szerző:
Gergely Márton - Tóth Richárd

Orbánból hiányzik a tisztesség, pokoli, amit művel – mondja Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke szerint a mostani lesz az első választás 1990 óta, amelyet az eredménytől függetlenül nem követ majd megnyugvás. Úgy látja, ez már nem demokrácia, és ő egy mostaninál unalmasabb országot szeretne. Nagyinterjú a Demokratikus Koalíció listavezetőjével.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A választások előtt az összes, általunk bejutásra esélyesnek tartott párt listavezetőjével, illetve miniszterelnök-jelöltjével interjút készítünk, kivéve Orbán Viktorral, aki nem méltatta arra a hvg.hu-t, valamint olvasóinkat, hogy leüljön velünk. A Vona Gáborral készített interjúnk már megjelent, a többi hamarosan érkezik.

hvg.hu: Ha a liftben összefut egy bizonytalan választóval, mivel győzné meg, míg fölérnek az ötödikre? Mit kap, ha a DK-ra szavaz?

Gyurcsány Ferenc: Lépünk hármat Bécs felé.

hvg.hu: Adjunk hozzá akkor pár emeletet. Mi az a szín, az a politika, amit csak a DK vinne a parlamentbe?

Gy. F.: Megrögzötten polgári, nyugatos politikát viszünk, annak minden elemével. Miközben én egy karakteresebb politikusnak számítok, fura módon egy unalmasabb országot szeretnék. Valóságos ügyekkel kell foglalkozni. Legyen például egy standard a magyar egészségügyben: aki egy héten belül nem kap hasi ultrahangot, az megcsináltathatja a vizsgálatot magánrendelőben, de a tb kontójára, azaz a tb utólag számla ellenében kifizeti a költséget. Legyen digitális iskola és általános két tannyelvű oktatás Magyarországon. Mindenki beszéljen 18 éves korára egy idegen nyelvet. Legyen kevesebb óra, több vita, beszélgetés, kevesebb magolás. És hogy egy harmadikat is mondjak: a nyugdíjkorrekciót, amit megcsináltunk még a válság alatt is, azt újraindítjuk. Hetvenezer ember 50 ezer forintnál kisebb nyugdíjból él ma Magyarországon. Mi a kampányban a lényegről beszélnénk, és nem Orbánék szentháromságáról. Tudják: Brüsszel, Soros, menekültek.

hvg.hu: Van olyan rétege a magyar társadalomnak, ami az elmúlt nyolc évben jelentős veszteségeket könyvelt el, és amelyet a DK kompenzálna?

Gy. F.: Megbízható kutatások is mutatják, hogy a legrosszabbul élő 20-30 százalék relatív és abszolút pozíciója is érdemben romlott, míg a legfelső tíz százaléké érdemben javult. Hazafias kötelesség összébb húzni ezt a kettőt egy kicsit. Ez a több felelősség fent, több lehetőség lent politikáját jelenti.

hvg.hu: Ön személyesen is érzi öt gyerekkel azt, hogy a bevételei jobban alakulnak, mint – mondjuk – alakulnának egy válság előtti Gyurcsány-kormány alatt?

Gy. F.: Nézze, két ponton biztosan. A rezsicsökkentés olyanoknak adott többet, akik többet fogyasztanak. Az átlagnál tényleg nagyobb házban lakom. Ne nekem csökkentsék a számlámat! Aztán az egykulcsos adó is nyilván nekem adott többet, és nem azoknak, akik minimálbér környékén dolgoznak. Lehet is látni, hogy a Fidesz támogatói körében a legmagasabb jövedelműek nagyon felül vannak reprezentálva.

Gyurcsány Ferenc
©

hvg.hu: Elvenne valamit Gyurcsány Ferenctől?

Gy. F.: Mindkettőt, amit említettem. Sávos energiaár-rendszert vezetnénk be. Aki többet fogyaszt, egyre drágábban tudja megvenni. Ez érdemben növelné az én gázszámlámat. Valahol egymillió forint havi jövedelem környékén, ha jól látom, minden ellenzéki párt bevezetne egy másik adókulcsot. Mi is.

hvg.hu: Ha ránézünk a közvélemény-kutatási adatokra, azt látjuk, hogy a DK kényelmesen benn van a parlamentben és önálló frakciót alakíthat. A kampányhajrában már hátra is dőlhetnek?

