szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tárgyalóasztalhoz csábította az LMP-t Gyurcsány Ferenc, de a végeredményre nem lehet büszke. Úgy tűnik, nem sikerült meggyőzni egymást arról, kell-e a Jobbik a kormányváltáshoz vagy sem. Szél Bernadett LMP-társelnök szerint volt értelme eljönni, kiderült, van, aki csak szavakban akar kormányváltást.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Gyurcsány Ferenc DK-elnök meghívására nagyjából másfél órát tárgyalt egymással az MSZP-Párbeszéd, a DK és az LMP, azonban megállapodás nem született. A Jobbikot is hívták, de nem jött el. Bár Gyurcsány Ferenc korábban azt mondta, itt nem a választási együttműködésről lesz szó, azért csak szóba került ez is.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje arról beszélt, szerinte fontos előrelépés, hogy egyáltalán asztalhoz ültek, ez még csak egy folyamat kezdete. Tudomásul veszik, hogy a Jobbik nem jött el, de arra kérték az LMP-t, ez ne korlátozza őket a további tárgyalásokban. Míg az LMP szerint csak a teljes ellenzéki összefogásnak van értelme, addig Karácsony Gergely és Molnár Gyula MSZP-elnök szerint a baloldali pártok együttműködésével is le lehet váltani a kormányt.

Molnár Gyula azt mondta, nem kérték, hogy az LMP tárgyaljon a nevükben a Jobbikkal. Arra továbbra is lát esélyt, hogy lesz megállapodás az LMP-vel. Korábban a 444.hu írt arról, egy olyan körzetben, ahol az LMP-s esélyes, a vidéki szocialistának leszóltak, gőzerővel kampányoljon az egyéni jelölt mellett, mert úgy látszik, nem koordinálnak. Molnár Gyula erre azt mondta, úgy tűnik, az a baj, hogy az eredeti üzenet nem érkezett le. "Minden körzetben gőzerővel kampányolunk, ha változás lesz, szólok."

Bent nem volt bulihangulat
©

Arra a hírre, hogy állítólag fideszesek sms-ben fenyegetőztek, hogy eszükbe ne jusson megállapodást kötni a Jobbikkal, Molnár Gyula azt mondta: "a Fidesz nem sms-t küld, hanem lófejet."

Bár Karácsony Gergely azt mondta, az ördöggel is össze kell fogni, arra azért nem biztatna, hogy a választók szavazzanak jobbikos jelöltre. "Tárgyalunk bárkivel bármiről, de attól még nem ajánljuk a Jobbikot. Mi szívesen tárgyalnánk velük, ha méltóztatnának leülni."

Karácsony szerint taktikai szövetség lehet a Jobbik és a baloldal között.

Gyurcsány Ferenc DK-elnök először sajnálkozott, hogy a Jobbik nem jött el - holott a párt folyamatosan ezt kommunikálta -, mindenesetre szerinte is jó, hogy sikerült kimozdítani az Orbánnal szembenálló pártokat a tárgyalásképtelenségből. Itt az LMP-re gondolt, amely velük nem, csak az MSZP-Párbeszéddel tárgyalt eddig.

©

Gyurcsány arról beszélt, a baloldali pártok szavazói közösen elegen vannak ahhoz, hogy egyeztetett indulás esetén kisebbségbe szorítsák a Fideszt. (Karácsony kormányváltásról, Gyurcsány kisebbségbe szorított Fideszről beszél.) Bár megérti, hogy az LMP szerint kell a Jobbik is, ezzel nem értenek egyet. Azt mondta, hajlandók olyan koordinációra az LMP-vel is, mint az MSZP-vel, számokról azonban egyelőre nem beszélt. Ahhoz meg kell várni az LMP keddi elnökségi ülését. Gyurcsány fontosnak nevezte: egyik párt sem segíti ki a Fideszt, ha az kisebbségbe kerül. Ez volt az egyik, amit ki akart mondatni velük.

Az LMP-s delegáció nem a DK-s sajtóteremben - értelemszerűen DK-s matrica mögött -, hanem a párt székháza előtt tartott sajtótájékoztatót. Ők már nem voltak ilyen optimisták: Szél Bernadett szerint megérte eljönniük, mert így legalább világosan kiderült számukra, a DK nem hajlandó semmilyen együttműködésre a Jobbikkal, hiába beszél Gyurcsány a tárgyalásról. Gyurcsány maga a sajtótájékoztatón azt mondta: "ha valaki még tárgyalni sem hajlandó, azzal nem fog létrejönni semmilyen megállapodás." A mostani visszautasítás után nem számít arra, hogy Vonáékat sikerül tárgyalóasztalhoz ültetni.

Szél továbbra is kitart amellett, csak a teljes ellenzéki koordináció vezethet sikerre. Hétfőn tárgyal Vona Gáborral - a hvg.hu kérdésére azt mondta, miután mindketten országjáráson vannak, vidéken találkoznak majd, várhatóan későn -, utána kedden beszámolnak az elnökségnek arról, mire jutottak a tárgyaláson.

©

Kérdésünkre, hogy álláspontja szerint nem minimalizálható-e a Fidesz győzelme - vagy szorítható kisebbségbe - azzal, ha az LMP külön megállapodik a baloldali pártokkal és a Jobbikkal is, Szél azt mondta, az LMP arról tárgyal, ami szerinte a kormányváltáshoz kell. "Olyanokkal tárgyaltunk, akik azt hirdetik, kormányváltás kell, de ez nincs így. Ezek után szerintem mást kell kiírni a plakátokra."

Szél szerint minden pártnak engednie kell, továbbra sem tett le arról, hogy meggyőzi a feleket, össze kell fogni a kormányváltás érdekében. Ha Orbán újra győz, annak súlyos következményei lesznek - tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!