szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A napközbeni rekordgyanús részvételi számok is azt mutatták, a hódmezővásárhelyiek valamiért nagyon akarnak szavazni. A kérdés az volt, kire: estére kiderült, hogy leginkább azok járultak az urnákhoz, akik változást akarnak. Márki-Zay Péter független jelölt végül fölényesen győzött, abban a városban, ahol a mostani ellenzék emberemlékezet óta nem rúgott labdába. Az esemény krónikáját, illetve a vasárnap esti reakciókat itt mind megtalálja.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában
1 2 3 4 5 6
Sorrend megfordítása

Az Együtt már az újabb együttműködést keresi

Történelmi győzelemnek nevezte az Együtt vasárnap esti közleményében a független Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi győzelmét, aki szerinte a vele szemben indított becstelen fideszes gyűlölethadjárat közepette mégis, egyedüli ellenzéki jelöltként meg tudta törni Lázár János és a Fidesz hatalmát.

„A Fidesz ma kisebbségben van Magyarországon, és legyőzhető. Orbán rendszere bukni fog 2018 tavaszán, ha minden ellenzéki párt felelősen viselkedik.” – írta a párt, hangsúlyozva korábban is sulykolt meggyőződését  hogy az egyéni választókerületekben mindenütt egy esélyes ellenzéki jelölt kell a Fidesz jelöltjével szemben.

A párt állítása szerint ennek érdekében nyitott a koordinációs egyeztetések felgyorsítására.

A pártközpont közleményével egy időben saját példáját hozva fel ugyanezt sürgette az Együtt XVI. kerületi – a fideszes Szatmári Kristóf körzetében induló - jelöltje is. Vajda Zoltán a választókörzetében ajánlást gyűjtő riválisainak írt levelet:

„Kertvárosi ellenzéki jelöltek! Nincs idő! Tudom, hogy még el vagytok foglalva az ajánlások összegyűjtésével, de nincs mire várnunk! Üljünk össze már holnap és döntsünk a Szatmáry Kristóf ellen induló személyéről. Mert csak egynek van esélye. De az az egy mindannyiunk esélye: nem hagyhatjuk a választókat tovább kétségek között őrlődni, mert elveszítjük a bizalmukat és bizakodásukat a változásban. A telefonszámomat tudjátok. Kezdjünk neki!” – írta riválisainak Vajda.

Így ünnepelt Vásárhely

©

Konvoj hívta ünnepelni Hódmezővásárhelyt

Hódmezővásárhelyen vasárnap este autókonvoj indult az eredményváró helyszínéről a Kossuth térre. Az első kocsi ablakából magyar zászlót lengettek.

©

Vona: a Fidesz összeomlott

A Jobbik vasárnap esti közleményében a párt nyári gerilla-plakátkampányából ismert jelszóval: ”A nép nem betiltható, de a kormány leváltható!” - üdvözölte a független jelölt győzelmét. Hódmezővásárhelyen a párt szerint ugyanis a népakarat győzedelmeskedett: a Fidesz bevehetetlennek hitt fellegvárának lakossága adott egy nagy pofont a „korrupt, pökhendi és a hatalmuk érdekében a legaljasabb eszközöket is bevető kormánypártoknak, hogy az embereknek elegük van a lopásból, a kiszolgáltatottságból, az agymosásból, a fenyegetettségből és a zsarolásból.”

A Jobbik szerint egyúttal minden ma még elkeseredett magyar ember ismét reményt kapott, hogy ha kellő létszámban elmennek szavazni és egyéniben a legesélyesebb jelöltre voksolnak, a Fidesznek esélye sincs április 8-án. „Mi győzünk, Ti nyertek!” – írta a Jobbik legfrissebb választási szlogenjére utalva a pártközpont közleménye.

Vona Gábor pártelnök a közleménytől függetlenül saját Facebook-oldalára feltöltött videóban is gratulált a győztes Márki-Zay Péternek. A pártelnök fordulópontnak, történelmi győzelemnek nevezte a vasárnapi eredményt, mert ha Lázár János városában meg lehetett verni a Fideszt, akkor az szerinte azt üzeni, hogy a párt az ország minden pontján megverhető. Van remény, Magyarország, nem szabad hinni a közvélemény-kutatásnak! – zárta gratulációját a Jobbik elnöke.

