szerző:
Huszka Imre
Tetszett a cikk?

Kaposváron a Fideszre legkevésbé sem veszedelmes viszonyok uralkodnak: nyilván tudunk okokat, de a megoldáshoz nem visznek közelebb. Vélemény.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Az elkötelezett Fidesz-világon kívüli választók számára a legkevésbé sem gyönyörködtető a változatosság, amely a százhat egyéni körzeten végigpillantva eléjük tárul, s egyre többször futunk bele a közösségi oldalakon szabályos segélykiáltásokba: mondja meg végre valaki, hogy akkor most kire?

Kaposváron a Fideszre legkevésbé sem veszedelmes viszonyok uralkodnak: nyilván tudunk okokat, de a megoldáshoz nem visznek közelebb. A somogyi megyeszékhely baloldali választói például jóval több empátiát reméltek a sorsuk felől döntő budapesti pártközpontoktól, amelyek – ellentétben 2014-gyel – egy lelket sem kérdeztek meg arról, kire is bíznák képviseletüket a következő négy évben.

Az MSZP és a DK körzetfelosztási paktumába persze bele voltak kódolva a kényszermegoldások, ám a ki nem kényszerített hibákat joggal kéri számon a választó: Somogyban abból indultak ki, hogy a négy körzet „igazságosan” 2-2 arányban lesz elosztva azzal az előfeltétellel, hogy Harangozó Gábor, a szocialisták megyei elnöke ragaszkodik Siófokhoz, így Kaposvárt nyilván a DK kapja.

Harangozó Gábor szocialista képviselő az Országgyűlés plenáris ülésén
©

A legkevésbé sem zavarta a nem túl cizellált gondolatmenetet, hogy Gyurcsányéknak lövésük sem volt, kit is indítsanak itt, miközben a helyi baloldali közvélemény, beleértve a DK-sokat is, az MSZP városi elnökét, Pintér Attilát várta volna közös baloldali jelöltként. A közismert és népszerű 44 éves egyetemi oktató, amúgy rutinos önkormányzati politikus vállalta volna a jelöltséget, de Budapesten nem akadt senki, aki akár egy telefonhívás erejéig kíváncsi lett volna a helyiek véleményére.

Gyurcsány Ferenc éppen ilyen demokratikus módon intézte a saját részét: a párt egészségpolitikusát, dr. László Imrét kente fel (vagy oda) a feladatra. Ő a Facebookon így válaszolt egy meglepett ismerősének, aki a semmiből jött kaposvári jelöltséget firtatta: „tudod, a jó katona oda megy, ahová küldik”. Dr. László korábban katonaorvosként szolgált, de volt a budapesti Szent Imre Kórház igazgatója is. Csak épp Kaposvárhoz nem köti semmi.

Az ötletet információink szerint nem övezte osztatlan lelkesedés: a DK-val nem szimpatizálók beigazolva látták félelmeiket, de a „Feri-hardcore” is fájlalja, hogy egy megyei jogú város és környéke csupán töredékszavazat-felhordóként, felvonulási terepként szolgál ki tudja, miféle, háttérben zajló játszmákhoz.

Ugyanis mindeközben Siófokon színre lépett Magyar György, az ATV népszerű ügyvédje, és Harangozó Gábor, habár igyekszik jó képet vágni, hoppon maradt. Ráadásul attól, hogy a kaposvárit elszúrták, a siófoki helyzet még nem lett jobb, ugyanis, bár az első hírek arról szóltak, hogy doktor Magyar „Simicska embere”, a Jobbik kitart Potocskáné Kőrösi Anita mellett, így a kezdeti, alig titkolt remények a baloldali jelölt mögé felsorakozó szélesebb ellenzéki frontról egyelőre nem látszanak igazolódni.

