Windisch Judit
Windisch Judit
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A piaci ár töredékéért hirdethetnek a pártok a Garancsi István érdekeltségébe tartozó ESMA-nál, kérdés, talál-e ebben valami kivetnivalót az Állami Számvevőszék. Pár hónapja a pártok irodabérlésénél az ÁSZ még büntetéseket osztogatott a kedvezményes árakra hivatkozva.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Nem árulja el az ESMA, hogy a teljes kampányidőszakban 10 ezer forintért adott „választási plakáttartó szerkezet” pontosan miben különbözik a havi 110 ezerért adott „lengőkaros kampánytábla szerkezettől”. Az árán kívül. Az egyik megrendelő párttól kapott információ alapján semmi másban: forrásunk azt mondta, mindkét esetben a villanyoszlopra rögzített úgynevezett elefántfülről van szó. Az oszlopokon többféle szerkezetet is láttunk. Volt olyan tábla, amely egy kereskedelmi plakát mind a négy oldalát körbefogta, de hirdettek cégek olyan technikai megoldással szerelt plakátokon is, amelyeken a pártok üzenetei olvashatóak.

Az ESMA arra a kérdésünkre sem válaszolt, hány ilyen helyet adtak el politikai céllal. A cég azt írta, négy párt vette igénybe a szolgáltatást, de nem nevezte meg azokat. Eddig három látszik a köztereken: a Fidesz, az MSZP-Párbeszéd és az LMP plakátjai lógnak az oszlopokról. A cég nem válaszolt arra a kérdésre sem, miért éri meg ilyen olcsón adni a felületet. Helyenként az is előfordulhat, hogy a cég az oszlop bérléséért többet fizet, mint amennyiért a tartórudat továbbadja.

Az könnyebben érthető, miért jó az árszabás a pártoknak: a szigorú kampányfinanszírozási szabályok miatt alig van legálisan költhető pénzük. A hirdetésekre és plakátolásokra vonatkozó hivatalos árlistát egyébként minden cégnek le kell adnia, ezeket aztán nyilvánosságra hozzák. Így könnyű kiszámolni rendeléseik alapján, benne maradtak-e az értintett pártok a számukra juttatott állami finanszírozási keretben.

Független szervezetek szerint bizonyos pártok sokszorosan túllépik annak összegét, amelyet papíron a kampányra költ(het)nek. Az Állami Számvevőszék viszont csak a dokumentumoknak hihet, így eddig azokon fogást nem talált.

Szabad az ár

Kampányidőszakon kívül – nem titkoltan azért, hogy a Jobbik plakátkampányát megakadályozza a Fidesz – csak az előző évi listaáron plakátolhatnak a pártok, méghozzá kedvezmény nélkül. Itt volt némi félreértés, az MSZP úgy értelmezte a törvényt, a 2018-as áron kell hirdetni, ami miatt meg is támadta a Fideszt, hogy tiltott párttámogatást kapott a legutóbbi, kampányon kívüli plakátolásához, de ezt mind a Fidesz, mind pedig az ügyben eljáró kormányhivatal is cáfolta.

Varga Mihály választási hirdetései a III. kerületben
©

2016. évi LXXIV. törvény a településkép védelméről – részlet

"2. plakát: a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény 3. § d) pontja szerinti gazdasági reklámnak, valamint a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény szerinti kampányeszköznek nem minősülő falragasz vagy felirat, mérettől és hordozóanyagtól függetlenül"

Kampányidőszakban viszont nem kell figyelembe venni a listaárat, több szakértő is azt magyarázta nekünk, hogy a listaárat előíró településkép-védelmi törvényben megfogalmaztak egy kivételt, amiből ez következik – az egyetlen részt, amelyben a plakát szó a vonatkozó törvényben szerepel, lásd keretesünkben.

Kérdés ugyanakkor, hogy a 10 ezer forintos bérleti díjat utólag sem találja-e kifogásolhatónak az Állami Számvevőszék. A plakáthelyhez nem jutó Együtt egyik képviselője, Berkecz Balázs a szervezethez fordult, ugyanis szerinte itt megáll a tiltott pártfinanszírozás. Berkecz szerint az ESMA rendkívül akciós ára több kérdést is felvet: amennyiben 10 ezer forintért is gazdaságos majdnem két hónapra az elefántfülek kihelyezése, akkor a cég a 110 ezer forintos havi bérleti díjjal durva extraprofitot húz. Ha azonban ezzel a rendkívül olcsó ajánlattal a cég ráfizet, akkor tiltott pártfinanszírozás valósulhat meg.

