szerző:
hvg.hu

Az egyház iskolafenntartói szerepét nézte az ÁSZ, a majdnem 3 milliárd adóforintból óvodákat, iskolákat működtető egyház a nyilvánosság felé nem számolt el a jogszabályok szerint a közpénzekkel.

Alapvetően rendben talált az Állami Számvevőszék mindent a Hit Gyülekezetének gazdasági átvilágítása során, de az egyház nem a jogszabályoknak és belső szabályzatoknak megfelelően tette közzé a közérdekű adatokat, és nem számolt el a nyilvánosságnak a közpénzek elköltésével teljeskörűen.

Az egyház kilenc köznevelési intézmény fenntartója országszerte, ebben van óvoda, általános iskola, gimnázium, szakgimnázium. A forrásainak 80 százaléka költségvetési pénz, közpénz – összesen 2,7-2,9 milliárd forintot kapott a költségvetésből évente. Az ellenőrzés a 2014-16-os időszakot érintette.

Az egyház a jogszabályoknak megfelelően alakította ki a közpénz elköltésének kereteit, külön kezelte őket más bevételeitől és az ÁSZ szerint szabályos célokra fordította. De nem a törvényben foglaltak szerint tették közre az előírt adatokat, nem tette elérhetővé az összes szükséges közérdekű adatot, és nem a honlapon.

Az egyház vitatta az ÁSZ megállapításait.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!