Magyar György
©

Persze volt, aki módfelett örült annak, hogy a két baloldali párt ügyefogyott és érzéketlen módon kezelte a kaposvári paktumot: Gelencsér Attila, a Fidesz jelöltje állítólag még ugrándozott is egy kicsit örömében, miután megtudta, hogy nem Pintér Attila lesz az ellenfele. Volt is rá oka: információink szerint a folyamatosan frissülő, Fidesz által rendelt titkos közvélemény-kutatási adatok szerint az egyik legrosszabb megítélésű és támogatottságú egyéni jelöltről van szó, a választók alig 32 százaléka szavazna rá.

Gelencsér gyenge pozíciójának egyik oka a róla szállongó hírek mellett Szita Károllyal, s nyilván a körülötte húsz év alatt kiépült városi klientúrával ápolt, rendkívül rossz kapcsolata. A legtöbben nem is tekintik kaposvárinak, miután fideszes politikai karrierje falujában, Somogyváron kezdődött, ahol alsós tanító volt.

Gelencsérnek ajándék volt az elmúlt két-három hét, amely sem az országos médiában, sem a helyi közösségi oldalakon nem róla szólt, hanem Szita Károly ügynökügyéről. Hogy a Magyar Nemzetben megjelent állítólagos új dokumentumok megjelentetése mögött valójában kit is kell sejtenünk, arról megoszlanak a vélemények, de neki kétségkívül jót tett az ideiglenes szélárnyék.

Szita Károly fideszes polgármester, Völner Pál államtitkár és Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke ünnepélyesen átadják a Kaposvári Egyetem Humán Egészségügyi és Kutató Imaging Centrumot 2014-ben
©

Akadnak ön-, ill. kamujelöltek is szép számmal. Pártokból pl. nyolc, köztük a Lévai Katalin-féle Lendülettel Magyarországért Párt, mely konkrétan egy főhivatású bohócot, Fiatalos Árpádot indítja Kaposváron egyéniben, miután az országos listával megbuktak.

És van igazi couleur locale is: két egyéni jelölt, Gelencsér Balázs és Nagy Nándor Lajos, akik már 2014-ben is indultak: egyikük 48, a másik 88 darab szavazatot szakított, viszont a kampányra kapott egy-egy milliójuk nagy részét ugyanannak a cégnek utalták, amely aztán felszámolással megszűnt. És a véletlen egybeesések itt nem érnek véget: a két anyaszomorító ugyanott, a CIG Pannónia Biztosító helyi fiókjánál dolgozik, melyről közismert, hogy közel áll Mészáros Lőrinchez..

És ezzel sincs vége: a rajtnál ott van még egy különös jelölt, Nadrai Norbert, aki vagy két évtizedig a Szita vezette önkormányzat jogászaként dolgozott. Távozása, 2015 előtt Szita Károly polgármesteri irodavezetője, kvázi kabinetfőnöke volt, s most bedobta magát, saját bevallása szerint azért, hogy PhD disszertációjához anyagot gyűjtsön. Ezt a magyarázatot persze senki nem veszi komolyan, de a városban azért nem veszik egy kalap alá a kamujelöltekkel.

Feltűnésére számos magyarázat született: értelmezik úgy, hogy 2019-re szóló önkormányzati ambícióit kívánja megalapozni, netán revansot akar venni azért, mert nem ő lett a város jegyzője Kéki Zoltán nyugdíjba vonulása után, de úgy is, hogy Szita Károly „indította rá” egyrészt Gelencsérre, hogy az minél gyengébb eredménnyel győzzön, másrészt az ellenzékre, miután gyaníthatóan mindkét oldalról visz el szavazatokat.

A rejtélyt csak fokozza, hogy Nadrai a Fidesz több száz fős aktivistaapparátusával fej-fej mellett, az ívek felvételének harmadnapján leadta a maga ajánlásait, megelőzve minden ellenzékit. Ez nyilván csak úgy sikerülhetett, ha előre egyeztetett címlistával rendelkezett – ez felvet bizonyos adatvédelmi kérdéseket – és annyi aktivistával, amely a fizikailag is elismerésre méltó gyorsaságot megmagyarázza. Esetleg kapott némi segítséget valahonnan – az ellenzéktől biztosan nem.

