szerző:
Windisch Judit - Csányi Nikolett

György Zsombor, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese adott interjút a hvg.hu-nak azután, hogy a kiadó vezetője bejelentette a lap megszüntetését.

Nem tudtak semmi biztosat arról a Magyar Nemzet munkatársai, bár a vasárnap esti kétharmados Fidesz-győzelem után már annak következményei között tartották számon a napilap megszűnését is – mondta a hvg.hu-nak adott interjúban György Zsombor, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese kedden, azt követően, hogy a lapvezetés bejelentette, szerdán jelenik meg a Magyar Nemzet utolsó lapszáma, és bezár az mno.hu, valamint a Lánchíd Rádió is. György Zsombor szerint ez csak az első állomás a Fidesz totális rendszerének kiépítésében.

Ezek a médiumok Simicska Lajos tulajdonában vannak. Arra a hírre, hogy az LMP vagyonos politikusa, Ungár Péter is ajánlatot tesz a lap megvásárlására, a főszerkesztő-helyettes azt mondta, meg tudja erősíteni, hogy van érdeklődő a lap iránt, de a legfontosabb, hogy ne adják fel, és a csapatot ameddig lehet, egyben tartsák. Bízik benne, hogy a befektető szándékai komolyak, és remélik, hogy ez az ország többé nem engedi meg magának, hogy a Népszabadság után egy újabb kritikus lap szűnjön meg csak azért, mert kormányzat el akarja törölni a Föld színéről és mert a hirdetőket egzisztenciálisan megfenyegették, hogy nem hirdethetnek a lapban. Nem szabad megengedni, hogy 150 ember életét és egy 80 éves lapot kidobják a kukába.

Simicska Lajossal egy hosszú egyeztetés zajlott hétfőn, de ezen György Zsombor és a szerkesztőség munkatársai nem vettek részt, a főszerkesztő igen, rajta kívül mindenki kedden tíz órakor értesült a döntésről. Arra a kérdésre, hogy ez anyagi vagy politikai döntés volt-e a főszerkesztő-helyettes azt mondta, drága egy lapot fenntartani, így ebből a szempontból nyilván anyagi.

Azt is elmondta, talán nincs európai kormány, ahol ne buktak volna bele a politikusok azokba a botrányokba, amelyek a kampányban kiderültek. Ehhez képest azt éljük meg, hogy nagy felhatalmazással folytathatják a munkájukat ezek a maffiózók tolvajok – teszi hozzá.

A választási eredményért nem akarja a társadalmat okolni, de be kell látni, hogy kommunikációs szempontból a vidék elveszett, még a Fidesz-szavazóknak is csak a fele értesült például Semjén svédországi vadászsztorijáról, csak közmédiát és a helyi lapokat fogyasztják, az információ el sem jut hozzájuk, a közszolgálati média pedig minden demokratikus alapértékkel szembe menve alapvető dolgokról nem adnak hírt. Abban csak bízni tudnak, hogy a lufi kipukkad, és a Fideszre szavazók rájönnek, hogy mekkora átverés áldozatai.

Arra a kérdésre, hogy politikai nyomásgyakorlást éreztek-e, amikor jöttek ki a sztorikkal, azt mondta, ez már évek óta megvan, és a Fidesz borzasztó sértődötten reagált, amikor valami nem úgy történt, ahogyan ők azt elvárták. Nekünk a vérünket akarják már legalább 2015 februárja óta, ez egyértelmű – mondta, és bár a bezárás Simicska döntése, ő eddig iszonyatos összeget rakott bele a lapba, és a szerkesztésbe sem szólt bele.

Egy tisztességes utolsó lapszámmal készülünk, az online-ra meg már kitettük a búcsúüzenetet – mondta a beszélgetés végén György Zsombor.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mocsok, pókháló, rozsda, rovarok egy budapesti péküzemben

Mocsok, pókháló, rozsda, rovarok egy budapesti péküzemben

Folytatódik a dízelbotrány? Házkutatást tartottak az Opel irodáiban

Folytatódik a dízelbotrány? Házkutatást tartottak az Opel irodáiban

Itthon és külföldön is hirdet a kormány – 236 millióból

Itthon és külföldön is hirdet a kormány – 236 millióból

Bod Péter Ákos: Teljesen érthetetlen, miért törlik el a lakástakarékok állami támogatását

Bod Péter Ákos: Teljesen érthetetlen, miért törlik el a lakástakarékok állami támogatását

Videó a legendás orosz gyártósorról: így készülnek a MiG–29 vadászgépek

Videó a legendás orosz gyártósorról: így készülnek a MiG–29 vadászgépek

Teljes szélességében lezárták a Szabadság hidat, mert két ember felmászott rá

Teljes szélességében lezárták a Szabadság hidat, mert két ember felmászott rá