szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem kapott túl nehéz kérdést a legfőbb ügyész Harangozó Tamás MSZP-s képviselőtől, de arra sem válaszolt.

"A folyamatban lévő nyomozás során elvégzett és tervezett nyomozati cselekményekről – a nyomozás érdekeire tekintettel – felvilágosítást nem adahatok, biztosíthatom azonban, hogy az ügyészségnek nem célja a nyomozás eredményességének meghiúsítása"

– válaszolta Polt Péter legfőbb ügyész az MSZP-s Harangozó Tamásnak. Az ellenzéki képviselő azt firtatta: a nyomozás vagy annak meghiúsítás a cél az Elios ügyben?

Az OLAF és a magyar nyomozóhatóságok láthatóan gyökeresen máshogy ítélik meg Orbán Vikor veje korábbi cégének zavaros ügyeit – Harangzó Tamás szocialista képviselő megítélése szerint, aki így az ellentmondások tisztázása érdekében várt a legfőbb ügyésztől válaszokat. Többek között arra, hogy indított-e belső vizsgálatot az eredményre nem vezető, elégtelen (korábbi) nyomozás miatt, és hogy január 22-e óta milyen nyomozati cselekményeket folytatott már le az ügyészség.

A válaszból kiedrült, hogy Polt nem látta szükségét a belső vizsgálat elrendelésének, mondván, az OLAF jelentésből nem lehet arra következtetni, hogy az ügyészség hibát követett el korábban a nyomozás megszüntetésekor. A legfőbb ügyész megítélése szerint az OLAF az uniós pénzekkel összefüggő adminisztratív szabálytalanságokat vizsgálja, büntetőjogi tényállást nem ítél meg. Erre sem eszköze, sem felhatalmazás sincs – érvel Polt.

Azért olykor az OLAF is betalál, éppen a napokban ítéltek el csalásért egy cégvezetőt az uniós hivatal jelentése alapján.

Az Elios közvilágítási projektjeivel összefüggésben január 22-án rendeltek el újabb nyomozást, miután az EU csalás elleni hivatala (OLAF) átadta súlyos visszaéléseket feltáró – bizalmas – nyomozati anyagát a Legfőbb Ügyészségnek.

Ez azonban nem sokat jelent. 2016-ban ugyanis bűncselekmény hiányában szüntették meg az eljárást az Elios-ügyben, ami amúgy három feljelentés alapján indult. Schiffer András, az LMP volt elnöke gazdasági csalás, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt fordult a hatóságokhoz. A Hévízen, Kalocsán, Mezőhegyesen és Szekszárdon végzett közvilágítási korszerűsítéseket megelőző közbeszerzési eljárásokkal összefüggésben pedig már ő is megfogalmazta azt a gyanúját, hogy – az előkészítésben részt vevő Sistrade Kft.-vel korábban fennálló személyi összefüggések miatt – a pályázat lebonyolítása során összejátszhatott a kiíró és az ajánlattevő. A Nemzeti Nyomozó Irodában azonban nem osztották Schiffer aggályait, mondván: az általuk beszerzett bizonyítékok alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több száz lakás maradt víz nélkül Budapest XI. kerületében

Több száz lakás maradt víz nélkül Budapest XI. kerületében

Tilos lesz szőrmét árulni a budapesti vásárokon

Tilos lesz szőrmét árulni a budapesti vásárokon

Maradona holttestével fotózkodtak, posztolták is a képeket

Maradona holttestével fotózkodtak, posztolták is a képeket