szerző:
hvg.hu

Körkérdést tett fel a Magyar Narancs 15, a lap számára fontosnak tartott embernek arról, hogy lehet-e a Jobbik jelöltjére szavazni. A válaszok nagyon szórnak.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

"Nehéz és félelmetes kérdés" - mondta Alföldi Róbert a Magyar Narancsnak arra, lehet-e támogatni a Jobbik jelöltjét, majd hozzáteszi, erre nem lehet válaszolni anélkül, hogy nehezen, de átlépje önmagát. A dilemmát hosszan fejtegeti, gondolatmenete végén azt írja, "igen, a legesélyesebb ellenzéki jelöltre kell szavazni, ha bármilyen minimális esélyt szeretnénk hagyni magunknak, hogy kormányváltás történjen. Vagy legalábbis ne legyen kétharmados többsége a jelenlegi hatalomnak."

Azt mondja, abban lehet bízni, hogy rosszabb nem jöhet, ami nem sok. "Hamarabb kellett volna gondolkodni, nem tettük meg, most kényszerhelyzetben vagyunk."

Hajós András humorista, zenész kategorikusan elutasítja ezt a lehetőséget, ő semmilyen körülmények között nem fog soha sem a Jobbikra, sem Vona Gáborra szavazni. Az velük a baja, hogy "hit és eszmerendszer nélküli, cinikus politikai vállalkozók", akiknek politikai pályájából egyetlen állandó irány olvasható ki, méghozzá szavazatmaximalizálós menetelés a hatalom felé.

Lovasi András zenész igent mond a kérdésre. Hódmezővásárhely után ugyanis hirtelen megérezte, milyen óriási megkönnyebbülést érezne, ha nem kéne állandóan Orbánékba botlania. A várható "érdekes fordulatok" neki jobb opciónak tűnnek, mintha maradna a NER.

Nádas Péter író is a nemek pártján van, ő ugyanis minden körülmények között a szabadságvágy és az emberi jogok pártján maradna. Vekerdy Tamás pszichológus "meghökkentő módon" igent mondott, szerinte most nincs annál fontosabb, mint megszakítani azt a káros és veszélyes folyamatot, amiben az ország hosszú ideje vergődik.

A gondolatok teljességében a többiek véleményével együtt a Magyar Narancsban olvashatók.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Így teheti sokkal szebbé a Chrome vagy Firefox böngészőjét

Így teheti sokkal szebbé a Chrome vagy Firefox böngészőjét

Gerinctörés, csuklótörés, bordatörés: előállított az újabb hajléktalanper tárgyalásán

Gerinctörés, csuklótörés, bordatörés: előállított az újabb hajléktalanper tárgyalásán

Szed étrendkiegészítőt? Mutatjuk, milyet kellene

Szed étrendkiegészítőt? Mutatjuk, milyet kellene

A nap videója: a szupersportautó, ami minden pillanatban máshogy hasítja a levegőt

A nap videója: a szupersportautó, ami minden pillanatban máshogy hasítja a levegőt

Vihar miatt több mint 200 budapesti utast hagyott a Wizz Air Cataniában

Vihar miatt több mint 200 budapesti utast hagyott a Wizz Air Cataniában

A negyedik hajléktalant egy kapualjból vitték el a rendőrök, többen a védelmére keltek

A negyedik hajléktalant egy kapualjból vitték el a rendőrök, többen a védelmére keltek