a következő Fidesz szlogent, ami szerinte az lesz, hogy "a haza nem lehet börtönben." Szerinte Orbánéknak ez a választás tétje.

Gyurcsány beszéde után felhívták a párt vezetését és a felszólalókat a színpadra, a Himnusz után felhangzott a kampánydal, és a csarnok plafonjáról leengedték a lufikat, melynek egy része kapásból kidurrant, a küldöttek a maradékot ütögették.

 

©

Már azt hittük, vége, mire Gréczy Zsolt bejelenti a sztárvendénget, Csepregi Évát. Aki több dallal is készült, de már az első alatt sokan elmentek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!