szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Helsinki Bizottságot sokan megkeresték azzal, hogyan befolyásolja tevékenységüket a választási eredmény.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

„Eleget teszünk küldetésünknek, és mindent elkövetünk, hogy a hatalom nyomása ellenére is folytassuk munkánkat. Ehhez szükségünk van civil barátaink és a polgárok támogatására is” – olvasható a Magyar Helsinki Bizottság hétfői közleményében.

Az egyesület addig folytatja jogvédő tevékenységét, amíg az emberek segítséget kérnek tőlük – közölték.

Úgy fogalmaztak: „A Magyar Helsinki Bizottság egyidős az 1989-ben létrejött demokráciával, amelyből mára egyre kevesebb maradt. Egyesületünk átérzi a felelősséget, így meg kíván felelni annak a várakozásnak és bizalomnak, amely a bajban lévő és a hatalom fenyegetésében élő emberek felől árad felénk. Amíg segítségért fordulnak hozzánk, addig biztosan meg fogjuk adni nekik a segítséget”.

„Vasárnap a választók döntése értelmében egy olyan politikai erő kapott újabb négy évre felhatalmazást és szerzett kétharmados többséget az Országgyűlésben, amelyik nyolcéves kormányzása alatt világossá tette: a jogállami és demokratikus értékeknél, az emberi jogoknál és az alkotmánynál fontosabbnak tekinti hatalmi érdekeit. Ez a kormányerő az utóbbi években hadjáratot folytatott a civil szervezetek és a közélet minden olyan autonóm szereplője ellen, amelyik felszólalt a jogállamiság, az alkotmányosság és az emberi méltóság védelmében. A kampány során egyértelművé tette és mintegy államcéllá emelte: a független civil szervezeteket és jogvédőket ellenségnek tekinti, és mindent elkövet azért, hogy elszigetelje, befeketítse és felszámolja őket. A megfélemlítő propagandán túl jogalkotással is élt, amikor tavaly elfogadott egy civilellenes törvényt, és idén is benyújtott egy újabb civilellenes törvénycsomagot” – utaltak a Fidesz-kormányra.

A jogvédők szerint civil szervezetek nélkül elképzelhetetlen egy demokratikus társadalom, és jogvédők nélkül sem létezik civil szféra. A tét ebben a helyzetben nemcsak a civil szervezetek és támogatóinak jövője, hanem az ország népének védelme, az olyan rászoruló embereké, akiknek a civileken kívül senki más nem segít.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!