szerző:
hvg.hu

Továbbra is nyitott kérdés – a közvélemény-kutatásokból nem derül ki pontosan –, hogy ki ellenzéki oldalról a miniszterelnök kihívója – mondta Török Gábor politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Az ellenzéken belül Török szerint négy párt – a Jobbik, az MSZP, a DK és az LMP – juthat be a parlamentbe, és a sokszínű ellenzéki erő mellett is elképzelhetőnek tartja a Magyarországon eddig szokatlan koalíciók megalakulását.

"Abban nem nagyon van kétség bennem, hogy ha elméletileg előállna egy olyan helyzet, amikor az ellenzéknek, az ellenzéki politikai erőknek többségük van a magyar parlamentben, akkor lehet, hogy megkísérelnék a kormányalakítást" – magyarázta.

Azt ugyanakkor már sokkal nehezebbnek tartja megítélni, hogy mindez kormányképes kabinethez vezetne-e. Főleg, hogy nagyon nehéz lenne elképzelni például egy Jobbik–MSZP-koalíciót, bár – jegyezte meg – látni ilyenre is példákat.

Elképzelhetetlen távolságok vannak közöttük, Török azonban mégsem zárná ki, hogy a Fidesz az MSZP-vel, a Jobbikkal vagy az LMP-vel kormányozzon.

A politikai elemző úgy látja, ha a jelenlegi kormánypártoknak hiányozna néhány mandátum a kormányalakításhoz, vélhetőleg megállapodnának valamelyik jelenlegi ellenzéki erővel, "mivel a politika nem szeretetről, hanem az érdekekről szól".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Török Gábor már a Fidesz hanyatlásáról beszél

Az elemző szerint, ha az ellenzéki pártok komolyan gondolják, akkor a hódmezővásárhelyi siker kinyitotta az esélyt a Fidesz abszolút többségének megakadályozására. Török szerint 40-50 körzetben kell megismételni a sikert.