Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

A Bayer Zsoltot kitüntetésre jelölő alapítvány kuratóriuma nem szavazta meg a jelöléstől utólag elhatárolódó nyilatkozat kiadását, ezért az elnök Stark Tamás úgy látta, az elnökhelyettesi partizánakció által keletkezett morális terhet nem akarja viselni.

Megtartotta kuratóriumi ülését az az alapítvány, amely hivatalosan jelölte Bayer Zsoltot a Magyar Érdemrend kitüntetésre, és az ülés azzal ért véget, hogy az elnök Stark Tamás lemondott - értesült a hvg.hu.

A GULÁG-okban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány amúgy is furcsán jelölte Bayert: a jelölés tényéről az elnökhelyettes Pintér Jolánon kívül egy más kuratóriumi tag sem tudott, ez most egyértelművé vált az ülésen is. Az eljárás miatt a jelen lévő tagok megdöbbenésüknek adtak hangot. Pintér korábban azt mondta, hogy amikor a jelölést megtette, még nem ismerte Bayer közéleti-publicisztikai munkásságát, és ezt fenntartotta most is a kuratóriumi ülésen. Az ülésen kritika fogalmazódott meg Bayer publicisztikai munkásságáról.

Stark nem tervezte beadni a lemondását, hanem előzetesen azt indítványozta, adjanak ki egy, a jelöléstől elhatárolódó nyilatkozatot. Azzal indokolta mindezt, hogy az alapítvány fő tevékenysége, a Honvéd téri koszorúzás, megemlékezés a Gulágon elpusztultaknak állított emlékhelyen egy évben kétszer ezentúl mindig összekötődne a Bayer-ajánlás tényével a sajtóban, ami rossz fényt vetne a megemlékezésre. De ezt az elhatárolódó nyilatkozatot végül a kuratórium nem támogatta, de hogy miért nem tetszett ez a többi tagnak, arról Stark nem akart a hvg.hu-nak nyilatkozni, mert erre nincs felhatalmazása.

Így végül is nem maradt más hátra Starknak, mint a lemondás, mert, mint elmondta, a jelölés okozta "morális teherrel" a vállán nem akart elnök maradni. Pintér Jolán nem érezte úgy, hogy őt terhelné ezért a felelősség, nem vetette fel, hogy inkább ő mondana le - mondta Stark a hvg.hu-nak.

A történész mindazonáltal sajnálja, hogy önhibáján kívül kényszerült a lemondásra, szívesen szervezte a Honvéd téri megemlékezéseket, tartott beszédet ezeken, és nagy megtiszteltetés volt neki 2012-ben átvenni az elnöki tisztet. A megemlékezésen ezután is részt fog venni, de elnökként ezt a morális terhet már nem tudta vállalni.

Stark már korábban is arról beszélt, nem tudott a jelölés tényéről, amit mélységesen ellenzett. Pintér Jolán a hvg.hu megkeresésére úgy nyilatkozott, hogy nem óhajt az ügyben többször megszólalni.

Bayer Zsolt augusztusi állami kitüntetése miatt 100-an adták vissza állami elismerésüket tiltakozásul a szélsőséges, többször a médiahatóság által is uszítónak, gyűlöletkeltőnek ítélt publicisztikai tevékenysége miatt. Bayer egyik riportja miatt döntöttek úgy a romák sérelmére elkövetett sorozatgyilkosságok elkövetői, hogy melyik lesz a támadássorozatuk első helyszíne.

100 felett azok száma, akik visszaadták a kitüntetésüket Bayer miatt

A visegrádi országok egyetértenek abban, hogy szükség van az Európai Unióra (EU), de nem akármilyen, hanem erős EU kell - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a lengyelországi Krynicában rendezett gazdasági fórumon. Azt kérte a V4-találkozó résztvevőitől, hogy a határt védő magyarokra végvári vitézekként tekintsenek. Ezt meg is tapsolták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szólt a rock, gyártottak kézifegyvert, most Demeter Szilárd dönt az Andrássy-palota sorsáról

Szólt a rock, gyártottak kézifegyvert, most Demeter Szilárd dönt az Andrássy-palota sorsáról

A gorillák kommunikációjának titkait tárta fel egy új kutatás

A gorillák kommunikációjának titkait tárta fel egy új kutatás

Perceken múlhatott két nő élete a leégett szentendrei Sparban

Perceken múlhatott két nő élete a leégett szentendrei Sparban