szerző:
hvg.hu

Borzasztó az ellenzék helyzete Budapest belvárosában: hiába szeretne a többség kormányváltást, ha nincs együttműködés, simán nyerni fog a Fidesz-KDNP.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Sima győzelemre készülhet a Fidesz–KDNP a budapesti 1-es számú választókerületben – erre az eredményre jutott a Közös Ország Mozgalom felmérése. Pedig a pesti Belváros, a Vár, valamint Józsefváros és Ferencváros Nagykörúton belüli részeit összefogó választókerület lakóinak 60 százaléka kormányváltást szeretne. Csakhogy annyi párt indít ott erős jelöltet, hogy még az sem egyértelmű, kit kéne választania annak az ellenzéki szavazónak, aki a legerősebb nem fideszest választaná.

Az adatfelvételt februárban, még a hódmezővásárhelyi választás előtt végezte el a Közös Ország Mozgalom megbízásából a Medián.

Ebben a választókerületben az Együtt és a Momentum is az elnökét indítja a KDNP-s Hollik István ellen, Juhász Pétert, illetve Fekete-Győr Andrást. Az LMP az első számú fővárosi politikusával, Csárdi Antallal száll harcba, az MSZP–Párbeszéd pedig egy országosan kevésbé ismert politikussal, a Párbeszéd budavári önkormányzati képviselőjével, V. Naszályi Mártával indul. A Jobbik a belvárosi képviselőt, Losonczy Pált indítja el.

A probléma az az ellenzék számára, hogy túl sok az erős jelölt, nem lehet megjósolni, hogy melyikük lehet Hollik első számú kihívója. Ezért még a taktikai szavazás sem működik, a választók teljesen bizonytalanok abban, ki a legerősebb nem fideszes.

Ha senki nem lép vissza, akkor Hollik nagyon simán győzne: várhatóan 42 százalékot kapna, míg a második helyezett V. Naszályinak is csak 18 százaléka lenne.  Az egyetlen megoldás az lenne, ha csakis egyetlen jelölt maradna, és nem a jobbikos. Juhász, Fekete-Győr vagy Csárdi jó eséllyel indulhatna el Hollik ellen egyedüli kihívóként, és V. Naszályi sincs sokkal lemaradva tőlük. Egyedül Losonczynak nincs esélye semmilyen forgatókönyv szerint sem megverni Hollikot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nemcsak Ferrariból lehet limitált széria, Daciából is - mutatjuk

Nemcsak Ferrariból lehet limitált széria, Daciából is - mutatjuk

1 millió kilométert meghaladó garancia a Toyotától, egy szépséghibával

1 millió kilométert meghaladó garancia a Toyotától, egy szépséghibával

"Az emberek számára az igazság sosem volt kiemelkedően fontos"

"Az emberek számára az igazság sosem volt kiemelkedően fontos"

Drónok helyett albatroszokat küldenek harcba a halrablók ellen

Drónok helyett albatroszokat küldenek harcba a halrablók ellen

És akkor Orbán Viktor nem a Fundamentával költözik a Várba

És akkor Orbán Viktor nem a Fundamentával költözik a Várba

Sok lapot szokott nyitva tartani a Chrome-ban? Önnek találták ki ezt a bővítményt

Sok lapot szokott nyitva tartani a Chrome-ban? Önnek találták ki ezt a bővítményt