szerző:
Tetszett a cikk?

A harmadik kétharmados győzelem után nemzetközi sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor, ahol beszélt a terveiről is. Új kormány lesz, új emberekkel, új felosztással. Jön a Stop Soros törvény és lesznek további változások is, de elnöki rendszerben nem gondolkodik. Sok külföldi újságíró kérdezhetett, azonban például lapunk nem.

Köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a választások lebonyolításában, sok tízezer embernek. „Sikeres választást tudhatunk magunk mögött.” Köszönetet mondott a sajtónak is, akik szerinte aktív alakítói voltak az eseményeknek. Nekik minden parlamenti választás ünnep, hiszen élete felét olyan korban élte, amikor még nem voltak választások. Úgy látta, nemcsak neki, hanem az embereknek is ünnep volt, ezért vettek rajta részt ilyen sokan.

A kampányról csak annyit mondott, erőteljes, intenzív és minden üzenetet eljutattak a választókhoz. A végeredményről azt mondta, egyértelmű a támogatottságuk, erős felhatalmazást kaptak. A magyar emberek szerinte kijelölték a legerőteljesebb témákat, ez a bevándorlás, az emberek arról döntöttek, csak ők akarják eldönteni, kivel akarnak élni, a kormány is ezt fogja képviselni. Ugyanígy a nemzetek Európája mellett fognak állást foglalni az EU-ban.

Kedd reggel megbízták kormányalakítási tárgyalással, a KDNP-nél fog jelentkezni, mással nem fog erről tárgyalni. Nem folytatni fogják a kormányzást, újat kezdenek.

Jelentős változások várhatóak.Új kormányt fogok alakítani, nagy részben új emberekkel, részben új struktúrával – mondta.

©

De ehhez a szellemi és kulturális elittel is beszél, három-négy hétre van ehhez szüksége, mondta. Tudna neveket is mondani, akik maradnak, de nem akar. Újságírói kérdésre azt mondta, még a választások előtt benyújtották a Stop Sorost, hogy az emberek tudják, mire szavaznak. Úgy látja, az emberek ezzel együtt – vagy épp ezért – megszavazták a Fideszt újabb négy évre.

Matolcsy Györggyel egyelőre csak annyit beszélt, a nemzetközi pénzpiacok pozitívan fogadták a Fidesz győzelmét. Az Echo TV – Mészáros Lőrinc tévéje – megkérdezte, gratulált-e neki valaki az ellenzék részéről. Ő ahhoz az iskolához tartozik, aki, ha kikap, elismeri és gratulál a győztesnek. Volt már vereségben része, lesz is. De a mostani vesztesek nem gratuláltak neki. Junker ugyanakkor gratulált neki, Magyarországra hívta, két héten belül jöhet.

A jövőre nézve azt mondta, nem ismer olyan területet, ahol minden tökéletes lenne, de a súlypont a demográfián lesz. A Magyar Nemzet bezárásáról azt mondta, sem ő, sem a kormány nem foglalkozik pénzügyekkel, a tulajdonos majd eldönti a média sorsát. Gazdasági gondolkodásáról azt mondta, ő a Matolcsy-féle gazdasági iskolához tartozik, aminek lényege, hogy a pénzügyek rendben lesznek, az államadósság csökkeni fog.

©

A fővárosban az országos átlag alatt szerepeltek, erről Orbán azt mondta, Budapesten többen kellene dolgozniuk, mondta, mert közel áll a szívükhöz. „Falusi gyerek vagyok, de mindig meghatódom Budapesttől.” Azon fognak dolgozni, hogy több, nagyobb bizalmat érdemeljenek ki.

Az EBESZ kritikájára, miszerint nem voltak egyenlők a feltételek a választások előtt, azt mondta, köszönik az EBESZ jelenlétét. Megkérdezték Orbánt, milyen garanciákat tud adni arra, hogy nem él vissza a kétharmadával, amire csak annyit mondott a külföldi újságírónak, hogy

szeretjük az alaptörvényt.

Az AFP újságírója megkérdezte, hogy ez a sajtótájékoztató jelenti-e azt, hogy a 2018-ban felálló kormánynak más lesz a viszonya a sajtóval, mire Orbán csak annyit felelt, köszöni a kérdést, nagyon elégedett magával a kérdéssel és azzal is, hogy ezt feltette az AFP munkatársa. Korábban a Facebookról azt mondta, a választások előtt széles körben tájékozódhattak, közte a Facebookról is:

Ebből a szempontból Magyarország nyugati struktúrát követ.

Egy másik kérdésre úgy fogalmazott, amiben Simicskát és Soros Györgyöt emlegették, soha nem vesz revansot senkin, az egy nagyon erős kifejezés és ő nem használja ezt. De a magyar emberek szavaztak és irányt mutattak.

Újra felvetődött, lesz-e elnöki rendszer. Erre azt mondta, 2010-ben összegyűjtötte a gondolatokat a körülötte álló emberektől, hogy maradjon-e az alkotmányos parlamenti rendszer vagy legyen elnöki berendezkedés. Akkor úgy döntöttek, ezen nem változtatnak, ez a jövőben is így marad. Ő továbbra is nemcsak a fideszesek, hanem mindenki miniszterelnöke szeretne lenni.

Kifelé menet az Index tudott kérdezni egyet Orbántól, 11 év után mikor ad interjút nekik.

Nem tudom a választ – felelte.

A sajtótájékoztató előtt megírtuk, Ez egy hagyományos esemény, általában a választások másnapján szokta megtartani, és ilyenkor válaszol újságírói kérdésekre is. Orbán-sajtótájékoztatóra régen nem volt példa, hacsak nem a kormányhű sajtó munkatársairól volt szó.

Korábban kerestük a miniszterelnök sajtófőnökét, Havasi Bertalant azzal kapcsolatban, hogy mikor lesz ez az esemény, de nem válaszolt nekünk. Egy beosztottja később csodálkozását fejezte ki, hogy a hvg.hu nem kapott meghívót az eseményre, de úgy tűnik, a teljes magyar sajtót lefelejtették a meghívottak listájáról.

2014-ben a választási győzelmet követő sajtótájékoztatóján Orbán röviden arról beszélt, hogy már túl van a kormány tagjaival való beszélgetésen és a folytonosságot hangsúlyozta. Beszélt arról is, hogy marad a bankadó és hangsúlyozta, unióbarát politikát fognak folytatni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!