szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Jogerősen nyilvántartásba vették Czeglédy Csabát képviselőjelöltként, így már megilleti a mentelmi jog. Túl sokáig nem örülhet, az ügyészség kezdeményezte a mentelmi jog felfüggesztését.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Jogerőssé vált az előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csaba nyilvántartásba vétele csütörtökön délután 4 órakor, hivatalos képviselőjelöltként pedig már megilleti az országgyűlési képviselőkéhez hasonló mentelmi jog.

A Vas megyei 1-es számú választókerületi választási bizottság múlt héten pénteken vette nyilvántartásba jelöltként Czeglédy Csabát, de a határozat ellen egy magánszemély fellebbezett arra hivatkozva, hogy több millárdos költségvetési csalás miatt folyik ellene büntetőeljárás, Czeglédy indulása - a jelöltséghez kapcsolódó mentelmi jog miatt - felveti a joggal való visszaélés lehetőségét.

A Nemzeti Választási Bizottság a fellebbezést elutasította. Ezt a határozatot senki sem fellebbezte meg, így jogerősen nyilvántartásba vették Czeglédy Csabát. Miután jelöltként megilleti a mentelmi jog, ezért a Csongrád Megyei Ügyészség megszüntette Czeglédy előzetes letartóztatást. Egyúttal kezdeményezte, hogy a legfőbb ügyész kérje a Nemzeti Választási Bizottságtól a mentelmi jog felfüggesztését, hogy tovább lehessen folytatni Czeglédy ügyében az eljárást.

Czeglédy független jelöltként indul a választáson. Korábbi háttérbeszélgetések alapján a terve az, hogy szabadon elmondhassa véleményét az ellene folyó eljárásról, így a baloldali jelölt választási esélyeit nem befolyásolja. A Fidesz korábban tiltakozott az ellen, hogy Czeglédy így szabadulna előzetesből, a párt szóvivője, Halász János szerint Czeglédy egyszerűen meg akar szökni. Ezt a politikus visszautasította.

Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás. A gyanú szerint a vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka közvetítéssel foglalkozott, és a bűnszervezet 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy az iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve a személyi jövedelemadót nem vallották be, vagy ha be is vallották, azt nem fizették meg.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vörösiszap-katasztrófa: börtönben maradnak a Mal-vezetők

Vörösiszap-katasztrófa: börtönben maradnak a Mal-vezetők

WHO-igazgató: A védőoltások nem tüntetik el teljesen a koronavírust

WHO-igazgató: A védőoltások nem tüntetik el teljesen a koronavírust

450 kilométerrel arrébb lévő célpontot semmisített meg az új orosz szuperfegyver

450 kilométerrel arrébb lévő célpontot semmisített meg az új orosz szuperfegyver