szerző:
hvg.hu

Az elemző szerint, ha az ellenzéki pártok komolyan gondolják, akkor a hódmezővásárhelyi siker kinyitotta az esélyt a Fidesz abszolút többségének megakadályozására. Török szerint 40-50 körzetben kell megismételni a sikert.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Végtelenül hosszú interjút adott Török Gábor a 24.hu-nak, a fókusz természetesen a hódmezővásárhelyi Fidesz-vereségen és a választási kampányon van. Szemlézzük a főbb állításokat, úgynevezett tételmondatokat.

Hódmezővásárhelyről

 • Meglepte, hogy Lázár városában kikapott a Fidesz, a tanulság az, hogy óvatosan kell bánni a felmérésekkel. Ráadásul felülmérik a Fidesz támogatottságát.
 • Van még tartalék az ellenzékben, ha olyan jelöltek mögé állnak be, mint Márki-Zay Péter. Szerinte vannak még a hódmezővásárhelyi győzőhöz hasonló emberek országszerte.
 • „Nem a Fidesz van rossz állapotban – hiszen nem vesztett szavazókat –, hanem a Fidesz hatalmát eddig biztosító centrális erőtér.”
 • Megingott Lázár is, vagyis az, hogy van mögötte egy stabil hátország.
Az ellenzéki pártokról
 • Az ellenzéki összefogás megítélésével az utolsó pillanatig kivárna. Mivel ma nem ellenzék, hanem ellenzékek vannak, mindnek más az érdeke.
 • „Visszalépések nélkül sem esélytelen a Fidesz kétharmados többségének a megakadályozása, de ha a pártok komolyan gondolják, hogy kinyílt a lehetőség az abszolút többség megakadályozására, akkor ehhez legalább 40-50 helyen a hódmezővásárhelyihez hasonló helyzetet kellene teremteniük.”
 • Szerinte Hódmezővásárhelyen bebizonyosodott, igazak azok a kutatások, amelyek szerint a kormány távozását akarók többségben vannak a kormány maradását kívánóknál.

Orbánról és a Fideszről

 • Török azt érzi a levegőben, hogy „ez már a hanyatló korszaka a Fidesz-világnak, amire csak rámutatott Hódmezővásárhely. Azt lehet látni, hogy a Fidesz szavazótábora erős, stabil, de olyan messze került minden más szavazói csoporttól, hogy a korábbiaknál erősebben be is záródott.”
 • Ha Török Orbán lenne, számára az lenne a hódmezővásárhelyi tanulság, hogy „jó hír, hogy megvannak a szavazóink, ám láthatóan nem tudunk többet szerezni, az összességében többségben lévő kormányváltást akaró erők viszont alkalmassá váltak az együttműködésre. A Fidesz ezen a pályán fut, és ezen már nem tud változtatni. Vagy így nyer, akár megint nagyon, vagy így veszíti el az abszolút többségét. A labda már nem az ő térfelén pattog.”

A jövőről

 • Szerinte ha valami nem történik meg 2018-ban, majd 2022-ben megtörténik, egyetlen választást sem érez sorsdöntőnek vagy kivételesnek.
 • 95 és 110 közötti parlamenti helyet szerez a Fidesz áprilisban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!