Gy. F.: Nem. Húsvétkor is dolgoztunk.

hvg.hu: Kicsit sem elégedettek a pozíciót látva? Önálló listával jutnak be, egyéni győzelmet is szerezhetnek akár…

Gy. F.: Többet is.

hvg.hu: Mennyit?

Gy. F.: Négyet-hatot.

hvg.hu: Ez egy tipp, vagy a körzeteket is elárulja, ahol megverik Orbán jelöltjét?

Gy. F.: Hogyne. Budapesten meg kell nyerni Újpestet, a XV. kerületet és a VI.-VII. kerületből álló körzetet. Ez kötelező feladat, és akkor vannak olyanok, amiből néhányat meg lehet nyerni. Az egyik újbudai körzetet például Gy. Németh Erzsivel, vagy a VIII.-IX. kerület Ara-Kovács Attilával. Budapest önmagában hoz 3-5 egyéni győzelmet. És akkor ott van még Dunakeszi Rónai Sanyival. Ott még zajlanak tárgyalások… Mikor jelenünk meg?

hvg.hu: Szerdán.

Gy. F.: Maradjunk annyiban, hogy Dunakeszit meg lehet nyerni. Ezt gondoljuk Dunaújvárosról is. Amikor mi önállóan indultunk el időközi választásokon, kivétel nélkül mintegy 2 és félszer annyi szavazatot kaptunk, mint amennyit a legutolsó mérések jósoltak. Ez megalapozott a DK-ban egy pozitív várakozást. Azt gondolja mindenki, hogy két számjegyű lesz a listás eredmény. Meglátjuk, reális-e. (Az interjút kedd délután rögzítettük, azóta a baloldali pártok több helyen is megegyeztek és visszaléptek egymás javára – a szerk.)

hvg.hu: Miskolcot nem említette. Ez azt jelenti, hogy aki feltétlenül le akarja váltani Orbánt, szavazzon a Jobbikra?

Gy. F.: Miskolc azért bonyolult, mert háromosztatú. Nem kétséges, hogy a jobboldal két pártja – Fidesz és Jobbik – többségben van, de kiszámíthatatlan, hogy a harmadolások végül hogyan történnek meg. Senki nem mer fogadni szerintem Miskolcra.

hvg.hu: Önök tehát a többi párthoz hasonlóan a szavazóra bízzák, hogy döntsön. Szavazzon befogott orral?

Gy. F.: Ha maga elmegy egy boltba vásárolni, akkor nem biztos, hogy a tökéleteset fogja megtalálni. A lehető legjobbat választja. Kompromisszumokat köt. Nekem könnyű a dolgom, mert én hiszek a saját pártomban, nem fogok meglepetést okozni: a DK-ra fogok szavazni.

©

hvg.hu: Hogyha odamegy önhöz egy szavazója, aki a saját körzetében nem talál DK-jelöltet, és azt érzi, az MSZP-nél esélyesebb a Jobbik, akkor ön milyen tanácsot ad?

Gy. F.: Mi egy pillanatra sem billentünk meg. A vázolt helyzetben is azt mondom, hogy az MSZP-re tessék szavazni. Miközben azt is tudom, hogy a tanácsot kérőknek legalább egyharmada nem fogja elfogadni az én tanácsomat, hanem esetleg a Jobbikra fog szavazni. Ezt tudomásul veszem, de a fenntartásaim miatt én véletlenül se bátorítanék senkit a Jobbikra való szavazásra.

hvg.hu: A DK szavazói elhivatottnak tűnnek, de a motivációjuk mintha nem a jövőbe mutatna. Pártválasztásuk célja, hogy azt bizonyítsák: nekünk volt igazunk a múltban. Elégtételt akarnak Gyurcsány Ferencnek és a 2006-os évnek.

Gy. F.: Biztos, hogy vannak ilyen szavazók.

hvg.hu: Önt mennyire motiválja ez? A Clinton-klánról mondják, hogy azért nem tudnak leállni, mert a választóktól várnak személyes igazságtételt. Meddig kell erőltetnie annak igazolását, hogy önnek volt igaza?

