szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azt írják, a videó több kérdést is nyitva hagy, de ők sem láttak koszt a bemutatott utcákon.

Több osztrák és német lap is beszámolt Lázár János Bécsben készült migránsozós videójáról. A lapok idézték Lázár kijelentéseit, miszerint a bevándorlók miatt Bécs koszos és rendezetlen lett, valamint a bűnözés is megnőtt, a fehér keresztény osztrákok pedig elhagyták a bevándorlók által lakott kerületet.

A Kurier.at azt írja, Lázár, akit a jobboldali nacionalista Orbán jobbkezeként említenek, Bécs 10. kerületéből jelentkezett be, bár ezt nem nevesítették a videóban. A lap hozzáteszi, bár Lázár koszról és rendetlenségről beszél, a forgatási helyszínként szolgáló sétálóutcában ezek egyike sem látható, Lázár pedig arra sem ad bizonyítékot, hogy a keresztény osztrákok elköltöztek volna onnan, a bevándorlók pedig átvették volna a hatalmat.

A Wiener Zeitung pontosította a felvételek helyszínét: Lázár a videóban a Favoritenstrassén, Favoriten kerület főutcáján áll. A lap idézi Lázárnak azt a kijelentését is, hogy vannak iskolák és óvodák, ahova már nem járnak fehér bécsi gyerekek. Megemlítik azt is, hogy a jegybankelnök Matolcsy György egyébként épp a minap mondta, hogy Magyarország csak 2050-re fogja utolérni Ausztriát.

A Der Standard cikke kitér arra is, hogy míg Lázár a teljesen megváltozott városképről beszél, ehelyett a videóban nagy nemzetközi üzletláncok logói láthatók, valamint egy pékség, amelynek tipikusan osztrák neve van: Groissböck. Megemlítik, hogy bár Lázár azt állítja, próbált beszélni bevándorlókkal, de azok nem tudtak németül, ezek a jelenetek nem láthatóak a videóban.

A német Die Welt idézi a legutóbbi statisztikát is a bécsi Favoriten kerületről: mint írják, a 6200 fős negyed lakosságának elvileg 32,8 százaléka külföldi, vagyis nem igaz, hogy többségben lennének a bevándorlók.

A lapok egyébként mind megjegyzik, hogy a videó leginkább a választási kampány miatt készült, amelyben a Fidesz migránsellenességgel kampányol.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!