szerző:
Tóth Richárd

Tartós finanszírozási problémák miatt nem lesz többé Magyar Nemzet, se a nyomtatott újság, se az online verzió – jelentették be kedden délelőtt.

Az 1938-ban alapított nyomtatott újság szerdán jelenik meg utoljára, ezzel együtt pedig az online verzió is megszűnik. Ma éjfélkor pedig elhallgat a Lánchíd Rádió. Simicska Lajos környezetéből úgy értesültünk, hogy a Hír Tv-nél is változások lesznek. Racionalizálás lesz, és elképzelhető, hogy a kifutó műsorok nem újulnak meg.

A hivatalos közlemény szerint:

A tulajdonosok döntése alapján 2018. április 11-től a kiadó beszünteti médiatartalom-szolgáltatási tevékenységét, így megszűnik a Magyar Nemzet napilap és annak online verziója, az mno.hu. A 80 évvel ezelőtt alapított Magyar Nemzet napilap utolsó nyomtatott száma holnap, 2018. április 11-én jelenik meg.

A G-nap után atombombák

A 2015 februárjában bekövetkezett G-nap után Simicska Lajos szembefordult volt barátjával, Orbán Viktorral, sorcserét hajtott végre médiatermékeinél és egyetlen cél vezérelte, hogy megbuktassa a miniszterelnököt. Azt már a 2014-es választások után sejteni lehetett, hogy megromlott Orbán Viktor és az üzletember viszonya, ám a látványos szakítás 2015. február 6-án történt, amikor az amúgy rejtőzködő cégtulajdonos szájából elhangzott az örökbecsű mondat: Orbán egy geci. A kijelentés előzménye az volt, hogy a kormány javaslatot tett a reklámadó bevezetésére, Simicska pedig médiabirodalmán keresztül akart ez ellen tiltakozni. A Magyar Nemzet vezetése, élen a több kanyar után ma a Mediaworks élén álló Liszkay Gáborral azonban úgy döntött, inkább Orbán Viktor pártját fogja, ezért felmondott.

A kampányban több, a Fidesz és annak politikusai számára kényelmetlen ügyet is bemutatott a Magyar Nemzet és a Hír Tv, ezeket többen Simicska atombombáinak gondolták, de végül kétharmaddal nyert a Fidesz. Egy Magyar Nemzet-újságírótól azt hallottuk:

Simicskának elege lett, nem a pénze fogyott el.

Egy Magyar Nemzet újságíró lapunknak úgy fogalmazott, sejtették, hogy lesz valami, de – ahogy már írtuk – sokan azt hitték, csak a print szűnik meg, az online marad, hiszen egyre erősebb számokat produkáltak. Ráadásul senki nem számított ilyen hirtelen bejelentésre. „Korábban nem beszéltek arról, mi lesz, ha kétharmaddal nyer a Fidesz.” Az értekezleten is elhangzott, hogy lenne vevő, sokan Ungár Pétert sejtik a háttérben már most, de több érdeklődő is lehet, köztük lehetséges külföldi befektetők. (Még a választások előtt felröbbent a pletyka, Köves Slomó köre is megjelenhet a Nemzetnél, de ezt mindenki hamar cáfolta.) Állítólag a nap folyamán lesznek még értekezletek a lapnál.

Egy másik munkatárs szerint már az előző főszerkesztő, D. Horváth Gábor távozása óta pusmogtak arról, hogy megszűnhet a lap. Ugyanakkor Márki-Zay Péter győzelme után egy időre elhalkultak a bezárásról szóló pletykák, de április 8-a után már sokan sejtették, hogy mi jön.

LMP-s új vevő?

Ugyanakkor már most felvetődtek olyan pletykák, hogy lesz új vevő. Több online lap, közte a 24.hu és a 444 is azt sejteti, hogy ez az új vevő Ungár Péter lehet, amit lapunk is több forrásból is hallott. Ugyanakkor lehet, hogy ez a felvásárlási szándék az LMP újdonsült parlamenti politikusa részéről csak a lap online kiadására vonatkozik. Ungárnak már van médiaérdekeltsége, ő az egyik tulajdonosa a kormányzat irányába állított hetilapnak, a Figyelőnek és sokan hozzá kötik az LMP-s Reflektor blogot is.

A hvg.hu úgy tudja, hogy a Magyar Nemzet szerkesztőségének munkatársai ilyen drasztikus bejelentésre nem számítottak a keddi értekezleten, és bár már korábban is szóba került, hogy a Magyar Nemzet tisztán online lapként folytatja – a hétvégi print magazin megtartásával –, úgy vélték, a letaglózó választási eredmények után két nappal ilyen bejelentésekre még nem kerül sor. Sőt, olyan információik is voltak, hogy Simicska ígéretet tesz arra, hogy 2022-ig finanszírozza a napilapot.

Később azonban kiderült, szerdán a Magyar Nemzet újságírói már nem dolgoznak. Információink szerint a felmondási idő május 11-én kezdődik hivatalosan. (Érdekesség, hogy Magyar Nemzet néven egyébként jelent meg még egy lap 1899-től. Annak első főszerkesztője Jókai Mór volt, ám 1913-ben megszűnt.) A Nemzetnél tartott kedd délelőtti értekezlet után újságíróink szerettek volna beszélni a lap vezetőségével, akik azonban nem akartak nyilatkozni.

©

Fogy a Hír Tv is

A Hír Tv-ben délelőtt 10-től állománygyűlést tartottak. Az eseményen a csatorna rengeteg dolgozója részt vesz, a műszak, a szerkesztők és a képernyőn dolgozók is. Számukra is újdonságként hat, amit hallanak, előzetes információik nem voltak, arról sem tudtak, hogy a Nemzet és a Lánchíd Rádió megszűnik. A Hír Tv a médiabirodalom harmadik tagja, ez egyelőre megmarad, kisebb költségcsökkentésről beszélnek a csatornánál. Sokkal nagyobb riadalmat okozott az, ami a másik két szerkesztőségnél, a rádiónál és az újságnál történt. A kiadásokat 15 százalékkal tervezik csökkenteni, ami akár negyven ember elküldését is jelentheti. De a hogyan csak a következő napokban dől el a tévénél.

Schlecht Csaba 2016 júliusában azt nyilatkozta még, hogy Simicska 2018 végéig félretette a pénzt a Lánchíd Rádió, a Hír Tv és a Magyar Nemzet működésére. A Simicska-médiabirodalomhoz tartozó Heti Válasz is gondban van, új tulajdonost kell keresniük, akkor életben maradhatnak, értesült a hvg.hu a hetilap környezetéből. Az Indexnél nincsenek anyagi problémák, jogi és minden szempontból különálló egység, az online lap önfenntartó.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Windows 10-et használ? Azonnal frissítsen, mert nagy lehet a baj

Windows 10-et használ? Azonnal frissítsen, mert nagy lehet a baj

75 tűzoltó oltja a kigyulladt ferencvárosi épületet

75 tűzoltó oltja a kigyulladt ferencvárosi épületet

Lemondott az olasz miniszterelnök

Lemondott az olasz miniszterelnök

Tilos lesz cirkusznak vagy állatkertnek eladni befogott elefántokat

Tilos lesz cirkusznak vagy állatkertnek eladni befogott elefántokat

Megnősült a „Szikla”

Megnősült a „Szikla”

Emlékszik még a nagy étvágyú Magyar Emberpárti Pártra? A HVG-ből nem maradhatott ki

Emlékszik még a nagy étvágyú Magyar Emberpárti Pártra? A HVG-ből nem maradhatott ki