Gy. F.: Most is azt mondom, hogy igazam van. Bennem nincsen revánsvágy. Nem mondom kipirult arccal a délutáni kampányállomásunkon, hogy ma már a túlnyomó többség egyetért a vizitdíjjal. Hiába van szakmailag igazam, ezt a meccset politikailag is meg kell nyerni.

hvg.hu: Épp erről van szó, hogy újra akarja nyerni a régi idők csatáit.

Gy. F.: Nem. Nincs így és nem is lenne bölcs, magunk között szólva. Minden szenvedélyem mellett ilyen típusú személyes indulatokat én nem cipelek magammal a politikában. Nincsen bennem Orbán Viktorral szemben sem személyes harag, miközben azt gondolom, hogy pokoli, amit művel. De ez a viszonyom politikai természetű és racionális, nem érzelmileg túlfűtött.

hvg.hu: Azért alapvető célja az, hogy Orbán Viktor politikai karrierjét ön, aktív politikusként túlélje.

Gy. F.: Nem. Az alapvető célom, hogy Orbán Viktort és egész rendszerét egy vereséggel zárójelbe tudjuk tenni.

hvg.hu: Politikusoknak van szavatossági idejük?

Gy. F.: Van, akinek van, van, akinek nincs. De pokoli egyszerű a dolgom. Mert a választók eldöntik a mi életünket. Amikor 2014-ben először indultunk önállóan az európai parlamenti választáson, akkor azt mondtam, hogy ha az elmúlt évek munkája kevés volt egy stabil kispárt felépítéséhez, akkor be kell fejezni. Velünk kapcsolatban mindig elhangzik az üvegplafon kifejezés. Jó, jó, Gyurcsány megcsinálta, de hát még csak mérhető sem lesz. Jó, jó, mérhető, de 2 százalékból nem jön ki. Jó, jó, talán bekerülnek a parlamentbe, de nem lesz több 5-nél. Eddig mindig rácáfoltunk ezekre. Nem tudom, hogy hol van a vége. Persze én is látom, hogy ez nem rakéta.

©

hvg.hu: Mit fejlődtek 2014 óta? Személyi állományban bővült a párt?

Gy. F.: Ó, igen. Ez egy 11 és fél ezres tagságú párt, ami valamivel több mint ezer településen van jelen. Nem tud mondani még egy ennyire kiszámítható pártot a magyar politikai palettán. Nincs egyetlen érdemi fordulat, mondjuk, az alapítása óta. Nincsenek cikcakkok, nincsenek viták, nincsenek kibeszélések. Egységes és kiszámítható.

hvg.hu: Ezt a Fideszről is el tudjuk mondani az elmúlt évtizedre visszanézve. Orbán Viktor ezt a pártot egy irányba vezeti, és nem nagyon beszél ki belőle senki.

Gy. F.: Igen, de két megjegyzésem van: nagyon különböző eszközökkel érjük el ezt az egységet. Már csak azért is, mert nekünk szerintem nincs olyan típusú hatalmunk, mint Orbán Viktornak. Ez egy nagyon beszélgetős párt belül. Közösek a döntéseink.

hvg.hu: Mi az, amiben utoljára meggyőzték önt, hogy nincs igaza?

Gy. F.: Hát a legutolsó ilyen elnökségi ülésünk pár héttel ezelőtt volt, én az Együttel való széles körű megállapodás híve voltam. A túlnyomó többség azt mondta, hogy az Együtt nincs abban a helyzetben, hogy integrálja a baloldali szabadelvű szavazókat. Tehát ha az ő javára visszalépünk, akkor el fognak veszni a szavazatok. A túlnyomó többség velem szemben érvelt. Akkor így döntöttünk. Remélem, mire megjelenik ez az interjú, addigra kiderül, hogy érdemes megállapodni az Együttel. Lehet és kell is.

hvg.hu: A mai magyar politikában úgy tartjuk, hogy két, karizmatikus vezetővel rendelkező párt van, amelyet a vezetője tart egyben. Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc a saját politikai közösségükben vizionárius héroszok.

