Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Nemcsak a Migration Aidnél próbálkozott az a cég, amely Bécsbe invitálta a menekültsegítő civil szervezet vezetőjét úgy, hogy a beszélgetés hangfelvétele aztán a Magyar Időknél kötött ki. A Magyar Helsinki Bizottságnál is jelentkezett, sőt nem ez az egyetlen ilyen gyanús cég. A cég telefonja nem is csöng ki, helyette magyar nyelvű hibaüzenetet kapunk.

A jogvédő Magyar Helsinki Bizottságot is megkereste az a cég, amely kecsegtető ajánlattal Bécsbe invitálta a Migration Aid menekültsegítő szervezet vezetőjét, Siewert Andrást, aki szerdai sajtótájékoztatóján titkosszolgálati hátteret vizionált a szervezetet lejárató akciósorozat mögé.

Pardavi Márta, a Helsinki társelnöke azt mondta a hvg.hu-nak, február 26-án kereste meg a vélhetően fedőcég Smart Innotech, vagyis akkor, amikor – Siewert elmondása alapján – a Migration Aidnél utoljára jelentkeztek. E-mailen keresték meg őket, amire Pardavi nem válaszolt, majd később telefonon hívták. Őt is Bécsbe invitálták, amit a Helsinki társelnöke elutasított, azt kérte, küldjenek anyagot e-mailen. A cég egy Helsinkinek releváns projektet ajánlott, és Siewertre hivatkozott, mint aki a Helsinkit ajánlotta. Ezután a Helsinki Bizottság felvette a kapcsolatot Siewerttel is, aki azt mondta, a Smart Innotech egy nem létező cég, amit a Helsinkiben is így gondoltak, miután lecsekkolták a cég sematikus, semmitmondó honlapját.

©

Úgy tudjuk, ugyanilyen fedőcég hálózta be Dénes Balázst is, amelyből aztán a Jerusalem Postban lett leleplező cikk, és amely alapjául szolgáló beszélgetés hanganyagát aztán Szijjártó Péter el szándékozik kérni az izraeli laptól.

De nem a Smart Innotech volt az egyetlen jelentkező, decembertől kezdve összesen három ugyanilyen, elég átlátszó fedősztorival jelentkező cég kereste meg a Helsinkit. A cégneveket egyelőre nem akarja megosztani a szervezet, Pardavi annyit mond, egy állítólagos bahreini hedge fund, a magát londoni cégnek tituláló Smart Innotech, egy párizsi rendezvényszervezőként bemutatkozó cég kereste meg őket. A társelnök úgy jellemzi őket, mintha a szokásosnál kissé intelligensebb és profibb nigériai herceges bepalizós e-maileket kapott volna, amelyek a civil szervezetnek is előnyös üzleti-szakmai lehetőséggel kecsegtetnek. Ugyanakkor egyből lejött, hogy kamucégekről van szó.

Úgy tudjuk, ilyen nigériai herceg-féle átverős cégek azért fel szoktak bukkanni civileknél, de egy, az ajánlatuk részletei felől érdeklődő válasz e-mail után már általában nem jelentkeznek.

A Menedék Egyesület igazgatója, Kováts András azt mondta a hvg.hu-nak, Siewerth még január végén megkereste a Menedéket, hogy érdekli-e őket a Smart Innotech ajánlata, mert úgy tudja, a Menedéket is megkereste a cég. Kováts azt mondta Siewertnek, nem, nem kereste meg őket, és nem érdekli őket az ajánlat.

A civil szervezetek most kezdtek el egymással egyeztetni a kérdésben, miután a Magyar Idők cikke lejött.

©

A Magyar Időkben Bayer Zsolt közölt anyagot egy "beépült oknyomozó újságírótól", aki Siewerth Andrással beszélt Bécsben, és a beszélgetés alapján több dologgal is megvádolta a Migration Aidet: azt állítja, a világban igenis létezik egy Soros-hálózat, amelyet a milliárdos üzletember koordinál, és a célja a saját pénzügyi érdekeit képviselni az emberbarátság álarcában, politikai befolyás szerzésével. Azt állította, a Migration Aid adatbázist épített a tranzitzónában a menedékkérőkről, kiterjedt nemzetközi hálózata van a szervezetnek és sok szerb menekültszervezettel áll kapcsolatban. Utóbbi kettő amúgy nem túl meglepő egy menekültekkel foglalkozó civil szervezet esetében, amely a déli, szerb határnál is tevékenykedik. Bayer folytatni fogja a cikksorozatot.

