szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megengedhetetlen uszításnak tartja a miskolci roma önkormányzat elnöke, hogy a városban kampányoló Orbán Viktor gyakorlatilag lemigránsozta az ott élő romákat. Minden a szavakkal kezdődik – utalt történelmi párhuzamokra Váradi Gábor.

”Mélységesen fel vagyok háborodva, hogy Magyarország miniszterelnöke migránsnak nevezi, és ilyen módon stigmatizálja a magyar cigányságot” – reagált érezhető felháborodással a hangjában a hvg.hu-nak Váradi Gábor, a miskolci roma nemzetiségi önkormányzat elnöke arra az Orbán Viktor Facebook-oldalára csütörtökön feltöltött videóra, amelyben a Miskolcon kampányoló miniszterelnök a roma szót ki nem mondva, de többször és egyértelműen körülírva arról beszél, hogy ha bevándorlókormány alakul, Magyarországon két város lesz veszélyben, Budapest és Miskolc.

Utóbbi városnak márpedig a miniszterelnök szerint nem kell magyarázni, mi a bevándorlás:

"Volt itt, amikor ebbe a városba a városon kívülről tömegesen bevándoroltak. Látták, mi lett belőle. A miskolci emberek pontosan tapasztalták már, mi van akkor... pedig azok az emberek, akik ide bejöttek, ők Magyarország területéről jöttek Miskolcra. Most képzeljék el, mikor az országhatáron kívül érkeznek kultúrájukban, szokásukban, életfelfogásukban tőlünk teljesen különböző emberek."

A folytatásban Orbán a nagyvárosi no go zónákról, a közbiztonság romlásáról és a párhuzamos társadalmakról is beszél, miközben a kampányvideó nagy része – nyilván utalva az ottani közbiztonságra – a városi rendőrkapitányságon játszódik.

Részlet a videóból
©

Bár Váradi Gábor szerint a miniszterelnök nem fogalmazott egyértelműen, nem nagyon lehet félreérteni, hogy a Fészekrakó programban részt vett és a számozott utcáiban élő roma családokat nevezte migránsnak, ami a roma önkormányzat elnöke szerint megengedhetetlen uszítás az ország miniszterelnökétől.

„Minden a szavakkal kezdődik. Aztán ne legyünk meglepve, ha fizikai támadások, aterocitások is érik ez után a romákat”

– tette hozzá Váradi Gábor.

A roma politikus a miskolci cigányság nevében bocsánatkérést vár Orbán Viktorról, felhívva egyúttal a figyelmét, hogy a romák több mint 600 éve érkeztek Magyarországra, és hogy az ország miniszterelnöke még a kampány miatt sem nem nevezheti bevándorlónak a legnagyobb nemzetalkotó nemzetiséget. 

©

Váradi Gábor szerint jelzésértékű az is, hogy Orbán Viktor az épülő diósgyőri stadiont megtekintette, a közvetlen mellette fekvő utcákban élő, mélyszegénységben élő családokra viszont nem volt kíváncsi, azt „valamiért” elkerülte a kampánykörútja.

A csütörtöki videó után egyébként kérdéseket küldtünk a miniszterelnök sajtófőnökének is, kérve egyebek mellett, hogy nevezze meg, kikre gondolt  Orbán Viktor, amikor a miskolci migránsokról beszélt, de Havasi Bertalan nem ragált megkeresésünkre.

A kijelentésről szerettük volna kikérni Orbán Viktor romaügyi tanácsadójának,és miniszterelnöki megbízottjának véleményét is, de az újságíróktól magát jó ideje távol tartó Farkas Flórián ezúttal sem vette fel a telefont. Balogh Józsefet, az országos Roma Önkormányzat elnökét egyelőre szintén nem sikerült elérni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Visszavonta tájékoztatóját a szállodák és éttermek szövetsége

Visszavonta tájékoztatóját a szállodák és éttermek szövetsége

A gazdaságvédelemre szánt pénzeknek legfeljebb a negyede mehetett válságkezelésre

A gazdaságvédelemre szánt pénzeknek legfeljebb a negyede mehetett válságkezelésre

130 jármű rohant egymásba egy japán hóviharban

130 jármű rohant egymásba egy japán hóviharban