Gy. F.: Nem török ilyen szerepre, bár kétségtelen, hogy rajta hagyom a bélyeget a párton. A programunk fejezeteit viszont 20-40 fős csapatokban írták, és én magam is formálódtam, amikor ezek elkészültek. Soha nem kellett azt mondani: punktum, arra fogunk menni. Egy dologban tartok nagyjából fent érdemben vétójogot: amikor pénzt kell ígérni. Különösen kampányban nálunk is meglódul a fantázia. Szerintem költségvetési ügyben nagyságrendeket tekintve én vagyok a legtájékozottabb pártunkban, ezért ahol pénzt írnak, ott tudják, hogy azt a részt én hagyom jóvá. Ha sokat ígérnek, akkor visszaküldöm, hogy ezt nem szabad…

hvg.hu: Márpedig a programjukban egész sok ingyen dolgot megígértek.

Gy. F.: Na. Mondjon példákat.

hvg.hu: Az internet-hozzáférés, a gáz, az áram, közmű, az egészségügy…

Gy. F.: Ezek mind limitáltak.

©

hvg.hu: Erre van keret?

Gy. F.: Abszolút. Ez ugyanis nem költségvetési pénz. Ha odaadod az első 50 kilowattórát ingyen mindenkinek, de 300 kilowattóra fölött már sokkal drágábban fogyasztasz, összességében a fogyasztók kifizetik a teljes mostani vételárat. Mert sávos a rendszer. Internetnél is azt mondod a szolgáltatóknak, hogy bizonyos kapacitást meghatározott sávszélességen, névleges áron kínálja, mert állampolgári jog a hozzáférés. Aki meg filmeket tölt le, ő jóval drágábban teheti, mint most. Ez az én gyerekeimnek és az én pénztárcámnak nem túl jó hír.

hvg.hu: Létezik baloldali populizmus?

Gy. F.: A maguk hasábjain Tamás Gáspár Miklós azt is megkérdőjelezte, egyáltalán baloldaliak vagyunk-e. Szóval minden oldalról vannak viták és ez természetes. De nem mi vagyunk az a párt, amelyik 13. havi nyugdíjat ígér. Ezt nem engedem meg.

hvg.hu: Mik a kulcskérdései egyébként Magyarországnak? Mi változott az ön vízióján, mióta 2004-ben letette a hivatali esküt? Ma mi kell egy modern Magyarországhoz, hogy ne csak a jelent nyerjük meg, hanem a középtávú jövőt is?

Gy. F.: Politikai ízlésben, azt hiszem, hogy igazunk volt végig. De nem voltunk elég bölcsek, én magam sem. Nagyon gyorsan lettem politikus. Nincs ellenemre, hogy mindig fiatalítani akarnak, de nincs annál bonyolultabb és komplexebb, mint miniszterelnöknek lenni. Olyan politikusokat keressenek a választók, akik mögött hosszú politikai háttér van...

hvg.hu: ...csak nem Orbánt akarja figyelmünkbe ajánlani...

Gy. F.: Nem elég tapasztaltnak lenni. A tisztesség alapkövetelmény. Ez hiányzik Orbánból. Ami meg kérdése tartalmi felét illeti… Csak az oktatás, oktatás, oktatás. Nem tudok mást mondani. Azok az országok, melyek ezt jól meg tudták csinálni, azok képesek voltak az ellenérdekű felek között megállapodást tető alá hozni, hogy bár kormányváltások ugyan lesznek, de az oktatásban marad a közösen eldöntött irány. Ez a példa.

hvg.hu: A Fidesz azt mondja a távlatos jövőnkről, hogy az afrikaiak ide akarnak jönni, őket nem szabad beengednünk, de nekünk cserébe nagyon sok munkaerőt kell képeznünk, hogy legyen elég kéz a gyárakban.

Gy. F.: Meg ne sértődjenek az esztergályosok, de ha mi nem leszünk elsősorban a mérnökök, az informatikusok, a kereskedők országa, akkor meg fogunk maradni a 200-300 ezer forintos fizetések világában. Én nem hiszem, hogy a holnap Magyarországa nagyobb részt a kézi munkára épülő iparban van.

hvg.hu: Azt mondta, hogy oktatás, oktatás, oktatás. Mégis az egyik fórumán, ahol voltunk, az LMP-nek azt az ötletét, hogy minden ötödik költségvetési forintot az oktatásra kellene fordítani, túlzónak, megalapozatlannak és egyszerűen kivitelezhetetlennek tartotta.

