szerző:
hvg.hu

2 millió 633 ezer 445 euró, vagyis több mint 800 millió forint ajándékozásáról foglalt hiteles közjegyzői okiratba nyilatkozatot Kósa Lajos megbízója – írja a szerdai Magyar Nemzet.

A lap birtokába került dokumentum szerint a megbízó a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli

miniszter édesanyjának kívánta utalni a pénzt saját bankszámlájáról, a "megajándékozottal történt előzetes egyeztetés alapján".

Az okiratban Kósa Lajos édesanyjának banki adatai is szerepelnek.

A lap – ahogy megírtuk – kedden közölt már egy részletet az iratokból. Ezekből az derül ki, hogy a miniszter 4 milliárd 350 millió euró felett rendelkezhetett.

A csengeri "háztartásbeli" fia szerint Kósa Lajos érdeklődött nála a 4 milliárd eurós örökségről

Elértük a csengeri állítólagos örökösnő fiát, aki a Magyar Nemzet keddi cikkében tálalt ügyben megbízhatta Kósa Lajost a 4,35 milliárd eurós vagyon kezelésével. Szabó Gábor azt állítja, anyja ügyvédjétől Kósa vele rokoni kapcsolatban álló barátjához szivárgott ki az információ a mesés örökségről, a volt debreceni polgármester ezek után maga kereste meg őket.

Kósa az ügyben kedden többször is megszólalt, a hvg.hu-nak is nyilatkozott, szélhámosságot emlegetett. A dokumentumok hitelességét azonban nem vitatta, és elismerte azt is, hogy járt a papírok fejlécén szereplő közjegyző, Tóth Ádám irodájában.

A laphoz eljutott dokumentumok szerint Kósa és a megbízója azt is okiratba foglalta, hogy a megbízó a kisrepülőket üzemeltető neves svájci cég, az Altenrhein Aviation AG részvényese.

A dokumentumok egy része angol nyelven íródott, s feltűnik bennük Czakó János neve is, aki Kósa Lajos mellett másik megbízottként jogosult részt venni és képviselni a megbízót a cég 2013-as és 2015-ös részvényesi találkozóját. Egy 2015-ös keltezésű papíron Czakó neve mellett Szabó Tamásé is szerepel, mindketten jogosultságot kaptak az okirat szerint arra, hogy 2015 novemberében, illetve decemberében 25-25 millió eurót vegyenek fel a megbízó svájci széfjéből.

Ez ellentmond Kósának azon állításával, amely szerint debreceni polgármestersége idején történt az eset, 2015-ben ugyanis már nem volt Debrecen polgármestere.

Az ügy további fejleményeiről itt olvashatnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Álomfunkció került a YouTube-ra

Álomfunkció került a YouTube-ra

Ez történt: kiadták Stephen Hawking utolsó üzenetét – Istenről is szól

Ez történt: kiadták Stephen Hawking utolsó üzenetét – Istenről is szól

Gerinctörés, csuklótörés, bordatörés: előállított az újabb hajléktalanper tárgyalásán

Gerinctörés, csuklótörés, bordatörés: előállított az újabb hajléktalanper tárgyalásán

Messi csúnyán ráesett a karjára, el is tört - videó

Messi csúnyán ráesett a karjára, el is tört - videó

Budapesten lép fel Neneh Cherry

Budapesten lép fel Neneh Cherry

Kiadatási egyezményt kötött Magyarország Thaifölddel

Kiadatási egyezményt kötött Magyarország Thaifölddel