szerző:
Gergely Zsófia

Kerek egymillió forintos tiszteletdíjat kap fizetésén felül a Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a vasárnapi országgyűlési választások lebonyolításáért – így jutalmazták már előre egy rendelet mellékletében, elég nehezen kiszúrható módon. Csakhogy a kilométeres sorban állások miatt órákat csúszó voksolást sokan kritizálták, felvetve az elnök felelősségét is. A hvg.hu ezért feltette neki a kérdést: ezek után is jogosnak érzi-e a bónuszt vagy lemond róla. Pálffy még nem döntött, de kitart amellett, hogy nem felelős a hibákért.

Még január legelején rendezték egy igazságügy-miniszteri rendeletben, mire mennyit fognak költeni a küszöbön álló országgyűlési választáson, a különféle nyomtatványok előállításától kezdve a jegyzőkönyvet vezetők napidíján át a választási bizottsági tagok étkeztetéséig minden. Ezt foglalták össze a jogszabály 1. számú mellékletében, amely így egy majdnem 150 tételt és normatívát rögzítő táblázat.

Ebben sikerült kiszúrnia egy névtelenséget kérő jogász forrásunknak, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, Pálffy Ilonának is előirányoztak „tiszteletdíjként” 1 millió forintot a lebonyolításért. Ami a rendelet januári hatályba lépésekor fel sem tűnt, vagy legfeljebb technikai kérdésnek tűnt, az mostanra szerinte elvi kérdés, miután a lebonyolítást sok kritika érte a több választókörben kialakult sorok, és az eredményközlés ebből következő csúszása miatt.

Nem rajtuk múlt

Az NVI elnöke – Patyi Andrással, a Nemzeti Választási Bizottság elnökével együtt – már a választás éjszakáján tartott sajtótájékoztatókon megkapta a kérdést: éreznek-e felelősséget amiatt, hogy az átjelentkezések magas száma miatt óriási sorok alakultak ki több választókerületben. Mindketten láthatóan meghökkentek a felvetésen, és határozott nemmel válaszoltak, szó szerint sorolták, hogy „nem rajtuk múlt”, „amennyire lehet, felkészültek”, „mindent megtettek”. Pállfy szerint ráadásul nem csak ők, még a kígyózó sorokban várakozó, „végtelenül türelmes” választópolgárok is „elégedettek”, megfeszített munkát végeztek.

Csakhogy a tudósítások olykor nem pont ezt tükrözték, egyébként maga Pálffy Ilona is a tragikus jelzőt használta az átjelentkező szavazók miatt két legtovább nyitva tartó szavazókörre, a VI. kerületi Eötvös utcai és a XI. kerületi Bocskai úti választóhelyiségre, csak szerinte erről nem ők tehetnek.

Az átjelentkezők miatt feltorlódott sorokban állók kitartottak, hiszen aki 19 óráig beállt a sorba, az voksolhatott, így éjszakába nyúlóan várakoztak. Csak közben az egész ország erre várt, hiszen a jogszabályok alapján addig nem lehetett elkezdeni az eredmények ismertetését. Végül azt a megoldást is bedobták, hogy amint rá tudják csukni az ajtót a várakozókra – magyarul zárt helyen voltak, nem történhet külső befolyásolás –, kijönnek az eredményekkel, ez utóbbi végül fél tizenegykor történhetett meg.

©

Anyázott és drukkolt az ország

A közösségi oldalon és a helyszínen lévő médiában köszönhetően egy ország figyelte a Nagy Választási Sorban Állást, az abban részt vevők ezekre az órákra a demokratikus jogaikat gyakorló hősökké váltak. Valódi szurkolótáborok alakultak ki, vizet, hamburgert, sört, kávét vittek neki, a Bocskai úton a szomszédos ház egyik erkélyéről azzal a sebtében összekreatívkodott táblával buzdították őket: „Köszönöm, hogy szavazol!”

©

Nemcsak az RTL Klub választási műsorát vezető Baló György húzta fel magát a csúszáson, bár ő adásban szállt bele azzal az NVI elnökébe, hogy már péntek délután tudniuk kellett az átjelentkezők számáról. Pálffy akkor is kikérte magának ezt a hangnemet, megismételve, hogy nem ők tehetnek arról, hogy a törvény szerint már nem tudtak több embert kijelölni az átjelentkezők tömegének kezeléséhez. A feszültség generálisan érezhető volt, ment az anyázás a többi kommunikációs csatornán is.