Gy. F.: Az a GDP 10 százaléka. Ennyi pénz a világon nincs, és ennyi pénzt hirtelen beleönteni ebbe a rendszerbe nem is lenne szabad és nem is lenne értelme. Óvatosan kell a költségvetéssel bánni. Ha egy ellenzéki párt ellenzékben nem felelős, akkor miért gondoljam, hogy az lesz kormányon?

©

hvg.hu: És az a párt, amelyik ellenzékben mindig kivonul?

Gy. F.: Nem mindig; a Népszabadság bezárása elleni tiltakozásként, azt mondom, nagyon helyesen.

hvg.hu: És az új Országgyűlés munkájában aktívan részt vesznek majd?

Gy. F.: Persze.

hvg.hu: Az alaptörvényre felesküsznek?

Gy. F.: Ugyanúgy, mint négy éve. Ha az ember nem teszi le a képviselői esküt, nem kapja meg a mandátumot. Ezért kiegészítéssel mondjuk el az esküszöveget. „Minden törekvésemmel azon leszek, hogy az általam illegitimnek tekintett alaptörvényt megváltoztassam és…”

hvg.hu: Karácsony Gergely szerint egyszerű kézmozdulattal ezt az alaptörvényt népszavazásra küldik és megsemmisítik.

Gy. F.: Én nem vagyok közjogász, amit erről tudok, az alapján az alaptörvényt módosítani csak a képviselők kétharmadának egyetértésével lehet, és én nem látok jogi kiskaput. Lehet, hogy Gergő lát.

hvg.hu: Nem hiba egyáltalán részt venni a Fidesz által szabott, kényszerzubbonyban tartott választásban?

Gy. F.: Ez egy nagyon megnehezített pálya, de aki távol marad, az átadja a törvényhozást a Fidesznek. Tombolna a gyalázat Magyarországon. Még ha nagyon nehéz, becstelen körülmények között is kell megküzdeni, azt gondolom, küzdeni kell. 1848-ban hiábavaló volt küzdeni?

hvg.hu: És ha ebben az esetben legitimálják a Fidesz győzelmét?

Gy. F.: Semmit nem legitimálunk. Ez a választás nem szabad és nem tisztességes. De még így is: a választás az ellenzék számára nyerhető.

hvg.hu: Hogyha nem nyernek, az egész ellenzék játszotta el az ország jövőjét? Önök szerint ez a tét.

Gy. F.: Az emberek választanak, nem a pártok. Ha vesztünk, sokan lesznek dühösek. Most először gondolom azt 1990 óta, hogy a választás nem fog megnyugvást hozni. Eddig csak arra volt példa, hogy a jobboldal nem tudta elfogadni a vereségét. Most először azt gondolom, hogy ha győz a jobboldal, az a fajta tudomásul vétel, ami inkább jellemző volt a baloldali, szabadelvű világra, nem fog bekövetkezni. Mert ez itt már nem demokrácia. Itt fog maradni egy mély frusztráltság, és csak reménykedni merek abban, hogy ennek nem lesz destabilizáló hatása.

hvg.hu: És e harag önökre nem fog visszahullani?

Gy. F.: Is. Nyilván büntetni fognak minket is a szavazók. Hát persze. Szerintem amit mi ebben az ügyben meg tudtunk tenni, azt megtettük. Nézze. Hatvannál több helyen nem indulunk el. Se közel, se távol nincsen még egy ilyen párt.

hvg.hu: Cserébe a többi helyen sokkal nagyobb esélyt kaptak a helytállásra. Ez nem egy egyoldalú és önzetlen lemondás volt.

Gy. F.: De hogy mégsem olyan könnyű, csak mutatja az, hogy az atyaúristennek sem sikerül átfogó megállapodást kötni a többiekkel. Mi nem tudjuk egyedül megverni a Fideszt. Jelentős hozzájárulást fogunk ahhoz tenni, hogy a demokratikus oldal többségben legyen. Csakhogy a kedvenc témájuk felé menjek, nem Gyurcsány akadályozza meg az Együttet, a Momentumot, az LMP-t abban, hogy sikeresebbek legyenek.