A cikket felkapta a kormánypárti sajtó, sőt a kormány most már a Migration Aid betiltását követeli, meglehetősen gyorsan.

A Migration Aid válaszul sajttájékoztatót tartott, amelyben Siewert András elmondta, a Bayer-féle cikk alapját képező beszélgetés egy Smart Innotech nevű állítólagos cég csapdája volt. A cég munkát ajánlott, és egyeztetésre hívta Siewertet Bécsbe. Ezen Siewert szerint egy idő után politikai kérdései, sőt illegális tevékenységre vonatkozó javaslatai is voltak – megpróbálta illegális kormányellenes tevékenységre rávenni a Migration Aid vezetőjét. A szervezet rögzítette a beszélgetést, és állítása szerint jelentette a hatóságoknak az ügyet – ezt, úgy tudjuk, nem nagyon lehet igazolni, mert az ilyen, nemzetbiztonsági érintettségű ügyeknél nincsenek bejelentést igazoló iratok. Az adatbázis-építésről Siewert azt mondja, megvezette vele a kérdezősködő céget, mert ők valójában csak a menedékkérők ruhaméretéről vezettek listákat. (A civilek adománygyűjtéssel is foglalkoznak.) Siewert azt gyanítja, hogy titkosszolgálati szála is lehet a dolognak, mert szerinte annyira profi, kiterjedt és költséges volt az akció.

A 2015-ös Migration Aid
©

Siewert közlendője amellett, hogy bombasztikusra sikeredett, sok kérdést nyitva hagyott: nem lehet igazolni a titkosszolgálati hátteret, a milliós költségeket, az sem egyértelmű, hogy a szervezet a kezdetektől fogva átlátott-e a szitán, és csak cselből válaszolt úgy a rejtélyes kamucég képviselőjének, ahogy válaszolt. Siewert azt sem egyértelműsítette, hogy nyilvánosságra hozza-e a beszélgetést, amit rögzített.

Az viszont, hogy máshol is felbukkantak különös cégek, megerősíti, hogy valakik nagyon próbáltak dolgozni rajtuk, a csapdákat felállították több, a kormány által Soros-civilnek tartott szervezetnek. A cégek komolytalanságát előbb-utóbb mindenhol felismerték, ám tény, hogy a csapda elég jól fel volt állítva, és az is tény, hogy a találkozóról készült dokumentumok eljutottak a Magyar Időkhöz. Hogy ki állhat a háttérben, nehéz megmondani, de az időzítés egyértelműen a magyar kormány és a Fidesz politikai érdekeit szolgálja.

Kamucég magyar hibaüzenettel

A Smart Innotech cég a hvg.hu kutatásai alapján tényleg fantomcégnek tűnik, a honlapjuk ingyenes szolgáltatással készült, a domainregisztráció rejtett. A honlap tárolt verzióján teljesen semmitmondó szövegek meg stock fotók vannak csak, illetve címként egy londoni irodaház van megadva. A cég telefonja: +44 020 3369 0965 Ennek hívásakor viszont egy magyar (!) szöveg fogadta a próbálkozásainkat: "a vonal túlterheltsége miatt ismételje meg hívását később". A Linkedin-profil szerint Londonban és New Yorkban működik a cég. Van egy smart innotech nevű Facebook-oldal is – nulla rajongóval –, de nem tudni, hogy ez ugyanaz-e, mivel semmilyen tartalom nincs rajta egy thaiföldi telefonszámon kívül. Az oldal kategóriája: házfelújítás.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kupakok ezreivel segítenek egy kislányt Nagyúton

Kupakok ezreivel segítenek egy kislányt Nagyúton

Nemcsak Ferrariból lehet limitált széria, Daciából is - mutatjuk

Nemcsak Ferrariból lehet limitált széria, Daciából is - mutatjuk

Megszólalt Erdogan a meggyilkolt szaúdi újságíróval kapcsolatban

Megszólalt Erdogan a meggyilkolt szaúdi újságíróval kapcsolatban

200 ezer forint feletti fizetést kapnak az Aldi kezdő raktárosai

200 ezer forint feletti fizetést kapnak az Aldi kezdő raktárosai

Scherer Péter: Számomra a politika túl fájdalmas terep

Scherer Péter: Számomra a politika túl fájdalmas terep

Kimi Raikkönen nyerte az Amerikai GP-t

Kimi Raikkönen nyerte az Amerikai GP-t