Ezért biztos nem mond le a pénzről

Miután ellenőriztük, és az NVI elnökének 1 milliós tiszteletdíja tényleg szerepel a rendelet mellékletének 141. pontjában, a választás utáni nap reggelén feltettük a kérdést Pálffy Ilonának: tekintettel a történekre, mihez kezd a pluszpénzzel, felmerült-e benne, hogy akár szimbolikus lépésként mégsem veszi fel a bónuszt.

„Ha lemondanék a tiszteletdíjról, akkor az nem azért lenne, mert voltak problémák, ezek ugyanis nem olyan jellegűek voltak, ami megalapozná az NVI felelősségét”

– mondta erre kapásból az elnök. „Mondjon nekem olyan országot, ahol éjfélre van eredmény!” – tette hozzá.

©

Szerinte „szélesebbre nyitották a demokrácia kapuját, megszüntettük a választási visszaéléseket”, még ha a gyakorlatban az eljárási szabályok nem is vizsgáztak tökéletesen. Ezért már a választás éjszakáján felvetette, hogy alakítani kellene a törvényen, vagy szétbontani az átjelentkezésekkel érintett választókerületeket, vagy előre hozni a már említett péntek délutáni határidőt, hogy több idejük legyen felkészülni. Ehhez még hozzátette a hétfői telefoninterjúnkban, hogy akár további javaslatokat is vár, mi legyen a megoldás a jövőben.

Még lehet, hogy felajánlja

Mivel feltételes módban hangzott el válasza, újra rákérdeztünk, mihez kezd a tiszteletdíjjal, ha ezek szerint a hibák ellenére jogosnak tartja azt. Úgy tűnik, a kérdés váratlanul érte ilyen kevéssel a tegnapi voksolás után, annyit mondott, még az is lehet, hogy felajánlja „valamilyen alapítványnak”.

Újra nagyon megdicsérte a várakozó embereket, akik szerinte „fantasztikusak” voltak. Arra is hivatkozott, hogy ez valójában nem okozott csúszást, hiszen közben a szavazatok számlálása zajlott, nem álltak le, és amint lehetett, közzé is tették az eredményt.

Alapból 1,67 milliót keres havonta

A tiszteletdíj egy pluszjuttatásnak tűnik a jogszabályból, hiszen Pálffy a választási iroda vezetéséért államtitkári fizetést kap. Vagyonnyilatkozata az átláthatóság jegyében nyilvános, ebben havi bruttó jövedelmeként két számot tüntetett fel: 1 296 300 forint és 373 950 forint. Ezek szerint összeadva 1millió 670 ezer forint a fizetése az NVI elnökeként. Ehhez jön hozzá, hogy eseti jelleggel tanít a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, amelynek rektora egyébként kollégája, az NVB-elnök Patyi András – bár a vagyonnyilatkozatban elírhatta, mert ott, tévesen, Nemzeti Közszolgáltatási Egyetemet jelölt meg.

„2010 áprilisa óta közismert probléma a szavazók sorban állása, ezért a választási eredmények nyilvánosságra hozatala is. Ennek és 8 év fideszes többségű kormányzás ellenére 2018-ra sem sikerült megoldani ezt a kérdéskört” – reagált Litresits András, az MSZP részéről megbízott NVB-tag, aki már a vasárnapi testületi ülésen is kritizálta a lebonyolítást. „Remélem, hogy elnök asszony a 1 millió forintos jutalmát jótékony célra vagy a Nemzeti Választási Iroda munkatársai részére felajánlja” – tette hozzá.

Hogy mi történik még a választás utáni 24 órában, azt itt követheti hírfolyamunkban!

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Nagy nap lesz március 25. az Apple rajongóinak, de talán az utálóinak is

Nagy nap lesz március 25. az Apple rajongóinak, de talán az utálóinak is

Orlai Tibor: Fájdalmas, de le kell vennünk előadásokat a műsorról

Orlai Tibor: Fájdalmas, de le kell vennünk előadásokat a műsorról

Akarjunk-e kísérleti terep lenni?

Akarjunk-e kísérleti terep lenni?

Két embert is véresre vert egy öttagú banda Kőbányán

Két embert is véresre vert egy öttagú banda Kőbányán

Súlyos biztonsági hibát találtak a Xiaomi elektromos rollerében, életveszélyes lehet utazni rajta

Súlyos biztonsági hibát találtak a Xiaomi elektromos rollerében, életveszélyes lehet utazni rajta

Egy spéci műszert tett le a Marsra a NASA, 5 méter mélyre lefúr nekünk

Egy spéci műszert tett le a Marsra a NASA, 5 méter mélyre lefúr nekünk