Piaci ár csak az irodánál számít?

Beszéltünk egy névtelenséget kérő szakértővel, aki szintén aggályosnak tartja az ügyet. Ő az ellenzéki pártok ÁSZ-vizsgálatát hozta fel példának, a szervezet ugyanis sorra büntette a pártokat, mert azok a szervezet becslése szerint a piaci ár alatt béreltek irodát. A szervezetek vitatták ezt a megállapítást, az Együtt még ingatlanhirdetéseket is beküldött a jelentéstervezetre válaszul. Amiatt is tiltakoztak, hogy az ÁSZ nem mondta meg, hogyan számolta ki a piaci árat.

Mindenesetre ez a vita precedensnek is felfogható. A szakértő szerint az irodabérlés kapcsán kirótt büntetések alapján tiltott párttámogatásnak minősülhet az is, hogy a piaci árnál 100 ezer forinttal olcsóbb szolgáltatásban részesül egy politikai szervezet. A fenti logika szerint ezt minden olyan pártra rá lehet húzni, amely igénybe vette a szolgáltatást.

Berkecz Balázs a hvg.hu megkeresésére így foglalta össze

"az irodabérléssel kapcsolatban nonszensz megállapításokat tett az ÁSZ, amit az Együtt visszautasított, de ez alapján kíváncsi vagyok, mi lesz a plakátügyből, vajon kettős mércét alkalmaznak-e".

Megkérdeztük az ESMA-t, jogászokkal megvizsgálták-e annak a lehetőségét, hogy a kedvezményes ár tiltott párttámogatásnak minősülhet-e. Erre sem kaptunk egyenes választ. Annyit tudattak, hogy a választási eljárásról szóló törvénynek megfelelően minden párt és jelölt élhetett a kampányidőszakra vonatkozó árral, a szolgáltatást minden pártnak azonos feltétellel ajánlották.

©

Egy év múlva kiderül

Az Állami Számvevőszék a választást megelőzően nem vizsgál semmilyen bejelentést, de a törvény értelmében a választást követő egy éven belül ellenőrzi a jelöltek és jelölőszervezetek kampányköltéseit. Előzetesen semmit nem mondtak arról, aggályos lehet-e az ESMA árképzése, annyit mondtak, a tudomásukra jutott adatokat, tényeket felhasználják majd.

Lehet egyébként egy kibúvó: az Állami Számvevőszék ugyanis a pártok ellenőrzésekor nemcsak a piaci árat vette figyelembe az ingatlanbérlésnél, hanem azt is, hogy más civil szervezetek ugyanannyiért juthattak-e hozzá azokhoz. Vagyis az ár mellett az egyenlőség elvét is számonkérték. Utóbbinak a plakátbérlés megfelelne, bár gyaníthatóan civil szervezetek nem jutnak ennyiért plakáthelyhez, csak pártokra vonatkozhat a kedvezmény. (Bár fogást ezen is lehetne találni: a teljes időszak fixáras, így aki ellenfeleinél később kezd hirdetni, annak napi bontásban többe kerül a plakát.)

A szerződők nem aggódnak

Megkerestük az LMP-t és az MSZP-t is, nem tartanak-e attól, tiltott párttámogatás miatt újabb büntetést kapnak a nyakukba. Névtelenséget kérő LMP-s forrásunk azt mondta, ez a cég jogi felelőssége, ha olyan árat ad le, ami nem tükrözi a piaci átlagárat. Miután őket megbüntették ingatlanbérlet miatt, nem tudja kiszámítani, mi lesz. „Nem látjuk a kettő közti kapcsolatot” – mondta.

Az MSZP szóvivője, Nyakó István ugyanerre a kérdésre azt mondta, „nem sírunk amiatt, hogy minden párt 10 ezer forintért jutott plakáthelyhez”. Ők akkor nem vették volna igénybe a szolgáltatást, ha a pártok eltérő feltételekkel szerződhettek volna.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!