Néhányan, nyilván ismerősei már „kaposvári Márki-Zayt”-ként emlegetik. Weboldalán egy mondatos program olvasható:

„meg kell akadályozni a kétharmadot az önkormányzatok védelme érdekében”.

A Jobbik jelöltje Miháldinecz Gábor, ismétlő, 2014-ben is ő indult. Vele kapcsolatban arra kell gondolnunk, hogy a jobboldali ellenzéki párt sem gondolja túl komolyan azt, hogy Kaposváron győzni lehet: marad a felhordó szerep. Miháldinecz négy éve harmadik helyen végzett a Fidesz és a baloldal jelöltje, Kolber István mögött, s most is húsz százalékra méri az említett kormánypárti felmérés a DK aspiránsához hasonlóan.

Ha tehát így marad a helyzet, a fideszes Gelencsér Attila akár kirívóan alacsony támogatottsággal is, de nyer, s pillanatnyilag nem látszik jele annak, hogy bárki visszalépne. A három kisebb támogatottságú párt közül az Együtt jelöltje, Kerepesi Tibor az, aki korábban, a 2014-es önkormányzati kampányban, az elmúlt négy évben – pl. az országos hírű, sikeres gumifeldolgozó elleni tiltakozás idején – politikusi aktivitást mutatott a városban: aláírásgyűjtésekben, nyilvános eseményeken, ill. a médiában.

Ismertsége helyben messze meghaladja a New York-i-budapesti momentumos Berg Dánielét, aki a fővárosban a CEU-tüntetés fő szervezője volt, s az LMP-s Busa Józsefét, aki ugyan helybéli, viszont még az LMP-ben sem ismerik.

Virágok a Kossuth téren, Kaposvár főterén
©

A kisebb, öt százaléktól is távol eső pártok számára valószínűleg a töredékszavazatokra gyúrás is értelmetlen, ugyanakkor elvárható lett volna, hogy a DK üljön le a helyi szereplőkkel, akár a 2019-es önkormányzati együttműködésért cserében. Nyilván jó hatással lenne a demokratikus oldal megítélésére a visszalépés ténye önmagában, s figyelembe véve, hogy Szita-hű fideszesek sokasága jelentette ki azt, hogy „Gelencsérre nem szavazok”, akár egy Jobbik nélküli összefogásnak is lenne értelme.

Annyi biztosan, hogy oldaná a DK-s jelölttel, László Imrével szembeni idegenkedést.

A merészebb álom az volna, hogy Karácsony Gergely és Molnár Gyula vesz egy nagy lélegzetet, és annak ellenére, hogy Kaposváron DK-s a jelölt, megpróbálnak megegyezni Vona Gáborral abban, hogy visszaléptetik a nem túl erős MSZP-s delikvenst Marcali-Fonyód körzetben Steinmetz Ádám javára, aki esélyesnek tűnik, Vonáék pedig visszaléptetik Miháldineczet, aki a listájukon is a leggyengébb helyen szerepel a négy somogyi jobbikos között.

Persze nekik nem érdekük a Gyurcsány-frakciót erősíteni, Vonáéknak pedig jó a második legerősebb parlamenti pozíció. Az azonban, ami végső soron a még fideszes mércével mérve sem túl érdemdús Gelencsér Attila bejutásának megágyazhat, az MSZP és a DK józan észt és politikusi erényeket – legalábbis Kaposváron – nyomokban sem tartalmazó megállapodásának köszönhető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
WHO-igazgató: A védőoltások nem tüntetik el teljesen a koronavírust

WHO-igazgató: A védőoltások nem tüntetik el teljesen a koronavírust

Az I., a X. és a XIII. kerületi bölcsődékben és óvodákban is találtak fertőzötteket

Az I., a X. és a XIII. kerületi bölcsődékben és óvodákban is találtak fertőzötteket

Legalább 300 ezren keresnek állást Magyarországon

Legalább 300 ezren keresnek állást Magyarországon