szerző:
hvg.hu

A pécsi bevándorlásszervező irodának kikiáltott alapítvány már eredményt hirdetett, megnéztük, milyen célokra osztotta szét a Soros alapítványától kapott pénzt. Migránssimogatásra senki sem pályázott.

Nagyon nagy a szórás a pécsi Emberség Erejével Alapítvány nyertes pályázatai között: horgászattól kispályás fociig minden van benne. A bevándorlásszervezőnek kikiáltott és a pécsi közgyűlés által határozatban kiátkozott alapítvány nagyjából 100 millió forintos keretet osztott szét, 60 pályázó nyert. Ezt a pénzt a Soros féle Nyílt Társadalom Alapítványtól kapták. A pályáztatás körüli mizériáról itt írtunk bővebben.

Az alapítvány kommunikációs vezetője, Mester Zoltán azt mondta, 111 pályázat érkezett be, 200 milliós forrásigénnyel. Ezt kellett nagyjából lefelezni. Minden pályázatnak volt egy belső szakmai és egy külsős bírálója, ezt követte egy nagy szakmai bírálati ülés, melyről jegyzőkönyv is készült. Nem a hagyományos megközelítés volt a lényeg, a közösségi problémák megfogalmazása és a megoldáskeresés volt a cél. Hogy ez épp a focin keresztül történik, az nem probléma.

Több kategóriában pályázhattak, a 3-12 hónapos projektekre fél milliós volt a maximális támogatás, a 6-12 hónapos projektekkel 1-3 millióra lehetett pályázni. A győztesek listáját is nyilvánosságra hozták. Ha a Fidesz narratívájából indulunk ki, miszerint Soros György ezzel a pályáztatással a migránsok betepítését segítené elő - mint ahogy minden mással is -, akkor azt lájtuk, Soros György a többi között

 • szemétgyűjtéssel foglalkozó alapítványon,
 • gasztronómiai, kulturális fesztiválon,
 • tanodák kispályás labdarúgókupáján,
 • gyerekeknek, diákoknak szánt közösségépítő tevékenységeken, programokon,
 • természetjáráson,
 • cserkészkedésen,
 • futóközösség kialakításán, egyéb sportprogramokon,
 • esetenként csak pár tucat vagy párszáz fős falu hagyományőrzésén,
 • tanulási nehézséggel küzdő gyerekek, pszichiátriai, mentális problémákkal küzdő emberek segítésén,
 • kortárs magyar zenén, könyvtári programon,
 • kórházban fekvő gyerekeknek meseolvasást segítőkön,
 • horgászati lehetőségek fejlesztésén,
 • LMBTQ-s naptárok kiadásán

keresztül segíti a migránsokat. Vannak olyan kicsi helyi szervezetek is, melyeknek honlapjuk sincs. Debrecenben is pályáztattak, ott február végén, március elején várható eredményhirdetés.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kaufmann Balázs Itthon

Tombol a Soros-pszichózis Pécsen

Az egykori kulturális főváros vezetése nyilatkozatban kérte a pécsieket, hogy ne vegyenek részt “Soros György tervének megvalósításában”. Az értelmezhetetlen városvezetői kiáltvány miatt utcára vonultak a pécsiek.