szerző:
Tetszett a cikk?

Tartós finanszírozási problémák miatt nem lesz többé Magyar Nemzet, se a nyomtatott újság, se az online verzió – jelentették be kedden délelőtt.

Az 1938-ban alapított nyomtatott újság szerdán jelenik meg utoljára, ezzel együtt pedig az online verzió is megszűnik. Ma éjfélkor pedig elhallgat a Lánchíd Rádió. Simicska Lajos környezetéből úgy értesültünk, hogy a Hír Tv-nél is változások lesznek. Racionalizálás lesz, és elképzelhető, hogy a kifutó műsorok nem újulnak meg.

A hivatalos közlemény szerint:

A tulajdonosok döntése alapján 2018. április 11-től a kiadó beszünteti médiatartalom-szolgáltatási tevékenységét, így megszűnik a Magyar Nemzet napilap és annak online verziója, az mno.hu. A 80 évvel ezelőtt alapított Magyar Nemzet napilap utolsó nyomtatott száma holnap, 2018. április 11-én jelenik meg.

A G-nap után atombombák

A 2015 februárjában bekövetkezett G-nap után Simicska Lajos szembefordult volt barátjával, Orbán Viktorral, sorcserét hajtott végre médiatermékeinél és egyetlen cél vezérelte, hogy megbuktassa a miniszterelnököt. Azt már a 2014-es választások után sejteni lehetett, hogy megromlott Orbán Viktor és az üzletember viszonya, ám a látványos szakítás 2015. február 6-án történt, amikor az amúgy rejtőzködő cégtulajdonos szájából elhangzott az örökbecsű mondat: Orbán egy geci. A kijelentés előzménye az volt, hogy a kormány javaslatot tett a reklámadó bevezetésére, Simicska pedig médiabirodalmán keresztül akart ez ellen tiltakozni. A Magyar Nemzet vezetése, élen a több kanyar után ma a Mediaworks élén álló Liszkay Gáborral azonban úgy döntött, inkább Orbán Viktor pártját fogja, ezért felmondott.

A kampányban több, a Fidesz és annak politikusai számára kényelmetlen ügyet is bemutatott a Magyar Nemzet és a Hír Tv, ezeket többen Simicska atombombáinak gondolták, de végül kétharmaddal nyert a Fidesz. Egy Magyar Nemzet-újságírótól azt hallottuk:

Simicskának elege lett, nem a pénze fogyott el.

Egy Magyar Nemzet újságíró lapunknak úgy fogalmazott, sejtették, hogy lesz valami, de – ahogy már írtuk – sokan azt hitték, csak a print szűnik meg, az online marad, hiszen egyre erősebb számokat produkáltak. Ráadásul senki nem számított ilyen hirtelen bejelentésre. „Korábban nem beszéltek arról, mi lesz, ha kétharmaddal nyer a Fidesz.” Az értekezleten is elhangzott, hogy lenne vevő, sokan Ungár Pétert sejtik a háttérben már most, de több érdeklődő is lehet, köztük lehetséges külföldi befektetők. (Még a választások előtt felröbbent a pletyka, Köves Slomó köre is megjelenhet a Nemzetnél, de ezt mindenki hamar cáfolta.) Állítólag a nap folyamán lesznek még értekezletek a lapnál.

Egy másik munkatárs szerint már az előző főszerkesztő, D. Horváth Gábor távozása óta pusmogtak arról, hogy megszűnhet a lap. Ugyanakkor Márki-Zay Péter győzelme után egy időre elhalkultak a bezárásról szóló pletykák, de április 8-a után már sokan sejtették, hogy mi jön.

LMP-s új vevő?

Ugyanakkor már most felvetődtek olyan pletykák, hogy lesz új vevő. Több online lap, közte a 24.hu és a 444 is azt sejteti, hogy ez az új vevő Ungár Péter lehet, amit lapunk is több forrásból is hallott. Ugyanakkor lehet, hogy ez a felvásárlási szándék az LMP újdonsült parlamenti politikusa részéről csak a lap online kiadására vonatkozik. Ungárnak már van médiaérdekeltsége, ő az egyik tulajdonosa a kormányzat irányába állított hetilapnak, a Figyelőnek és sokan hozzá kötik az LMP-s Reflektor blogot is.

A hvg.hu úgy tudja, hogy a Magyar Nemzet szerkesztőségének munkatársai ilyen drasztikus bejelentésre nem számítottak a keddi értekezleten, és bár már korábban is szóba került, hogy a Magyar Nemzet tisztán online lapként folytatja – a hétvégi print magazin megtartásával –, úgy vélték, a letaglózó választási eredmények után két nappal ilyen bejelentésekre még nem kerül sor. Sőt, olyan információik is voltak, hogy Simicska ígéretet tesz arra, hogy 2022-ig finanszírozza a napilapot.

Később azonban kiderült, szerdán a Magyar Nemzet újságírói már nem dolgoznak. Információink szerint a felmondási idő május 11-én kezdődik hivatalosan. (Érdekesség, hogy Magyar Nemzet néven egyébként jelent meg még egy lap 1899-től. Annak első főszerkesztője Jókai Mór volt, ám 1913-ben megszűnt.) A Nemzetnél tartott kedd délelőtti értekezlet után újságíróink szerettek volna beszélni a lap vezetőségével, akik azonban nem akartak nyilatkozni.

©

Fogy a Hír Tv is

A Hír Tv-ben délelőtt 10-től állománygyűlést tartottak. Az eseményen a csatorna rengeteg dolgozója részt vesz, a műszak, a szerkesztők és a képernyőn dolgozók is. Számukra is újdonságként hat, amit hallanak, előzetes információik nem voltak, arról sem tudtak, hogy a Nemzet és a Lánchíd Rádió megszűnik. A Hír Tv a médiabirodalom harmadik tagja, ez egyelőre megmarad, kisebb költségcsökkentésről beszélnek a csatornánál. Sokkal nagyobb riadalmat okozott az, ami a másik két szerkesztőségnél, a rádiónál és az újságnál történt. A kiadásokat 15 százalékkal tervezik csökkenteni, ami akár negyven ember elküldését is jelentheti. De a hogyan csak a következő napokban dől el a tévénél.

Schlecht Csaba 2016 júliusában azt nyilatkozta még, hogy Simicska 2018 végéig félretette a pénzt a Lánchíd Rádió, a Hír Tv és a Magyar Nemzet működésére. A Simicska-médiabirodalomhoz tartozó Heti Válasz is gondban van, új tulajdonost kell keresniük, akkor életben maradhatnak, értesült a hvg.hu a hetilap környezetéből. Az Indexnél nincsenek anyagi problémák, jogi és minden szempontból különálló egység, az online lap önfenntartó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!