Pesti Srácok: Seggre esés, rohadt nagy saller

Míg a Fidesz-központ háromnegyed tízre kiizzadt közleménye erőset szépítve a helyzetben férfias küzdelemben való alulmaradásként értékelte a hódmezővásárhelyi vereséget, a kormányhoz/Fideszhez nagyon közeli Pesti Srácok egy meglepően őszinte cikkben értékelt. Már a címe is beszédes: Seggre esés.

Az írás bevezetőjében röviden, de önkritikus summáza a történeteket:

Oké, szar volt a jelöltünk. Oké, pocsék volt a kampányunk. De ennyire egy olyan helyen nem lehet kikapni, ahol nem nyert libsi-bolsi jelölt harminc éve?

A további értékelésben a PS publicistája arra jut, hogy a helyi Fidesz teljesen elveszítette a kapcsolatát a valósággal, ha nem érezte, hogy halad lefelé a lejtőn, és önkritikusan ír arról is, hogy "este fél kilenckor a jobboldali sajtó még nem rakta ki a címlapra, hogy citromba haraptunk." A PestiSrácok az első - írják, ám ez szerintük keserű vigasz, mert "még fél órára sem szabad szembe menni a valósággal."

Gyerekek, a kegyelmi állapot véget ért, a választók lehet, hogy megbocsájtottak Gyurcsány Ferencnek.

- szinte csak a rémült emotikon hiányzik a mondat után a jövőt boncolgató bekezdésben, amely égül is arra jut, hogy "ha a náci-bolsi-zöld koalíció nyer, akkor tíz év múlva nem lesz Magyarország, az ország mindent elveszít, amit az elmúlt nyolc évben visszaszerzett."

Az viszont a PS gyorselemzése szerint biztos, hogy a választók

"rohadtul nagyon akartak üzenni nekünk valamit. Én személy szerint vettem az üzenetet

- írja keserűen a szerző, hosszan ecsetelve a változtatás szükségességét. Mivel "a drága választók meg vannak sértődve", a cikk szerint a jobboldalnak újra kell terveznie a beszélgetést a választókkal és vissza kell szereznie a magyarok többségének a szívét.

Én rendesen meg vagyok ijedve - zárulja cikkét a szerző, hangsúlyozva azért, hogy a "csata csak most kezdődik és nagyon világosan kirajzolódott mekkora a tét."

Miért fájhat nagyon Orbánnak Hódmezővásárhely

A miniszterelnök személyesen is beszállt a kampányba. Február 7-én posztolták oldalára az alábbi képet, mellé pedig a szöveget:

"Február 25. Hódmezővásárhely fejlődése nem állhat meg. Hajrá, Hegedűs Zoltán! "

Hát ez nem jött be.

©

Megszólalt végre a Fidesz is...

Vasárnap este 21.45-kor érkezett a Fidesz szűkszavú reakciója a hódmezővásárhelyi választás eredményére. Tényleg nem cifrázták túl

"Kiskunhalason fölényesen győztünk, Hódmezővásárhelyen alulmaradtunk

 A kiskunhalasi időközi  önkormányzati választáson több mint kétharmados, 68 százalékos támogatással győzött jelöltünk, Juhász György. A hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson férfias küzdelemben alulmaradt jelöltünk egy független jelölttel szemben. A győzteseknek gratulálunk. A Fidesz-KDNP az elmúlt egy évben 17 időközi önkormányzati választáson indult és abból hármat elveszített, 14-et pedig nagy fölénnyel megnyert.

 Fidesz - Magyar Polgári Szövetség"

Ennyi, mondaná Deutsch Tamás.

1 2 3 4 5 6

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Mi tudható a részvételi adatokból kora délután?

Mi tudható a részvételi adatokból kora délután?

Reviczky Gábor amiatt aggódik, hogy kirakják a ferencvárosi önkormányzati lakásból

Reviczky Gábor amiatt aggódik, hogy kirakják a ferencvárosi önkormányzati lakásból

Pécsi választási balhé: Teljesen eltérő verziókat állítanak az érintett felek

Pécsi választási balhé: Teljesen eltérő verziókat állítanak az érintett felek

Az élelmiszerek jó része már azelőtt eltűnik, hogy a boltba kerülne

Az élelmiszerek jó része már azelőtt eltűnik, hogy a boltba kerülne

Márki-Zay Péter: "Most elkezdődött 2022"

Márki-Zay Péter: "Most elkezdődött 2022"

Hódmezővásárhelyen extrémsokan szavaztak, Budapest a negyedik legaktívabb nagyváros

Hódmezővásárhelyen extrémsokan szavaztak, Budapest a negyedik legaktívabb nagyváros