©

hvg.hu: A DK az egyetlen olyan párt, amelyiknek valós bejutási lehetősége van, viszont nem beszél kormányzati felelősségről.

Gy. F.: Nem beszélni kell róla, úgy kell viselkedni.

hvg.hu: Olyan, mintha ellenzékbe készülnének.

Gy. F.: Ugyan! Csak mert engem nem miniszterelnök-jelöltnek hívnak? Nálunk érdemi és hosszú vita volt tavaly augusztusban, két előterjesztés volt. Gyurcsány legyen miniszterelnök-jelölt, illetve Gyurcsány legyen csak listavezető. Érdemi többséget kapott utóbbi. Mi akkor ezt lezártuk. Ma abból indulunk ki, hogy ebből úgyis koalíciós kormány lesz. A koalíciós kormánynak ki lesz a miniszterelnöke? Mi lesz a kormány összetétele? Mi lesz a programja? Ez csak a tárgyalásokon fog eldőlni.

hvg.hu: Ön ebben a helyzetben nem lesz se frakcióvezető, se kormánytag?

Gy. F.: Így van.

hvg.hu: Tehát Gyurcsány Ferencnek két lehetősége van: vagy kormányfőjelölt, vagy listavezető, más lehetőség nincsen. Viszont a DK kormányfelelőssége esetén eltűnik a hátsó padsorokban?

Gy. F.: Nem, ott ülök majd a frakcióvezető mellett és teljes felelősséggel vezetem az egyik kormánypártot. A demokraták miniszterelnökét abban és olyan mértékben szolgálom majd, ahogyan ő kéri tőlem. Én őt akarom tehermentesíteni, hogy példának okáért ne velem kelljen frakcióvezetőként sem egyeztetni.

hvg.hu: Az ellenzék feszültségeit és nehézségeit látva nem hálás minden párt, hogy ez a választás egy Orbánról szóló népszavazássá vált?

Gy. F.: Nem tudom, melyik pártnak az érdeke, de hogy az országnak ez az érdeke, az biztos. Nem is lehet vele mit csinálni. Ilyen bináris kóddá egyszerűsödött ez a történet. Orbán vagy nem.

hvg.hu: Gyurcsány Ferenc is egy ilyen bináris történet. A kampányban mégis aktívan használják az ön miniszterelnökségének leghíresebb pillanatát, az őszödi beszédet. A DK azt üzeni, a 2006-os Gyurcsányt ajánlja újra.

Gy. F.: Az nagyon helyes. Jó, ha egy politikusnak az a szándéka, hogy meghatározó váljon az országban, amit ő képvisel.

hvg.hu: Ezért lepődtünk meg az őszödi beszéd felélesztésén. Az mégiscsak arról szól, hogy ön egy 2006-os kampányt úgy csinált végig, hogy nem volt őszinte a választóihoz. Mennyiben különbözik az, hogy a választók elől elhallgatja az ország valós gazdasági helyzetét, attól, hogy nem valós veszélyként írja le a regnáló kormányfő a migrációs veszélyt?

Gy. F.: A kiinduló értékelésében nem értünk egyet. Sokadszor elmondom, bár nyilván, akit nem tudtam az elmúlt 12 évben meggyőzni az őszödi beszéd igazságáról, a következő négy napban már nem fogom, úgyhogy azért sok időt nem pazarolnék erre. 2006-ban nem láttunk, én sem láttam több feszültséget a költségvetésben a választás előtt, mint más választási években.

hvg.hu: De a beszéd arról szólt, hogy többet tudott ön, mint amit a választó öntől a kampányban megtudhatott.

Gy. F.: Nem. Szerintem a beszéd nem erről szólt. A beszéd arról szólt, hogy az országgal sokkal mélyebb és átfogóbb tennivalóink vannak, mint amivel mi vagy bárki hajlandó volt szembenézni. És nem azért vagyunk politikusok, mert már nem vagyunk jók autófényezőknek.

hvg.hu: Kormányzás helyett maszatoltak, és ön azt mondta, hogy ebből elég volt. De ezt a maszatolást mégis fényes sikerként állította be a választók előtt.

