szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fidesz-közeli Nézőpont Intézet elemzője a Spiegelnek mondta ezt.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Mit jelent Orbán harmadik győzelme Európának? – teszi fel a kérdést hétfői cikkében Keno Verseck, a német Der Spiegel angol nyelvű kiadásában.

Verseck szerint ez történelmi győzelem Orbánnak és Közép-Európának, mert a rendszerváltás óta nem volt ilyen, hogy valaki 3-szor egymás után ilyen győzelmet arasson. Megjegyzi, hogy Orbán egy nagyon megosztó kampányban kizárólag egyetlen témára fókuszált, a migránsokra, és hogy általuk Magyarország elbukik, és most úgy tűnik, hogy a magyar szavazók többsége őt látja egyedüli garanciának egy ilyen forgatókönyv esetén.

A lap beszámol Orbán választás utáni beszédéről, az ellenzéki vezetők pedig úgy néztek ki, mint akik most ébredtek fel valamilyen mámorból, miután az arcukra öntötték a valóság hideg vizét.

Megjegyzi, hogy a választási eredmények megmutatják annak mértékét, hogy a választási feltételek milyen szinten az ország egyetlen nagy pártjára, a Fideszre voltak szabva. A lap kitér arra is, hogy sok esetben a fideszes jelöltek csak relatív többséggel nyertek, és többen szavaztak az összes ellenzéki jelöltre együtt, mint a fideszesre, ám nem sikerült a körzetekben egyetlen jelöltet állítani csak.

A lapnak Tamás Gáspár Miklós arról beszélt, hogy őt nem lepte meg az eredmény, az utóbbi években az európai szavazásokat a jólét kérdése helyét átvette a migránskérdés vagy más kisebbségekkel szembenállás, Orbán pedig egy erős és tehetséges képviselője ennek a trendnek. Tamás Gáspár Miklós közölte, Magyarországon mindenki tudja, hogy Orbán korrupt és rosszul kormányoz, sokan mégis rá szavaznak, mondván megvédi őket a bevándorlóktól és a romáktól.

A kormányközeli Nézőpont Intézet elemzője, Mráz Ágoston a lapnak azt mondta, a Fidesz sem számított ekkora győzelemre, de most a Nyugatnak el kell ismernie ezt, amikor ugyanis a Nyugat Orbánról beszél, "a saját előítéletei foglya". Sőt, Mráz azt is mondta:

Ezen a ponton szerintem már Orbán-korszakról beszélhetünk Magyarországon.

A lap megjegyzi, "azt remélni, hogy Orbán könnyít a konfrontációs politikai stílusán, irreális". A külpolitikát illetően Orbán az Európai Unió reformját akarja, úgy, hogy az európai támogatások és a közös piac szimpla adminisztrátorává váljon, és ellenzi a közös politikai értékeken alapuló Európát, amely beleszólhat az országok politikai vitáiba, ehhez pedig a közép- és délkelet-európai országokat is maga mellé akarja állítani. Emellett Orbán valószínűleg a hazai idegengyűlöletet is fenn fogja tartani – írja a lap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Édes meglepetés várta az esőben sorban álló szavazókat Brooklynban

Édes meglepetés várta az esőben sorban álló szavazókat Brooklynban

Bűnözők vagy Robin Hoodok? Gyerekeknek adakozott egy zsarolóvírust fejlesztő csapat

Bűnözők vagy Robin Hoodok? Gyerekeknek adakozott egy zsarolóvírust fejlesztő csapat

A kuratórium felfüggeszti az oktatást az SZFE-n, mert ott dohányoznak

A kuratórium felfüggeszti az oktatást az SZFE-n, mert ott dohányoznak