szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Oroszország egyáltalán nem segíti a második világháború után elhurcolt magyarok százezreinek emlékének méltó ápolását, egyáltalán, a tisztánlátást. Orbán Viktor és kormánya pedig annyira nem köti az ebet a karóhoz, nem mer konfrontálódni.

Azzal a Stark Tamással csinált interjút a csütörtökön megjelenő HVG, aki, amikor Bayer Zsolt Magyar Érdemrend kitüntetést kapott, lemondott a GULÁG-okban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány elnöki posztjáról. Azt mondja, annyi retorzió érte, hogy nem hívják meg azóta a Gulág Emlékbizottság üléseire. Azt mondja, nem találta a kitüntetést okát adó, Bayer által jegyzett tudományos műveket a Gulág témakörében.

Amely téma egyébként nem áll jól. Putyin elnök uralma alatt lassan bezáródtak a 90-es években kutathatóvá vált orosz levéltárak, a kormány által bejelentett tudományos adatbázisok nem valósultak végül meg. Oroszország tagadja a malenykij robot tényét, hogy civileket hurcoltak volna el kényszermunkára, és 200 ezer magyar áldozat ma is jeltelen sírban fekszik. Ezen a területen az amúgy a kommunizmus bűneire érzékeny kormány nem tud sokat felmutatni. De az emlékművek emeléssel is komoly elmaradásban vagyunk a németekhez képest.

További részletekért keresse a HVG-t!

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szeretne úgy kinézni a valóságban, mint filterekkel felturbózott fotóján?

Szeretne úgy kinézni a valóságban, mint filterekkel felturbózott fotóján?

Leáll a termelés tíz napra a kecskeméti Mercedes-gyárban

Leáll a termelés tíz napra a kecskeméti Mercedes-gyárban

26 év után véget érhet az 5-ajtós Lada Niva gyártása

26 év után véget érhet az 5-ajtós Lada Niva gyártása