Gy. F.: Ön így értelmezi. Csak engedje meg, hogy én másként értelmezzem.

hvg.hu: Van olyan bizonytalan, akit 2018-ban ön szerint az őszödi beszéddel lehet meggyőzni, hogy a DK-ra szavazzon? Hol szexi az őszödi beszéd?

Gy. F.: Felnőtt egy generáció, amelyik csak hírből ismeri azt a beszédet. Vagy ha tud róla, akkor a közismert kiszólásait tudja csak. Miközben annak a beszédnek szerintünk a fő tartalma egy nagyon szenvedélyes, hazafias kiállás. És nem bánom, hogy a kollégáim úgy döntöttek, hogy ebből megmutatnak valamit ebben a kampányban.

©

hvg.hu: Itt a szavahihetőségről van szó. Arról, hogy mit kapok akkor, ha leváltom Orbánt?

Gy. F.: Meg kell tanulni egy politikusnak azzal élni, hogy valaki hisz neki, valaki meg nem. Támogatnak bennünket, meg elutasítanak bennünket. Ilyen az élet. Ez teljesen rendben van! Ne jöjjön el politikusnak, aki nárcisztikus. Mindig fog találni embert, aki a háta közepére se kívánja.

hvg.hu: Volt egy másik megdöbbenést kiváltó videójuk. Kolozsvárott készült, és már mindenki elmondta, gyűlöletkeltőnek tartja-e. Tudták-e viszont a videóban szereplő emberek, hogy a DK számára készül film, amikor megkérdezték őket?

Gy. F.: Ó, nem tudom. Hát nyilván nem én készítettem a videót.

hvg.hu: A kiblőrözésnek nem az volt az oka, hogy nem kértek engedélyt?

Gy. F.: Az álláspontunkat ismeri, mi a jelenségről kívántunk beszélni, nem a konkrét személyekről. Nem az ő szavazási hajlandóságuk és konkrét párttámogatásuk van a célkeresztben, hanem az, hogy megmutassuk, elvették az önrendelkezés jogát a magyar politikai közösségtől, és ezt szerezzük vissza, különben mások fognak helyettük dönteni.

hvg.hu: Ha a megszólalók nem tudták, hogy egy DK-filmben fognak szerepelni, akkor ön azt elítélné?

Gy. F.: Nem tudom, hogy van-e itt bármifajta sajtóetikai vagy jogi követelmény, mikor az embereket az utcán egy kamerával megkérdezik.

hvg.hu: Egyszer azt mondta, hogy ha a demokratikus sokaság egy része attól a vágytól feszített, hogy ön miniszterelnök legyen, akkor megfontolná. Mit érez?

Gy. F.: Nem hiszem, hogy a demokratikus sokaság egészének lenne egy egységes véleménye Gyurcsány Ferencről, csodálkoznék, hogyha lenne. Pár nap múlva meg fogjuk tudni, hogy hány százezer ember van mögöttünk, mögöttem. Még nincsen többségünk egyedül Magyarországon. Azért dolgozunk, hogy egy idő után legyen.

hvg.hu: Addig is mi áll a névjegykártyáján?

Gy. F.: Gyurcsány Ferenc. Az van ráírva. Nincs is más ráírva, hozzáteszem. Hogyha kell adnom valakinek névjegykártyát, akkor kézzel ráírom a telefonszámomat és az e-mail-címemet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Közel félmilliót ér az öttalálatos szelvény a hatos lottón

Közel félmilliót ér az öttalálatos szelvény a hatos lottón

Menedékjogot szeretne Franciaországtól Edward Snowden

Menedékjogot szeretne Franciaországtól Edward Snowden

A Mészáros Lőrinc által használt luxusjacht óránként 200 liter gázolajat is elégethet

A Mészáros Lőrinc által használt luxusjacht óránként 200 liter gázolajat is elégethet

Kövér: A politikának támogatnia kell az egyházi oktatás választását

Kövér: A politikának támogatnia kell az egyházi oktatás választását

50 éves a magyar poptörténet egyik legfontosabb albuma

50 éves a magyar poptörténet egyik legfontosabb albuma

Már a Jófogáson árulják a választási rezsiutalványokat

Már a Jófogáson árulják a választási rezsiutalványokat