szerző:
hvg.hu

Egy Facebook-csoportban engedély nélkül használták fel kampánycélokra egy erdélyi család fotóját, és ahhoz olyan szöveget írtak, ami nem volt igaz.

Személyes adattal visszaélés miatt rendelt el nyomozást az ügyészség egy olyan fotó ügyében, amelyet egy közösségi oldalon tettek közzé egy valótlan tartalmú posztban a választási kampányhoz kapcsolódóan – közölték kedden.

Egyelőre nem tudni, ki volt a posztoló. A képen egy határon túli család látható. A bejegyzéshez tartozó szövegben arra buzdították a felhasználókat, hogy minden olyan felhasználó ossza meg ezt a képet, akinek elege van a „szavazatvásárlásból”. A posztban állították: egy Erdélyben élő család, amelynek tagjai soha, még rövid ideig sem éltek Magyarországon, elmennek szavazni a 2018-as választáson, csak azért, hogy továbbra is kapjanak pénzt a magyar kormánytól.

A feljelentés adatai szerint a poszthoz feltöltött fotón egy Erdélyben élő panziótulajdonos és családja látható, de nem adták hozzájárulásukat a fotó közzétételéhez.

A fotót és az ahhoz kapcsolódó valótlan bejegyzést több ezren megosztották, illetve a közzététel után a család gyalázkodó üzeneteket kapott.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség megállapította, hogy a fénykép felhasználásával, közzétételével kapcsolatban a személyes adattal visszaélés gyanúja megállapítható, ezért a nyomozást elrendelte, amelyet a Budapesti Rendőr-főkapitányságra bíztak.

Hétvégén a Magyar Nemzet írta meg, hogy a több mint 36 ezer követővel rendelkező Ne szavazhasson, aki nem élt itt nevű Facebook-csoportban tűnt fel egy háromgyerekes család fényképe, felette a felirat, mely szerint levelet kaptak a Pásztor családtól, hogy ők egy percet sem éltek ugyan Magyarországon, nem is fognak, de szavaznak áprilisban, hogy pénzt kapjanak a Fidesztől. A posztot csaknem 9 ezren osztották meg egy napon belül.

A lap azt írta: az erdélyi család több évig élt és dolgozott Magyarországon, mindhárom gyerek Zalaegerszegen született. A szülők nem regisztráltak a választásra, így nem is fognak szavazni, négy évvel ezelőtt sem tették meg ezt.

A Facebook-oldalon nincs feltüntetve a létrehozó, a leírásban csak annyi van, "ez a független oldal azokat képviseli, akik szerint senki se szavazhasson a magyar választásokon, aki soha nem élt Magyarországon". Most ezzel a Demokratikus Koalíció kampányol.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!