szerző:
hvg.hu

Azt írják, a videó több kérdést is nyitva hagy, de ők sem láttak koszt a bemutatott utcákon.

Több osztrák és német lap is beszámolt Lázár János Bécsben készült migránsozós videójáról. A lapok idézték Lázár kijelentéseit, miszerint a bevándorlók miatt Bécs koszos és rendezetlen lett, valamint a bűnözés is megnőtt, a fehér keresztény osztrákok pedig elhagyták a bevándorlók által lakott kerületet.

A Kurier.at azt írja, Lázár, akit a jobboldali nacionalista Orbán jobbkezeként említenek, Bécs 10. kerületéből jelentkezett be, bár ezt nem nevesítették a videóban. A lap hozzáteszi, bár Lázár koszról és rendetlenségről beszél, a forgatási helyszínként szolgáló sétálóutcában ezek egyike sem látható, Lázár pedig arra sem ad bizonyítékot, hogy a keresztény osztrákok elköltöztek volna onnan, a bevándorlók pedig átvették volna a hatalmat.

A Wiener Zeitung pontosította a felvételek helyszínét: Lázár a videóban a Favoritenstrassén, Favoriten kerület főutcáján áll. A lap idézi Lázárnak azt a kijelentését is, hogy vannak iskolák és óvodák, ahova már nem járnak fehér bécsi gyerekek. Megemlítik azt is, hogy a jegybankelnök Matolcsy György egyébként épp a minap mondta, hogy Magyarország csak 2050-re fogja utolérni Ausztriát.

A Der Standard cikke kitér arra is, hogy míg Lázár a teljesen megváltozott városképről beszél, ehelyett a videóban nagy nemzetközi üzletláncok logói láthatók, valamint egy pékség, amelynek tipikusan osztrák neve van: Groissböck. Megemlítik, hogy bár Lázár azt állítja, próbált beszélni bevándorlókkal, de azok nem tudtak németül, ezek a jelenetek nem láthatóak a videóban.

A német Die Welt idézi a legutóbbi statisztikát is a bécsi Favoriten kerületről: mint írják, a 6200 fős negyed lakosságának elvileg 32,8 százaléka külföldi, vagyis nem igaz, hogy többségben lennének a bevándorlók.

A lapok egyébként mind megjegyzik, hogy a videó leginkább a választási kampány miatt készült, amelyben a Fidesz migránsellenességgel kampányol.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!